6. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Prava usklajevanja z uradnim kandidatom

Vodja pogajalske skupine Pozitivne Slovenija Jani Möderndorfer je po usklajevanjih z Listo Virant, SD in DeSUS pojasnil, da so se pogovorili, kakšna naj bi bila končna oblika koalicijske pogodbe. Ob tem je poudaril, da je veliko stvari še vedno odprtih, zato bodo z delom nadaljevali.
Na usklajevanju, ki so ga začeli v sredo, nadaljevali pa včeraj, so se dogovarjali, kakšno naj bi bilo njihovo sodelovanju v štiriletnem mandatu ter usklajevali stališča in poglede na to sodelovanje, je še dejal Möderndorfer.

Kandidat za mandatarja Zoran Janković pa je v izjavi za medije ocenil, da je predsednik republike s tem, ko mu je podelil mandat za sestavo vlade, potrdil voljo državljanov, ki so jo izkazali na volitvah. Sam ocenjuje, da bi lahko bila koalicijska pogodba usklajena že v petek.

Vlada se je na včerajšnji seji seznanila s predhodno oceno realizacije državnega proračuna za lani - primanjkljaj je znašal 1,535 milijarde evrov, kar predstavlja 4,3 odstotka ocenjenega bruto domačega proizvoda (BDP) za lani. To je manj od pričakovanega, saj naj bi dosegel 1,688 milijarde evrov oz. 4,7 odstotka BDP.

Začasni sklad za zaščito evra (EFSF) se je z izdajo triletnih obveznic na finančnih trgih zadolžil za tri milijarde evrov. Kot so poudarili v družbi, ki upravlja z EFSF, je bilo povpraševanje močno, saj so vlagatelji skupno vložili blizu 4,5 milijarde evrov ponudb. Sredstva bodo porabljena v okviru programov pomoči za Irsko in Portugalsko.
Cena zadolževanja je dosegla 1,77 odstotka, dražba, ki so jo za EFSF izpeljale banke Credit Suisse, Societe Generale in Deutsche Bank, pa je privabila vlagatelje z vsega sveta. Ti so vložili več kot 100 naročil.

Potem ko je izolska ladjedelnica pred meseci prodala svoj dok, naj bi dokončno izplul tudi grški trajekt Marinos D. Trajekt, ki je zaradi dolgov prvotnega lastnika v Izoli obtičal kar sedem let, je za dober milijon evrov pred tedni na sodni dražbi kupil turški ladjar, včeraj pa je že bilo vse nared za odhod ladje proti vzhodnemu Sredozemlju.
Marinos D je v izolsko ladjedelnico priplula junija 2004, tu pa so jo večkrat popravljali, nato pa začeli zaračunavati tudi hrambo. Prvotni lastnik, grški ladjar Leon Sea S.a, kljub pozivom ladje ni mogel odpeljati. Trajekt pa je s časom izgubil vsa plovna dovoljenja.
Ladja je bila izdelana leta 1976 in je dolga 143 metrov, na njej je prostora za 150 avtomobilov in več kot 1000 potnikov. Prazna tehta 4663 ton.

Na zahtevo Instituta hrvaške glasbe (IHG) je hrvaški Google iz svojega iskalnika umaknil 294 spletnih strani, na katerih je bilo objavljenih 1700 neposrednih povezav za nelegalni prevzem novih albumov hrvaških glasbenikov, je za STA potrdil Tibor Šehtl z oddelka za legalnost digitalne glasbe pri IHG. Boj proti glasbenim piratom bodo nadaljevali.
Zaposleni na IHG so decembra lani preverjali najbolj obiskane svetovne in hrvaške spletne strani za nelegalno izmenjavo vsebin ter od njihovih lastnikov zahtevali brisanje piratskih povezav na približno 20 novejših albumov hrvaške glasbene produkcije. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 6.1.2012 - 6.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU         2 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         3 novosti  
5. JAVNE FINANCE   1 novost        
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   1 novost   1 novost 8 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI         4 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI         1 novost  
11. OBČINE            
 

Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex

Vrsta dokumenta Dokument
Čistopisi Arhiv
Čistopisi Akt o določitvi omrežnine za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na geografskem območju Mestne občine Nova Gorica, Občine Šempeter - Vrtojba, Občine Ajdovščina, Občine Vipava, Občine Logatec, Občine Kamnik, Občine Bled, Občine Vojnik, Mestne občine Ptuj, Občine Rogaška Slatina, Občine Krško, Občine Brežice, Občine Zagorje ob Savi, Občine Laško, Občine Radeče, Občine Štore, Občine Šentjur in Občine Gorje
Akt o določitvi omrežnine za distribucijsko omrežje zemeljskega plina na geografskem območju Mestne občine Velenje in Občine Šoštanj
Kolektivna pogodba dejavnosti gostinstva in turizma Slovenije
Kolektivna pogodba za kemično in gumarsko industrijo Slovenije
Odločba o odpravi Tehničnega popravka Odloka o občinskem prostorskem načrtu Občine Šentjernej
Pravilnik o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole
Pravilnik o zagotavljanju preglednosti finančnih odnosov
Odločbe sodišč Arhiv
Odločbe Vrhovnega sodišča Sodba II Ips 505/2008 - predpogodba – ara – vrnitev dvojne are - prodaja kmetijskega zemljišča – predkupna pravica – umik izjave o sprejemu ponudbe
Odločbe Upravnega sodišča sodba I U 293/2010 - denacionalizacija kmetijskega zemljišča – vrnitev v naravi – ovire za vrnitev v naravi – funkcionalno zemljišče – določitev...
sodba I U 1396/2010 - ugriz psa – nevaren pes – označba psa za nevarnega v centralnem registru psov – načelo zaslišanja stranke – javna listina
sodba I U 1783/2010 - DDV – dodatna odmera DDV – davek od dohodkov pravnih oseb - fiktivni računi – navidezni pravni posel
Odločbe Višjih sodišč VDSS sodba Pdp 454/2009 - božičnica - prenehanje delovnega razmerja - upokojitev
VDSS sodba Pdp 632/2011 - odškodninska odgovornost - trpinčenje na delovnem mestu - mobbing - vojak - sodno varstvo
Ostali dokumenti Arhiv
Pojasnila DURS Določitev zavarovalne osnove za samozaposlene v kulturi