Dnevne zakonodajne novosti / 6. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Regulatorske agencije kritične do predvidene združitve
Tema dneva

Regulatorji so kritični do predloga zakona, po katerem bi jih združili v dve agenciji, katerih vodstvi bi imenovala vlada. Med drugim opozarjajo na nujnost zagotovitve neodvisnega delovanja, kar zahtevajo tudi evropske direktive. Agencija za energijo denimo meni, da bi bila združitev v nasprotju z evropskim pravom in za energetski trg kot tudi za odjemalce ne bi prinesla koristi. Agenciji za civilno letalstvo in za železniški promet pa poudarjata tudi, da njune naloge niso povezane z delovanjem trga.(več)

Pivec z odstopom končala sago o očitkih na njen račun
DZ bi moral včeraj odločati o predlogu predsednika vlade za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandre Pivec, a se to ni zgodilo, saj je ministrica še pred tem odstopila sama. Hkrati je tudi izstopila iz DeSUS. DZ se je s prenehanjem njene funkcije že seznanil, premier pa je tudi že predlagal novega ministra.(več)

Vlada pošilja predlog zakona o demografskem skladu v DZ
Vlada je včeraj na dopisni seji potrdila predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu, s katerim se bo vse naložbe države združilo pod eno streho, prihodke od njih pa namenilo predvsem za sedanje in prihodnje generacije upokojencev ter za izvajanje ukrepov družinske politike. Socialni partnerji sicer pričakujejo nadaljnja usklajevanja o predlogu.(več)

Janša in Šircelj poslancem predstavila predlog proračunov
Predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj sta včeraj v DZ predstavila predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti. Oba sta zagotovila, da za večino porabnikov prinašata več denarja, tudi zahvaljujoč evropskim sredstvom. Glasovanje o sprejemu proračunov bo predvidoma sredi novembra.(več)

Nevladniki za podaljšanje javne razprave o zakonu o dolgotrajni oskrbi
Več organizacij je na ministrstvo za zdravje naslovilo skupni poziv k podaljšanju roka za javno razpravo o predlogu zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot so zapisali, trenutni predlog zakona zaradi mnogih pomanjkljivosti in nejasnosti ni primeren za sprejem.(več)

V opoziciji ne izključujejo niti predloga za zakonodajni referendum o vojski
Če bo DZ zavrnil predlog Levice za razpis posvetovalnega referenduma glede investicij za vojsko, v stranki ne izključujejo predloga za razpis zakonodajnega, je povedal koordinator stranke Luka Mesec. Predvidenim obsežnim investicijam v vojsko pa nasprotujejo tudi vodje opozicijskih LMŠ, SD, SAB.(več)

Za podaljšanje delovanja Neka potrebna presoja vplivov
Agencija RS za okolje (Arso) je presodila, da je treba za podaljšanje delovanje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) za 20 let izvesti presojo vplivov na okolje in pridobiti okoljevarstveno dovoljenje, je razvidno iz odločbe, objavljene na spletni strani agencije. Tako so sklenili po tem, ko je upravno sodišče odpravilo odločitev Arsa iz leta 2017.(več)

Uporabniki Revoluta morajo ob selitvi računa v Litvo to prijaviti Fursu
Zavezanci, ki jim je spletna banka Revolut odprla nov račun v Litvi, morajo tega prijaviti Finančni upravi RS (Furs), za star račun, ki jim ga je banka zaprla v Veliki Britaniji, pa morajo sporočiti datum zaprtja. Revolut, ki ga je konec septembra v Sloveniji uporabljalo 18.517 davčnih zavezancev, se je za selitev odločil zaradi brexita.(več)

Zelena karta za vstop v BiH kmalu ne bo več potrebna
Bosna in Hercegovina je podpisala multilateralni sporazum, ki podpisnice odvezuje sistema nadzora mednarodne karte za zavarovanje motornega vozila, t. i. zelene karte. Z 19. oktobrom zelena karta za vstop v BiH tako ne bo več potrebna, so sporočili iz Slovenskega zavarovalnega združenja. Voznikom sicer svetujejo, naj jo imajo še vedno s seboj.(več)