Dnevne zakonodajne novosti / 14. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče še dodatno omejilo preiskavo v zadevi Kangler
Tema dneva

Ustavno sodišče je zadržalo izvrševanje zakona in poslovnika o parlamentarni preiskavi, tudi v kolikor se nanaša na državne tožilce. Preiskovalna komisija v zadevi Kangler tako do končne odločitve sodišča ne bo smela izvajati niti preiskovalnih dejanj, ki se nanašajo na tožilce, ne samo na sodnike, kot je ustavno sodišče na pobudo Sodnega sveta odločilo že konec oktobra. Tokrat so sodniki odločali na podlagi pobude in ustavne pritožbe generalnega državnega tožilca Draga Škete, vrhovnega državnega tožilstva in vrhovnega sodišča.(več)

Ministrstvo obupalo nad ukinitvijo dodatka za delovno aktivnost
Ministrstvo za delo ne bo več iskalo podpore ukinitvi dodatka za delovno aktivnost. Bodo pa v prihodnje nadaljevali z uvajanjem spodbud za brezposelne osebe, s ciljem njihove aktivacije in vključitve na trg dela, so sporočili z ministrstva.(več)

Komisija poziva k prenovi insolvenčne zakonodaje v treh mesecih
Komisija DZ za nadzor javnih financ je znova razpravljala o zlorabah postopkov poenostavljenih prisilnih poravnav. Ministrstvo za pravosodje so pozvali k prenovi insolvenčne zakonodaje v treh mesecih, s čimer bi odpravili možnost zlorab. Prav tako so za prekinitev sodelovanja z nekaterimi svetovalci, ki so sodelovali pri prenovi zakonodaje.(več)

Spremembe zakonodaje za možnost ukrepanja proti "vardam"
Svet za nacionalno varnost je na včerajšnji redni seji med drugim naložil ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve, da v najkrajšem času pripravita spremembe kazenskega zakonika in prekrškovnih predpisov s ciljem, da bi lahko ukrepali tudi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in skupin, kot je denimo Štajerska varda.(več)

Veliko zanimanje za vrednotenje nepremičnin po novem
Na vseh občinah in na geodetski upravi še do petka zbirajo mnenja in pripombe na predlagane modele vrednotenja nepremičnin. Med javno razgrnitvijo, ki je potekala ves oktober, so prejeli več kot 2700 telefonskih klicev in 500 dopisov lastnikov nepremičnin, na portalu množičnega vrednotenja nepremičnin pa so zabeležili več kot 90.000 obiskov.(več)

Regulacija cen zdravil v Sloveniji odvisna od plačnika
Razpis Lekarniške zbornice Slovenije za dobavo zdravil, zoper katerega je Agencija za varstvo konkurence na zbornico vložila zahtevo za revizijo, odstira določena vprašanja o cenah zdravil, o regulaciji cen in preskrbi ter motnjah zdravil na trgu v Sloveniji. Ta je skupaj s trgom medicinskih pripomočkov vreden okoli 800 milijonov evrov na leto.(več)

Prva obravnava v tožbi Janše zaradi procesa Patria preložena
Na Okrožnem sodišču v Ljubljani je bila za danes predvidena obravnava v tožbi predsednika SDS Janeza Janše zaradi sojenja v zadevi Patri, a so jo včeraj preklicali. Janševa obramba je namreč predlagala prenos pristojnosti na drugo sodišče, so sporočili z omenjenega okrožnega sodišča.(več)

Obravnava tožbe proti Evropski komisiji glede terana bo 3. decembra
Splošno sodišče EU v Luksemburgu bo tožbo Slovenije proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran obravnavalo 3. decembra, piše v sodnem koledarju. Slovenija meni, da je izjema nezakonita in da bo povzročila nastanek gospodarske škode za slovenske pridelovalce terana.(več)

Von der Leyen pristala na majhno spremembo spornega naziva resorja
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je pristala na nekaj sprememb v nazivih resorjev. Najbolj sporen portfelj za "zaščito našega evropskega načina življenja" se bo po novem imenoval resor za "spodbujanje našega evropskega načina življenja", so sporočili socialdemokrati (S&D) v Evropskem parlamentu.(več)