Dnevne zakonodajne novosti / 1. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 17 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Vlada določila tudi najvišjo ceno goriv v veleprodaji
Tema dneva

Potem ko je vlada sredi marca določila najvišje cene 95-oktanskega bencina in dizla na bencinskih črpalkah po državi, je včeraj začasno določila tudi najvišjo prodajno ceno goriv v veleprodaji. Oba ukrepa veljata do konca aprila. Vlada je tudi sklenila, da bo za čas trajanja sprejetega ukrepa določila nadomestilo podjetjem, katerim ta ukrep povzroča občutno škodo. Njegovo višino bo določila z odlokom po izteku ukrepa. Posledično je trgovcem naložila, da zaradi omejitve cen naftnih derivatov ne smejo prenehati prodajati.(več)

Vlada na seji tudi o drugih gospodarskih temah
Vlada je včeraj na redni seji med drugim izdala tudi uredbo o metodologiji ocenjevanja škode v gospodarstvu zaradi visokih cen energentov ter sklenila podpreti dokapitalizacijo Slovenskih železnic in investicijo v Steklarni Hrastnik. Vlada je tudi sklenila podpreti pobudo za oceno ustavnosti zakona o omejitvi in porazdelitvi valutnega tveganja med kreditodajalci in kreditojemalci kreditov v švicarskih frankih. Meni namreč, da je zakon v nasprotju z ustavo.(več)

DZ izvolil sodnike porotnike ljubljanskega delovnega in socialnega sodišča
Državni zbor je na izredni seji včeraj z 72 glasovi za in nobenim proti potrdil sklep o izvolitvi 52 sodnikov porotnikov delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani za odločanje v socialnih sporih iz vrst zavarovancev. Hkrati je DZ imenoval tudi okrožno sodnico v Novi Gorici in okrajno sodnico v Trebnjem.(več)

Zakonu, ki uvaja popolno prepoved frackinga, se obeta podpora
DZ je opravil tretjo obravnavo predloga novele zakona o rudarstvu, ki med drugim uvaja popolno prepoved hidravličnega lomljenja oz. frackinga. Poslanci opozicije so vnovič pozdravili to rešitev, ki je bila na poslanskih klopeh že petkrat, a jo je koalicija doslej zavračala. Ne glede na še nekaj obstoječim zadržkom se predlogu novele obeta podpora.(več)

Koalicija in DeSUS za spremembe družinske in socialne zakonodaje, v delu opozicije kritični
Poslanske skupine SDS, NSi, Konkretno in DeSUS so v DZ napovedale podporo novelam zakonov o starševskem varstvu in o socialnovarstvenih prejemkih, s katerima želijo v NSi kot predlagateljici oblikovati družinam bolj prijazno ureditev in socialno bolj pravičen sistem. V delu opozicije pa so bili zaradi odsotnosti socialnega dialoga kritični.(več)

Poslanci za izenačitev študentske in upokojenske urne postavke, dilema raven izenačitve
Poslanci so se na izredni seji prebili skozi drugo obravnavo predloga novele zakona o urejanju trga dela, ki izenačuje bruto urni postavki za delo upokojencev in študentov. Levica kot vlagatelj predloga sicer vztraja, da mora biti izenačen neto znesek, zato je vložila dopolnilo, a koalicija temu nasprotuje, ker sta obliki dela različno obremenjeni.(več)

Vlada izdala odlok o določitvi 17 varnih izvornih držav
Vlada je na včerajšnji seji izdala tudi odlok o določitvi seznama varnih izvornih držav, ki bo po objavi v uradnem listu nadomestil zdaj veljavni odlok. Na novem seznamu je 17 držav, po novem tudi Gana, Gambija in Turčija.(več)

Vlada ustanovila delovno skupino za pripravo sprememb plačnega sistema v zdravstvu
Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi delovne skupine vlade za pripravo sprememb plačnega sistema v zdravstvu. Njena naloga je pripraviti izhodišča za zakonske podlage za spremembo plačnega sistema na področju zdravstva v Sloveniji. Vodila jo bo državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Katja Triller Vrtovec, so sporočili po seji vlade.(več)

Glasovanje na domu le ob predložitvi pisnega potrdila zdravnika ali potrdila o izolaciji
Volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, bodo za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo. To je lahko pisna potrditev zdravnika, da se volivec ne more osebno zglasiti na volišču, v primeru okužbe s koronavirusom pa potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).(več)

Po ugotovitvah računskega sodišča ministrstvo neučinkovito pri načrtovanju nove sodne stavbe
Računsko sodišče RS je v reviziji, s katero je preverilo učinkovitost ministrstva za pravosodje pri načrtovanju oz. gradnji nove sodne stavbe v obdobju od 2006 do 2022, ugotovilo, da je bilo ministrstvo pri tem neučinkovito. Projekt traja že več kot 15 let, pri čemer se gradnja še ni začela. Pripravljena dokumentacija je pomanjkljiva, ugotavlja sodišče. Ministrstvo se z oceno ne strinja.(več)