Dnevne zakonodajne novosti / 4. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
V javni razpravi predlog novele o nalogah in pooblastilih policije
Tema dneva

Vlada je pripravila predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki bo v javni razpravi do 3. septembra. Med cilji so uskladitev določb s pravnim redom EU, ureditev avtomatiziranega preverjanja registrskih tablic v javnem prometu v skladu z odločbo ustavnega sodišča in učinkovitejše delovanje policije pri opravljanju nalog. Med drugim z novelo pri policijskem pooblastilu zbiranja obvestil predlagajo črtanje obveznosti policista, da osebo pouči o pravici do prostovoljnosti in anonimnosti.(več)

Zagovornik v primeru uslužbenke na dopustu zaradi nege novorojenčka ugotovil diskriminacijo
Zagovornik načela enakosti, ki je obravnaval morebitno diskriminacijo v primeru letne ocene dela za javno uslužbenko, je na podlagi statistične analize potrdil diskriminacijo. Nadrejena je namreč pri ocenjevanju uslužbenke upoštevala njeno odsotnost zaradi koriščenja dopusta za nego in varstvo novorojenčka, zaradi česar je bila slabše obravnavana.(več)

Jasnič v imenu DeSUS predlaga Poklukarju umik novele zakona o zdravstvenem varstvu
Predlagana novela zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je pravno in vsebinsko nedosledna, je v pismu ministru za zdravje Janezu Poklukarju navedel predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Pogreša tudi argumente in analize učinkov predlaganih sprememb. Zato predlaga umik novele, ki je do petka v javni obravnavi, iz nadaljnjega postopka.(več)

Stresni testi potrdili stabilnost slovenskega bančnega sistema
Stresni testi slovenskega bančnega sistema, ki sta jih izvedla slovenski in evropski bančni regulator, so potrdili stabilnost sistema in primerno kapitalsko ustreznost tudi ob neugodnem scenariju. Kljub temu morajo banke ob izzivih, povezanih s covidom-19, še naprej pravilno meriti in upravljati kreditno tveganje, navaja Banka Slovenije.(več)

Krek do jeseni pričakuje pravno podlago in novo verzijo aplikacije za nadzor PCT pogojev
Direktor NIJZ Milan Krek je za STA potrdil, da v sodelovanju z ministrstvom za zdravje pripravljajo pravno podlago za aplikacijo, namenjeno preverjanju izpolnjevanja PCT pogojev, ki bo hkrati omogočala učinkovit nadzor nad istovetnostjo. Pričakuje, da bo pravna podlaga sprejeta do jeseni, hkrati pa bo na voljo tudi posodobljena aplikacija.(več)

Prelesnik bo preučila tudi aplikacijo Platforma za preverjanje pogojev PCT
Aplikacija za naročanje taksi prevozov Platforma je po novem nadgrajena z možnostjo preverjanja izpolnjevanja PCT pogojev. Rezultat branja QR kode pa ni anonimen, pač pa pokaže inicialke posameznika, rojstni datum, podatek o izpolnjenem pogoju in prejetih odmerkih. Informacijska pooblaščenka je za STA napovedala, da bo zadevo preučila.(več)

V nekaterih podjetjih z aktivnostmi za večjo precepljenost
Nekatera slovenska industrijska podjetja so aktivno pristopila k temu, da bi zagotovila čim večjo precepljenost svojih zaposlenih. Točnih podatkov o številu cepljenih sicer nimajo, a v jesenskih mesecih ne pričakujejo težav. Kot zagotavljajo, so na morebitni novi val okužb pripravljeni.(več)

Bruselj v preiskavo morebitnega Facebookovega nakupa Kustomerja
Evropska komisija je začela podrobno preiskovati, ali bi tehnološki velikan Facebook ponudnika programske opreme Kustomer kupil skladno z uredbo EU o združitvah, so včeraj sporočili iz Bruslja. Cilj preiskave je med drugim zagotoviti, da načrtovani posel ne bo škodoval podjetjem ali potrošnikom.(več)

Poljsko ustavno sodišče o primarnosti prava EU šele konec avgusta
Poljsko ustavno sodišče je preložilo odločanje o tem, ali ima pravo EU prednost pred poljskim nacionalnim pravom. Predvidoma bo odločilo 31. avgusta, je razvidno s koledarja na spletni strani ustavnega sodišča. Po prvotnih napovedih bi morala biti odločitev znana že včeraj.(več)