Dnevne zakonodajne novosti / 23. april 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 9 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Vlada dodatno sprošča ukrepe pri kulturnih prireditvah in verskih obredih
Tema dneva

Vlada je sinoči na dopisni seji sprejela odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev, ki že z današnjim dnem omogoča organizacijo nekaterih kulturnih prireditev, ter odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, ki omogoča izvedbo verouka in verskih obredov na prostem. Vlada pa je na seji tudi posodobila strategijo cepljenja. V prednostno skupino so tako dodani starejši od 50 let, necepljeni zaposleni v vzgoji in izobraževanju in zaposleni pri upravljavcih kritične infrastrukture.(več)

Novela zakona o javnem naročanju tudi z odpravo nekaterih administrativnih obveznosti
Vlada je na dopisni seji tudi določila besedilo predloga novele zakona o javnem naročanju. Cilj predlaganih sprememb in dopolnitev je ureditev poenostavljenega postopka javnega naročila pod mejnimi vrednostmi EU, odprava nekaterih administrativnih obveznosti na strani naročnikov in dopustitev večje prožnosti, so navedli.(več)

Odbor za finance soglaša z občutnim povečanjem porabe
Odbor DZ za finance je dal soglasje za povečanje letošnje proračunske porabe za več sto milijonov evrov. Vzrok je izključno v stroških spopada z epidemijo, je pojasnjeval finančni minister Andrej Šircelj. V opoziciji so medtem opozarjali na nevarnost poslabšanja javnofinančnega položaja. V naslednjih letih naj bi se izdatki zmanjševali.(več)

Upravno sodišče v primeru tržne manipulacije pritrdilo ATVP
Upravno sodišče je zavrnilo tožbo avstrijske družbe Ring International zoper odločbo, ki jo je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) omenjeni družbi izdala v postopku nadzora zaradi kršitve prepovedi tržne manipulacije. S tem je odločba postala pravnomočna, so sporočili iz agencije.(več)

V usklajevanju uredba s predlogom 30-odstotnega deleža lesa v javnih objektih
V medresorskem usklajevanju je dolgo pričakovana uredba, ki bo določala, da bo 30 odstotkov javnih objektov iz lesa, je na spletnem dogodku OZS o izzivih lesne industrije povedal generalni direktor direktorata za lesarstvo Danilo Anton Ranc. Lesna industrija je umeščena tudi v nastajajočo Slovensko industrijsko strategijo.(več)

Knez: Tudi z začasnimi zadržanji sporočamo veliko
Ustavni sodniki so lani rešili precej več zadev kot leto poprej, obrnil se je tudi trend naraščanja novih zadev, čeprav so imeli na mizi veliko število pobud v zvezi z epidemiološkimi ukrepi. V nekaj primerih so ukrepe začasno zadržali, pri čemer predsednik US Rajko Knez poudarja, da ustavno sodišče tudi z začasnimi zadržanji "sporoča veliko".(več)

Z odpiranjem nastanitvenih obratov znova možnost koriščenja turističnih bonov
Odpiranje gostinskih in nastanitvenih dejavnosti pod določenimi pogoji je pred prihajajočimi prvomajskimi prazniki po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Simona Zajca dobrodošel premik v smeri ponovnega zagona in revitalizacije panoge. V nastanitvenih obratih bo znova mogoče koristiti tudi turistične bone.(več)

Svet pokojninskega zavoda ni za uvedbo socialne kapice
Predlog za uvedbo socialne kapice, vključen v predlaganem zakonu o debirokratizaciji, je nesistemska rešitev, ki ruši veljavno ureditev pokojninskega zavarovanja, je ocenil svet pokojninskega zavoda. Sprejeli pa so tudi ugotovitveni sklep, po katerem bodo najnižja in zagotovljena pokojnina ter najnižji znesek invalidske pokojnine višji.(več)

Komisija DZ s pozivom vladi za zadostno financiranje javne službe RTVS
Komisija DZ za nadzor javnih financ je priporočila vladi, naj javnemu zavodu RTVS zagotovi potrebno primarno financiranje za izvajanje javne službe in s tem omogoči institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost. Sklep je predlagala SD, člani komisije, v kateri ima večino opozicija, so ga podprli z osmimi glasovi za in nobenim proti.(več)

Na Goriškem proti predlaganemu umiku območja kopalnih voda na reki Soči
Predlagana sprememba uredbe o kopalnih vodah, ki jo je pripravilo okoljsko ministrstvo, pomeni, da reka Soča pri Kanalu in Solkanu ne bo več kopalna voda. Proti predlogu so v civilni iniciativi Radi imamo Sočo, prav tako mu nasprotujejo novogoriški svetniki, ki so na včerajšnji seji župana pozvali k ukrepanju.(več)

Slovenska potica uradno zaščitena na ravni EU
Evropska komisija je v uradnem listu EU včeraj objavila izvedbeno uredbo, s katero je Slovensko potico zaščitila kot zajamčeno tradicionalno posebnost. To pomeni, da proizvodnja te tradicionalne slovenske sladice ni zemljepisno omejena, pogoj je le certifikat, da je izdelana skladno s potrjeno specifikacijo za Slovensko potico.(več)