Dnevne zakonodajne novosti / 26. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Poslanci zavrnili vladni načrt o združitvi regulatorjev
Tema dneva

Poslanci so na petkovi izredni seji vladnemu predlogu o združitvi osmih regulatorjev v dve agenciji po prvi obravnavi prižgali rdečo luč, s čimer je zakon končal parlamentarno pot. Za zakon je glasovalo 42 poslancev, proti jih je bilo 46. Večji del opozicije je vladi očital, da si želi z združitvijo podrediti doslej neodvisne nadzorne institucije. Šest agencij bi se po predlogu združilo v Javno agencijo RS za trg in potrošnike, dve pa v Javno agencijo RS za finančne trge.(več)

Od danes študijski proces v hibridni obliki
Na visokošolske zavode se danes po več mesecih študija na daljavo vračajo študenti. Študijski proces bo znova potekal v hibridni obliki, kar pomeni v živo ob upoštevanju priporočil NIJZ in na daljavo. Sproščajo se tudi vsa športna tekmovanja in treningi, rekreativni šport je dovoljen v skupini do deset ljudi. Vrata odpirajo tudi nastanitveni obrati po vsej državi.(več)

DZ ni za višji dodatek pri delu s covidnimi bolniki
DZ je prav tako zavrnil predlog novele petega protikoronskega zakona, ki so ga predlagali v SD, LMŠ, Levici in SAB. Za predlog je glasovalo 43 poslancev, proti pa jih je bilo 44. V skladu z njim bi se dodatek za neposredno delo s covidnimi bolniki v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih zvišal s 30 na 65 odstotkov urne postavke osnovne plače zaposlenega.(več)

Poslanci potrdili zvišanje izdatkov države
DZ je določil najvišji obseg porabe porabe javnih financ do leta 2024, pri čemer je za letos predlagana občutna rast odhodkov, nato pa naj bi se postopno nekoliko znižali. Zvišanje za letos je nujno, ker epidemija še vedno traja in je potrebna podpora države, je utemeljevala vlada.(več)

Obravnava otrok v kazenskem postopku bo zanje odslej bolj prijazna
Po zakonu o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v hiši za otroke, ki je začel veljati v soboto, bodo otroci, udeleženi v kazenskem postopku kot žrtve, priče ali storilci kaznivih dejanj, obravnavani celostno. Zaslišanje bo samo eno, tako da jim ne bo treba večkrat obnavljati travmatičnih dogodkov.(več)

Starši bodo lahko na stroške ZZZS po novem bivali z otrokom tudi v zdraviliščih
V teh dneh so začele veljati spremembe zakonodaje, ki omogočajo staršem, da na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja bivajo tudi v zdraviliščih, ne le v bolnišnicah. Za čas sobivanja jim pripada 80 odstotkov plače, kar od prvega dne odsotnosti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).(več)

V DZ razprava o Zahodnem Balkanu, epidemioloških ukrepih in delu ministrice
V DZ se bo ta teden nadaljevala razprava o smernicah za delovanje Slovenije do Zahodnega Balkana. Odbor za zdravstvo bo razpravljal o morebitni potrebi po dodatnih ukrepih za omejevanje širjenja koronavirusa. Del opozicije pa bo na seji matičnega odbora ponovno poskusil s predlogom, da se ministrico za izobraževanje Simono Kustec pozove k odstopu.(več)

Možnost splošnega hitrega testiranja na okužbo s koronavirusom tudi za tujce
Vlada je na petkovi dopisni seji razširila obseg splošnega testiranja na okužbo za novi koronavirus, in sicer tudi na vse, ki pridejo v Slovenijo in tukaj nimajo prebivališča oziroma ne delajo pri delodajalcu s sedežem v Sloveniji, so sporočili.(več)

Vlada zavrača stališče državnega tožilstva glede odlokov
Vlada zavrača stališče vrhovnega državnega tožilstva glede zakonitosti glob, izrečenih na podlagi odlokov, ki niso bili objavljeni v uradnem listu. Stališče vrhovnega državnega tožilstva temelji na predpostavkah, ki ne držijo, pravi vlada. V Pravni mreži medtem do konca aprila napovedujejo vložitev prvega paketa pobud za razveljavitev glob, izrečenih na podlagi teh odlokov.(več)

Pred prvomajskimi prazniki na sodiščih mirno
Skrajšani delovni teden pred prvomajskimi prazniki bo na slovenskih sodiščih precej umirjen. Danes na ljubljanskem okrožnem sodišču pričakujejo Ivana Sebanca, obtoženega poskusa uboja hčerke maja lani na območju Grosupljega. V Mariboru pa se bo nadaljevalo sojenje vpletenima v dopinško afero, na katerem pričakujejo ključno pričo.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov
Odločbe sodišč
VSRS Sodba X Ips 76/2020 - postopek razlastitve - odločba o razlastitvi - vrednost razlaščenih nepremičnin - vrednost spornega predmeta ni navedena - neocenljiva zadeva - str...
VSRS Sklep VIII Ips 54/2020 - institucionalno varstvo - plačilo socialnovarstvenih storitev - oprostitev plačila - zavezanec za plačilo - ugovori zavezanca - pravica do instituc...
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zemljiški knjigi (ZZK-1E), prva obravnava, EPA 1825-VIII
Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o prevozih v cestnem prometu (ZPCP-2J), skrajšani postopek, EPA 1823-VIII
Ostali dokumenti
Olajšava za investiranje v osnovno kmetijsko in osnovno gozdarsko dejavnost (Podrobnejši opis/Vprašanja in odgovori)
Prepoved sklicevanja na poravnalne ponudbe v pravdi – 309.a člen Zakona o pravdnem postopku v praksi