Dnevne zakonodajne novosti / 2. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
DZ po vetu ponovno odloča o dveh proračunskih zakonih
Tema dneva

DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi ponovno odločil o sprejemu dveh zakonov, na katera je državni svet izglasoval odložilni veto. V prvem se svetniki ne strinjajo z višino povprečnine za občine, v drugem nasprotujejo načinu izredne uskladitve pokojnin. Uveljavitev obeh zakonov je nujno potrebna, da bo 1. januarja izvrševanje novega proračuna lahko nemoteno steklo. Podpreti ju mora najmanj 46 poslancev. DeSUS je v petek v zameno za podporo interventnemu zakonu zahteval zavezo k naknadni spremembi načina izredne uskladitve pokojnin.(več)

Poslanci potrdili spremembe pokojninskega zakona
V petek je DZ s 46 glasovi za in enim proti sprejel pokojninsko novelo, ki naj bi zagotovila boljšo socialno varnost upokojencev in hkrati z mehkimi ukrepi zvišala delovno aktivnost med starejšimi delavci. Dopolnila opozicije pa so zavrnili. Novela bo začela veljati 1. januarja 2020.(več)

DZ potrdil spremembe za registrirane brezposelne
Poslanci so brez razprave s 44 glasovi za in petimi proti potrdil tudi novelo zakona o urejanju trga dela. Pred tem so zavrnili vsa predlagana dopolnila Levice. Novela zvišuje najnižje denarno nadomestilo za brezposelnost, na drugi strani pa podaljšuje zavarovalno dobo, potrebno za izplačilo nadomestila.(več)

Premalo podpore za nujno obravnavo predlogov o vardah
Kolegij predsednika DZ medtem ni potrdil vladnega predloga, da bi DZ po nujnem postopku obravnaval predloga zakonodaje za omejitev vard in vaških straž. Tako bo DZ predloga dveh novel obravnaval po rednem postopku. V opoziciji so bili kritični tako do vsebine predlogov kot do tega, da bi se sprejemala po nujnem postopku.(več)

Na okrogli mizi odvetniške zbornice različna mnenja o delovanju sodstva
Pravniki imajo o neodvisnosti in nepristranskosti sodstva deljena mnenja, je pokazala petkova okrogla miza odvetniške zbornice. Jan Zobec je dejal, da sodstvo nekako še deluje, ko gre za običajne zadeve, zaplete pa se pri medijsko bolj izpostavljenih primerih. Emil Zakonjšek mu je oporekal rekoč, da na nekaj primerih ni mogoče sklepati o delu sodstva.(več)

Janković: Gradnjo kanala C0 bomo nadaljevali
Ljubljanska občina bo nadaljevala gradnjo kanalizacijskega kanala C0 v skladu s pridobljenimi gradbenimi dovoljenji, je poudaril župan MOL Zoran Janković. Državnemu zboru pa je očital, da projekt spodkopava zgolj zaradi njegovega priimka. Povedal je tudi, da so na občini nameravali sami predlagati izvedbo predhodnega postopka, a jih je Arso prehitel in v četrtek sam napovedal izvedbo takega postopka.(več)

Sodišče EU jutri o tožbi Slovenije proti Evropski komisiji glede terana
Splošno sodišče EU v Luksemburgu bo jutri obravnavalo tožbo Slovenije proti Evropski komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Slovenija, ki je teran v EU zavarovala z zaščiteno označbo porekla, meni, da je izjema nezakonita, zavajajoča za potrošnike in da povzroča gospodarsko škodo slovenskim pridelovalcem terana.(več)

Na sodiščih: Nekdanja veleposlanica zaradi čeka pred sodišče
Na sodiščih bo ta teden pestro, najbolj v petek, ko je razpisanih več predobravnavnih narokov in obravnav v odmevnih zgodbah. Med drugim na sodišču pričakujejo nekdanjo veleposlanico Veroniko Stabej, bančnike iz afere Hypo ter več poslovnežev. Na sodišče se vrača tudi milijonska tožba zoper Telekom Slovenije zaradi spora okoli baznih postaj.(več)

EU ob deseti obletnici lizbonske pogodbe v nov politični cikel
EU je vstopila v nov politični cikel. Z delomsta namreč pričela nova Evropska komisija pod vodstvom Ursule von der Leyen in novi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, ki sta skupaj s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem in predsednico ECB Christine Lagarde včeraj v Bruslju slovesno obeležila deseto obletnico lizbonske pogodbe. EU sicer na decembrskem vrhu v Bruslju čaka zahtevna razprava o večletnem proračunu za obdobje 2021-2027.(več)