Dnevne zakonodajne novosti / 1. september 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 7 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Prenova zakona o varstvu potrošnikov
Tema dneva

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavilo osnutek novega zakona o varstvu potrošnikov in ga do 30. septembra dalo v javno obravnavo. Med predvidenimi novostmi je, da bi namesto sedanje dvojne ureditve obveznih jamstev uvedli enotno dvoletno jamstvo za skladnost blaga s prodajno pogodbo. Potrošnik bi tako lahko v roku dveh let najprej zahteval neodplačno odpravo neskladnosti, in sicer popravilo ali zamenjavo blaga z novim. Pri tem bi ohranili 45-dnevni rok iz obvezne garancije, ki ga ima podjetje za odpravo neskladnosti. Če neskladnosti ne bi bile odpravljene, pa bi lahko potrošnik odstopil od prodajne pogodbe in zahteval vračilo kupnine. Med drugim bo novi zakon predvidoma urejal tudi nakupe digitalnih vsebin.

Notranja ministrica ni podprla obrambne zakonodaje
Vlada je ob doseženem kompromisu glede statusa vojakov potrdila predloga zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski. S prenovo obrambne zakonodaje se po več kot 20 letih posodablja obrambni sistem in nadgrajujejo rešitve za razvoj Slovenske vojske. Novi zakon o službi v Slovenski vojski celovito ureja vojaško službo za poklicne pripadnike, je vlada navedla na Twitterju. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar predloga ni podprla. Po njenem mnenju bi višina nagrade vojakom lahko zamajala razmerja med pooblaščenimi uradnimi osebami. Tudi v sindikatih opozarjajo na neusklajenost z njihovimi stališči.

Že primanjkuje delovne sile
Tudi v drugem četrtletju se je nadaljevala visoka gospodarska rast, ki je bila višja kot v povprečju evrskega območja. Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je ocenil, da rast spodbujajo vsi segmenti gospodarstva, ob tem pa izpostavil, da se ob boljših razmerah na trgu kot omejitveni dejavnik že pojavlja pomanjkanje delovne sile. Po oceni statističnega urada je lanska gospodarska rast dosegla 3,1 odstotka, kar je 0,6 odstotne točke več od prve februarske ocene. BDP je v tekočih cenah leta 2016 dosegel 40,42 milijarde evrov in je bil na letni ravni višji za 4,1 odstotka. Saldo menjave s tujino je še naprej pozitiven in se povečuje.

Boštjan M. Zupančič brez podpore vlade
Vlada je umaknila podporo kandidaturi Boštjana M. Zupančiča za mesto v odboru Združenih narodov za človekove pravice. Vlada se je za to odločila zaradi Zupančičevih spornih zapisov na spletnih družbenih omrežjih glede enakopravnosti spolov in pravice do splava oziroma pravic žensk do svobodnega odločanja o rojstvu otrok. Vlada je sicer kandidaturo nekdanjega sodnika Evropskega sodišča za človekove pravice in slovenskega ustavnega sodnika potrdila na seji 8. junija letos, nato pa si je Zupančič s spornimi izjavami in zapisi to podporo zapravil. Vlada se ob tem še ni odločila za zamenjavo kandidature.

Zanesljivejši preskusi emisij
Od 1. septembra bodo za nove modele avtomobilov v EU veljali novi in zanesljivejši preskusi emisij, ki se bodo izvajali v dejanskih voznih razmerah ter po izboljšanem laboratorijskem postopku. Novi preskusi bodo zagotovili zanesljivejše rezultate ter dopolnjevali druge ukrepe komisije za čisto, trajnostno in konkurenčno avtomobilsko industrijo. Meritve emisij bo dopolnjeval nov laboratorijski preskusni postopek, vključno s porabo goriva. Oba preskusa bosta za vse nove modele avtomobilov postala obvezna s septembrom 2017, za vse nove avtomobile pa se bosta uvedla med letoma 2018 in 2019, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji.

Jankovićevi odvetniki ovadili tožilko Žgajnar
Odvetniki ljubljanskega župana Zorana Jankovića so na tožilstvo vložili ovadbo zoper tožilko Blanko Žgajnar in pooblaščenca za posredovanje informacij javnega značaja na tožilstvu Aleksandra Lenarda. Zaradi posredovanja ovadb zoper Jankovića mediju jima očitajo kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov. Spletni portal Pod črto je namreč z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja od tožilstva pridobil kopije več kazenskih ovadb. Na vrhovnem državnem tožilstvu še niso uradno seznanjeni z ovadbo, so pa spomnili, da je v tem primeru odrejen nadzor državnotožilske uprave. "Rezultati nadzora še niso znani, ker pregled še poteka,” so sporočili.(TFL)