Dnevne zakonodajne novosti / 13. julij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 1 pravni akt
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Četrti protikoronski zakon že v veljavi
Tema dneva

V soboto je začel veljati novi zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo za mnoge sporne mobilne aplikacije za sledenje okuženim z novim koronavirusom. Podaljšuje tudi subvencioniranje čakanja na delo ter določa, da bo nadomestila plač delavcev v karanteni krila država. Zakon je bil uveljavljen po pospešenem postopku, potem ko se je državni svet odločil, da ne bo vložil odložilnega veta, državni zbor pa je na izredni seji sprejel sklep, da referendum na ta zakon ni dopusten.(več)

DZ potrdil noveli zakonov o plačilnih storitvah ter o zavarovalništvu
Na petkov seji so poslanci potrdili novelo zakona o plačilnih storitvah, storitvah izdajanja elektronskega denarja in plačilnih sistemih ter novelo zakona o zavarovalništvu. Obe noveli je v državni zbor poslala vlada po nujnem postopku, gre predvsem za prenos evropske zakonodaje v slovenski pravni red.(več)

V DZ nadaljevanje redne seje, na izredni o noveli zakona o trgovini
Poslanci bodo danes z vprašanji vladni ekipi nadaljevali zadnje redno zasedanje pred počitnicami. Sklenili ga bodo jutri, ko bo na dnevnem redu tudi odreditev parlamentarne preiskave o zaščitni opremi v epidemiji. V četrtek pa bo DZ na izredni seji opravil drugi branje novele zakona o trgovini, ki predvideva zaprtje trgovin ob nedeljah.(več)

Koalicija glede medijske zakonodaje pričakuje še usklajevanja in pripombe
Predlog sprememb medijske zakonodaje, ki je le za en teden v javni razpravi, ni koalicijsko usklajen. Partnerice pričakujejo še pogovore in celovito urejanje področja, v SDS upajo na konstruktivne pripombe. Veliko je kritik zaradi kratkega roka javne razprave, v opoziciji pa opozarjajo tudi na nesprejemljivost nekaterih rešitev za RTVS in STA.(več)

Levica bi z novelo zakona prepovedala fracking
Stranka Levica je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o rudarstvu, s katero bi se v Sloveniji prepovedalo pridobivanje zemeljskega plina z metodo frackinga. Ta je škodljiva za okolje in zdravje ljudi, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Na sodiščih zopet afera domnevne korupcije v zdravstvu
Na sodiščih je za ta teden, ko bi se v običajnih razmerah začele sodne počitnice (te bodo zaradi epidemije od 1. do 15. avgusta), razpisanih kar nekaj obravnav. Dve sta razpisani v sojenju v aferi domnevne korupcije v zdravstvu, pri čemer bo v sredo zaslišana Urška Jurkovič, lastnica Emporio Medicala, ki se je znašel v središču afere.(več)

Državno odvetništvo s tožbo zaradi odprave prepovedi koncerta Thompsona
Državno odvetništvo je proti odločbi ministrstva za notranje zadeve, s katero je odpravilo prepoved koncerta hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona, sprožilo upravni spor. Po poročanju Dela menijo, da je ne glede na to, ali koncert v prihodnosti bo ali ne, že samo dovoljenje za koncert povzročilo kršitev človekovega dostojanstva.(več)

Hrvaška in Bolgarija storili pomemben korak naprej na poti k evru
Hrvaška in Bolgarija sta v petek dočakali odločitev o vstopu v mehanizem deviznih tečajev ERM II, ki je pomemben korak k prevzemu evra. Da lahko država postane članica območja skupne evropske valute, mora biti v ERM II vsaj dve leti. Obe državi obenem vstopata tudi v bančno unijo.(več)

Evropski poslanci za ustanovitev evropske zdravstvene unije
Evropski poslanci so potrdili resolucijo o prihodnji strategiji Evropske unije na področju javnega zdravja, v kateri so poudarili, da mora imeti EU močnejšo vlogo na področju zdravja. Zavzeli so se za ustanovitev evropske zdravstvene unije, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19
Pravilnik o reševalcih iz vode
Sklep o izjavi o naložbeni politiki vzajemnega pokojninskega sklada in podsklada krovnega pokojninskega sklada
Sklep o pravilih upravljanja vzajemnega pokojninskega sklada in krovnega pokojninskega sklada
Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 5/2020 - dopuščena revizija - varnost in zdravje pri delu - upravno dovoljenje - pogoji za izdajo dovoljenja - pogoji za pridobitev delovnega dovoljenja - s...
Sodba Sodišča (peti senat) z dne 9. julija 2020.#Constantin Film Verleih GmbH proti YouTube LLC in Google Inc.#Predhodno odločanje – Avtorska pravica in sorodne pravice – Spletna video platforma – Naložitev filma brez soglasja imetnika pravice – Tožba zaradi kršitve pravice intelektualne lastnine – Direktiva 2004/48/ES – Člen 8 – Pravica vlagatelja do informacij – Člen 8(2)(a) – Pojem ,naslovi‘ – Elektronski naslov, IP‑naslov in telefonska številka – Izključitev.#Zadeva C-264/19.
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu (ZRud-1D), skrajšani postopek, EPA 1280-VIII
Predlog zakona o spremembah Zakona o sodiščih (ZS-M), nujni postopek, EPA 1277-VIII