Dnevne zakonodajne novosti / 30. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ukrepi bodo podaljšani za teden dni, osnovnošolci ostajajo na počitnicah
Tema dneva

Premier Janez Janša je sinoči po posvetu ožje vladne ekipe in strokovne svetovalne skupine na Twitterju sporočil, da bo število obolelih za covidom-19 glede na projekcije žal vsaj še nekaj časa naraščalo. "Ukrepi bodo zato podaljšani za teden dni," je napovedal. Več bodo danes razložili pristojni ministri. Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je za TV Slovenija že napovedal, da bodo učenci osnovnih šol tudi prihodnji teden imeli počitnice. Aktivnosti v srednjih šolah in visokošolskih zavodih bodo medtem potekale na daljavo.(več)

Vlada z novelo zakona o gospodarskih družbah
Vlada je včeraj na dopisni seji določila besedilo predloga novele zakona o gospodarskih družbah in ga pošilja v državni zbor. Med drugim zakonodajne spremembe delniškim družbam prinašajo možnost identifikacije vseh delničarjev, delničarji pa bodo soodločali o politiki prejemkov vodilnih v družbi.(več)

Vlada kmetom ponuja finančno pomoč zaradi covida-19
Vlada je na dopisni seji odločala še o drugih gospodarskih temah in izdala tudi odlok, na podlagi katerega kmetom ter malim in srednjim podjetjem ponuja finančno nadomestilo izpada prihodkov kot posledice zmanjšanja možnosti dobave proizvodov na trg zaradi covida-19. Kmetom ponuja do 7000 evrov pomoči, podjetjem pa do 50.000 evrov.(več)

Inšpektorat za delo opozarja na pravočasno izplačilo regresa
S 1. novembrom se izteče rok za izplačilo regresa tistim delodajalcem, ki imajo v kolektivnih pogodbah opredeljeno možnost, da v primeru nelikvidnosti pozneje izplačajo regres za letni dopust. Inšpektorat za delo opozarja, da intervencijski ukrepi v to področje niso posegli, in delodajalce poziva, naj v izogib sankcijam regres pravočasno izplačajo.(več)

Od uveljavitve PKP5 na terenu veliko več inšpektorjev
S petim protikoronskim paketom, ki je začel veljati minulo soboto, se je pristojnost nadzora nad upoštevanjem vladnih odlokov razširil na še druge inšpektorate ter policijo. Na terenu bo tako sedaj veliko več inšpektorjev, ki bodo nadzirali spoštovanje protikoronskih ukrepov, je včeraj opozorila Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata.(več)

Predlagana rešitev za lokalni digitalni radio po mnenju DNS vprašljiva
Društvo novinarjev Slovenije (DNS) se strinja s predlogom sprememb zakona o medijih, da lokalni radii s statusom posebnega pomena dobijo možnost za dostop do multipleksa in razvoja digitalnega radia. Vprašljiva pa se jim zdi rešitev, po kateri bi lokalni radii dobili frekvence v nacionalnem multipleksu, so zapisali v sporočilu za javnost.(več)

Trgovinska zbornica prihodnji teden z ustavno pobudo glede nedeljskega zaprtja
Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) bo pobudo za oceno ustavnosti in predlog za začasno zadržanje izvajanja novele zakona o trgovini vložila prihodnji teden, je za STA povedala predsednica zbornice Mariča Lah. O vsebini pobude za zdaj še ni želela govoriti, očitke sindikata o izigravanju zakona pa je zavrnila kot neutemeljene.(več)

Delodajalci ostro proti financiranju nalog izvajalcev medicine dela
Delodajalske organizacije nasprotujejo možnosti, da bi po novem delodajalci financirali naloge izvajalcev medicine dela, povezane z odkrivanjem visoko rizičnih stikov v delovnih organizacijah. OZS je skupaj z ostalimi organizacijami zdravstvenega ministra Tomaža Gantarja opozorila "na nedopustnost prevalitve finančnega bremena na delodajalce".(več)

ECB nakazala možnost sprememb monetarne politike na decembrski seji
Svet Evropske centralne banke (ECB) se na včerajšnji seji pričakovano ni odločil za spremembe monetarne politike. Se bo pa to zelo verjetno zgodilo decembra, ko bo na podlagi novih ocen gospodarskih razmer po potrebi "ustrezno prilagodil svoje instrumente". Po besedah predsednice ECB Christine Lagarde je svet enoten, da so potrebni dodatni ukrepi.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Mnenje v zvezi z izvajanjem 63. člena Kolektivne pogodbe komunalnih dejavnosti
Mnenje v zvezi z izvajanjem prvega odstavka 3. člena Tarifne priloge h Kolektivni pogodbi komunalnih dejavnosti
Operativno-tehnična zahteva za letenje v zračnem prostoru, kontaminiranim z vulkanskim pepelom
Sistemska obratovalna navodila za prenosni sistem zemeljskega plina
Sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom
Sklep o uporabi Smernic o obravnavi strukturnih valutnih pozicij na podlagi člena 352(2) Uredbe (EU) št. 575/2013 (CRR)
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 80/2020 - nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča - vodenje evidence - tožba v upravnem sporu - zavrženje tožbe - ni upravna zadeva - podlaga za odmero na...
VSRS Sklep I Up 100/2020 - nadzor in ukrepanje Banke Slovenije - odsvojitev delnic - javna objava podatkov - neizkazan pravni interes - upravni akt, ki se izpodbija s tožbo, ...
VSRS Sodba I Ips 45226/2016 - kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo p...
Gradiva v obravnavi DZ
Letno poročilo o upravljanju kapitalskih naložb RS in SDH za leto 2019, EPA 1444-VIII
Ostali dokumenti
Različne poti do pokojnine