Dnevne zakonodajne novosti / 10. januar 2017
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
Vrnitev plač je neutemeljena
Tema dneva

Po prehodu v nov plačni sistem v letu 2008 je prišlo tudi do nepravilnih prevedb, zaradi česar so delodajalci od javnih uslužbencev kasneje terjali vračilo preveč izplačanih plač. V enem od takih primerov je zdaj vrhovno sodišče zahtevek delodajalca zavrnilo kot neutemeljen. V obrazložitvi sodbe je sodišče med drugim zapisalo, da je bila za zakonitost in skladnost pogodb o zaposlitvi prvenstveno odgovorna tožeča stranka, torej delodajalec. V konfederaciji Pergam so zadovoljni, da je vrhovno sodišče prisluhnilo njihovim argumentom in ugodilo reviziji, ter pričakujejo, da bodo zdaj delodajalci, ki tožijo svoje zaposlene zaradi domnevno preveč izplačanih plač, nemudoma umaknili svoje zahtevke.

Ministrstvo: ni razlogov za skrb

Na ministrstvu za delo ob napovedi sindikalnega protesta zaradi znižanja prispevne stopnje za poklicno zavarovanje opozarjajo, da ima večina vključenih v zavarovanje na svojih individualnih računih presežek. Pri tistih, pri katerih se ni zbralo dovolj sredstev, pa bo primanjkljaj pokrit iz solidarnostnih rezerv. Če se bo po dveh letih pokazalo, da prispevna stopnja, znižana z 9,25 na 8 odstotkov, ni ustrezna, jo bo Kapitalska družba (Kad) ustrezno popravila. "Tako da ni nobene bojazni," je poudaril Peter Pogačar, državni sekretar na ministrstvu. Poklicno zavarovanje v skladu z zakonom pomeni zbiranje prispevkov delodajalcev na osebnih računih zavarovancev, ki na tej podlagi pridobijo pravico do poklicne pokojnine.

Konflikti na delovnem mestu

Projekt Odpravimo konflikte na delovnem mestu - ozaveščanje o možnosti posredovanja v sporu med delavcem in delodajalcem ter svetovanje delodajalcem bo podprt z evropskimi sredstvi. Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je namreč izdala odločitev o podpori 1,9 milijona evrov vrednega projekta. Cilj projekta je okrepitev svetovalne in posredovalne vloge Inšpektorata RS za delo, in sicer z uporabo instituta mirnega posredovanja v sporih med delavci in delodajalci. Aktivnosti bodo usmerjene k dvigu ravni ozaveščenosti delodajalcev glede zagotavljanja dostojnega dela zaposlenih, pomena urejenosti delovnih razmerij ter varnega in zdravega delovnega okolja.

Krajšanje čakalnih vrst

Premier Miro Cerar je partnerice na koalicijskem sestanku obvestil, da bo ministrica za zdravje program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu koaliciji predvidoma predstavila prihodnji teden. Dogovorili so se tudi, da bo finančna ministrica Mateja Vraničar Erman pogledala, kako zagotoviti sredstva za letni regres za vse upokojence. Slednje sta po sestanku za STA povedala predsednik SD Dejan Židan in predsednik DeSUS Karl Erjavec. Po Židanovih besedah je skrajšanje čakalnih vrst ključno vprašanje za SD, "saj moramo ljudem, ki čakajo na zdravstvene posege in katerih življenje je morda ogroženo, čim prej ponuditi rešitev".

MO Maribor primerno popravila grehe

Potem ko je računsko sodišče Mestni občini Maribor lani izreklo negativno mnenje glede pravilnosti poslovanja v letu 2014, je občina v predpisanem roku predložila odzivno poročilo s predstavljenimi popravljalnimi ukrepi. "Ocenjujemo, da so izkazani popravljalni ukrepi zadovoljivi," so zdaj sporočili s sodišča. V javnosti so najbolj odmevale kritike glede nepravilnosti pri javnih naročilih, ko je občina med drugim oddala javno naročilo javnemu podjetju po pravilu "in-house", čeprav za to niso bili izpolnjeni vsi pogoji, z izdajo več naročilnic za istovrstna dela pa se je izognila postopku javnega naročanja.

Mediacija prinaša spremembo v paradigmi Slovencev

V prvi letošnji številki TFL Glasnika gostimo dva znana obraza, oba pravnika in nekdanja ministra. Katarina Kresal in Aleš Zalar zopet sodelujeta, kot alternativo sodišču sta ustanovila Evropski center za reševanje sporov. »Za oba je to lep skupek izkušenj. Zadovoljna sva, da nam je uspelo postaviti nekaj novega, institucijo, kot je pri nas še ni bilo. Z veseljem razmišljava o tem, kako bo videti čez deset let.« Zalar pa dodaja: »Rad rečem, da uživam privilegij, ker lahko na določene probleme v družbi gledam z različnih zornih kotov. Osemnajst let sem jih gledal kot sodnik, potem kot minister, zdaj pa gledam na te istovrstne probleme s pozicije nekoga, ki deluje v zasebnem sektorju.«(TFL)