Dnevne zakonodajne novosti / 24. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Vlada za zagon gradbeništva, okoljevarstveniki kritični
Tema dneva

Predlagani popravki prvega protikoronskega zakona, ki danes začenjajo pot v DZ, prinašajo pomembne spremembe na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni ministra Andreja Vizjaka občutno pospešile gradbeno aktivnost in omogočile takojšen zagon nekaterih investicij. Novosti so med drugim predvidene tudi na področju pravnega varstva. Po mnenju več okoljevarstvenih organizacij pa je vlada s predlogom novele na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo.(več)

Ob ponovnem vročanju sodnih odločb takojšen odziv ne bo potreben
Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu novele zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.(več)

Skupaj s popravki protikoronskega zakona pomoč za 1,2 milijona ljudi
Potem ko je prvi zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost.(več)

Vlada o letalskem prometu in premestitvah javnih uslužbencev
Vlada je na včerajšnji dopisni seji znova podaljšala prepoved letalskega potniškega prometa, ki jo je 17. marca uvedla zaradi širjenja koronavirusa. Izdala je uredbo o izvajanju začasne premestitve javnih uslužbencev zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z epidemijo. Sprejela pa je tudi letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2020.(več)

Odbor DZ obravnaval spremembe v gozdarstvu in lovstvu
Odbor DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na nujni seji opravil drugo obravnavo dveh predlogov novel, in sicer o zakonu, ki ureja ukrepe zaradi prenamnožitve podlubnikov, in o zakonu o divjadi in lovstvu. Med drugim predlaga, da bi država namesto lovskih družin še pet let plačevala škodo po šakalu, ki bo od 1. maja lovna vrsta.(več)

Vizjak pri odpadni embalaži napoveduje nov zakon do konca leta
Minister za okolje Andrej Vizjak je napovedal vmesno rešitev za problem odpadne embalaže v Sloveniji, s katero bi reševali problematiko do uveljavitve novega sistema proizvajalčeve razširjene odgovornosti. S to rešitvijo, ki naj bi jo uzakonili do konca leta, bi zagotovili zakonsko podlago za to, da bi vso embalažo odpeljale pooblaščene družbe.(več)

Na eDavkih tudi podatki o prevoženih kilometrih vozila
Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Finančna uprava RS (Furs) tako na aplikaciji in portalu eDavki spet zaznava več vlog za odmero davka na motorna vozila, ki jih lahko po novem lastniki oddajo elektronsko brez obiska finančnega urada, so sporočili.(več)

EBRD za okrevanje gospodarstva namenja 21 milijard evrov
Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo v luči pandemije koronavirusa za okrevanje gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu namenila 21 milijard evrov. Za obstoječe partnerje je banka že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s čimer želi zagotoviti njihovo likvidnost. Sredstva so namenjena zlasti malim in srednje velikim podjetjem.(več)

Generalni pravobranilec: Ravnanje Madžarske v nasprotju s pravom EU
Ravnanje Madžarske z migranti, ki so jih pridržali na meji s Srbijo, je v nasprotju s pravom EU, je v včeraj objavljenem mnenju zapisal generalni pravobranilec Sodišča EU Priit Pikamäe. Ocenil je, da je gibanje v migrantskem centru Röszke v tranzitnem območju ob meji tako omejeno, da gre že za zapor, poroča nemška tiskovna agencija dpa.(več)

Bruselj bo poročilo o vladavini prava predstavil septembra
Evropska komisija bo prvo poročilo o vladavini prava v vseh članicah EU predstavila septembra, je v sredo po videokonferenčnem zasedanju ministrov EU za evropske zadevenapovedal podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič. Ministri so sicer razpravljali tudi o vplivu omejevalnih ukrepov v odziv na pandemijo na vladavino prava.(več)