Dnevne zakonodajne novosti / 17. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Z julijem odpravljena diskriminatorna prepoved darovanja krvi
Tema dneva

S 1. julijem letos bo vnaprejšnje in trajno odklanjanje krvodajalcev zgolj na podlagi njihovih osebnih okoliščin spola in spolne usmerjenosti odpravljeno, sta sklenila razširjena strokovnega kolegija za transfuzijsko medicino in infektologijo. Tako bodo pri merilih za izbor darovalcev ocenjevali tveganost spolnega vedenja potencialnih darovalcev. Odločitev je sporočil zagovornik načela enakosti, ki je decembra 2021 ugotovil, da je obstoječa različna obravnava oseb pri krvodajalstvu diskriminatorna.(več)

Komisija brez priporočil vladi, naj se vzdrži novih davčnih obremenitev
Komisija DZ za nadzor javnih financ se je seznanila z javnofinančnim položajem države ter opozorili fiskalnega sveta glede izvajanja koalicijske pogodbe. Vladi naj bi priporočila, da se vzdrži novih davčnih obremenitev, a predlog ni dobil zadostne podpore. V komisiji, v kateri bi morala imeti večino opozicija, poslanci SDS ne sodelujejo.(več)

Pahor bo DZ za predsednico računskega sodišča predlagal Ahčinovo, za viceguvernerja pa Cvikla
Predsednik republike Borut Pahor je končal posvetovanja z vodji poslanskih skupin DZ o kandidatih za predsednika računskega sodišča in za viceguvernerja Banke Slovenije. Ugotovil je, da ima za mesto predsednice računskega sodišča potrebno podporo kandidatka Jana Ahčin, za viceguvernerja pa Milan M. Cvikl.(več)

Svet Zpiza za celovito urejanje sistema invalidskega zavarovanja
Svet pokojninskega zavoda se je ob obravnavi predloga dopolnitve pokojninskega zakona, s katerim želi DS spremeniti določanje pokojninske osnove pri prejemnikih nadomestila plače iz invalidskega zavarovanja, ki so to nadomestilo prejemali zaradi dela s krajšim delovnim časom od polnega, zavzel za celovito urejanje invalidskega zavarovanja.(več)

Ministri EU za zaposlovanje o platformnem delu
Svet za zaposlovanje in socialno politiko, ki ga sestavljajo ministri EU za zaposlovanje, socialne zadeve, zdravje in varstvo potrošnikov, je v Luksemburgu obravnaval predloga direktiv o platformnem delu in o minimalni plači. Minister Luka Mesec je poudaril, da je dostojno plačilo temelj socialne pravičnosti.(več)

Sodišče EU: Avstrijska ureditev glede otroških dodatkov ni skladna s pravom EU
Indeksacija družinskih prejemkov in davčnih olajšav, po kateri državljani EU, ki delajo v Avstriji, njihovi otroci pa tam ne živijo, od leta 2019 prejemajo nižji otroški dodatek, je v neskladju s pravom unije, je v tožbi Evropske komisije proti severni slovenski sosedi presodilo Sodišče EU. Sodba je pomembna tudi za slovenske delavce migrante.(več)

Kvartet evropskih voditeljev podprl kandidaturo Ukrajine za članstvo v EU
Nemški kancler Olaf Scholz, francoski predsednik Emmanuel Macron, italijanski premier Mario Draghi in romunski predsednik Klaus Iohannis so včeraj na skupni novinarski konferenci z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim podprli Ukrajino v njeni želji, da pridobi status kandidatke za članstvo v EU, poročajo tuje tiskovne agencije.(več)

Bruselj v odziv na britansko zakonodajo glede brexita z več pravnimi postopki proti Londonu
Evropska komisija se je v odziv na predlog britanskega zakona, ki odpravlja dele severnoirskega protokola, odločila za nadaljevanje pravnega postopka proti Združenemu kraljestvu, ki ga je začasno ustavila septembra lani, je v sredo sporočil podpredsednik komisije Maroš Šefčovič. Poleg tega je sprožila dva nova pravna postopka.(več)

Evropska komisija predstavila prenovljen kodeks proti dezinformacijam
Evropska komisija je predstavila prenovljen kodeks ravnanja glede dezinformacij. Med 34 podpisniki dokumenta, ki je bil v prvotni obliki sprejet pred štirimi leti, so tudi podjetja, ki upravljajo z največjimi družbenimi omrežji, kot so Meta, Google, Twitter, TikTok in Microsoft.(več)