Dnevne zakonodajne novosti / 5. februar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Zadnji dan za oddajo pisne vloge za vzdrževane člane
Tema dneva

Zavezanci za dohodnino, ki lani med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane oz. želijo podatke spremeniti, imajo le še danes čas za oddajo vloge. To velja za oddajo vlog na papirnem obrazcu, po elektronski poti pa bodo vloge sprejemali še vse do 20. februarja. Vzdrževani družinski člani so vsi otroci do 18. leta starosti, lahko pa tudi starejši otroci, zakonski partnerji in starši, če izpolnjujejo posebne pogoje. Najbolj enostavno je sicer, da jih zavezanci uveljavljajo že med letom na mesečni ravni.(več)

Inšpektorat za delo na dnevu odprtih vrat o minimalni plači
Inšpektorat za delo bo na vseh svojih lokacijah po Sloveniji danes pripravil dan odprtih vrat. Obiskovalcem bodo nudili informacije glede spremenjenega zakona o minimalni plači, saj bodo morali delodajalci februarja pri izplačilu plače za januar že upoštevati njegove določbe. Inšpektorji so pozorni predvsem na obračun dodatkov k plači.(več)

Predlagatelji sprememb volilne zakonodaje upajo na 60. glas
Predstavniki parlamentarnih strank, ki predlagajo spremembe volilne zakonodaje, upajo, da jim bo 60. glas, potreben za njeno sprejetje v DZ, uspelo pridobiti med samim parlamentarnim postopkom. "Pred nami je namreč odgovornost, da pravočasno rešimo položaj, v katerem smo se znašli," je ob predstavitvi predloga v DZ povedala Tina Heferle (LMŠ).(več)

Pahor začel posvetovanja, morebitne nove koalicije še nejasne
Predsednik republike Borut Pahor je posvetovanja po odstopu premierja Marjana Šarca včeraj začel z vodji poslancev SDS in LMŠ. Ob tem potekajo tudi poskusi oblikovanja nove vlade. Nekatere stranke, tudi LMŠ, so za predčasne volitve in zavračajo tako vabilo prvaka SDS Janeza Janše na pogovore o novi vladi kot vabilo predsednice SAB Alenke Bratušek.(več)

Državni proračun v letu 2019 z 225 milijonov evrov presežka
Državni proračun je po predhodnih podatkih v letu 2019 zabeležil 10,14 milijarde evrov prihodkov in 9,91 milijarde evrov odhodkov. Presežek je znašal 224,6 milijona evrov, kar predstavlja 0,5 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), je prejšnji teden objavilo ministrstvo za finance.(več)

Novi stanovanjski zakon bi moral biti prioriteta tudi nove vlade
Novi stanovanjski zakon je nujen za delujočo stanovanjsko politiko in zagotovitev najemnih stanovanj, zato bi moral biti njegov sprejem med ključnimi prioritetami naslednje vlade, menijo na ministrstvu za okolje in prostor. O predlogu so januarja pripravili delovne posvete, za marec pa je predvidena nova javna obravnava.(več)

Za deficitarne poklice tisoč štipendij
Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad RS je na spletni strani objavil nov razpis za pridobitev štipendij za deficitarne poklice za šolsko leto 2020/2021 v okvirni vrednosti 3,5 milijona evrov. Dijaki bodo vlogo lahko oddali od 15. junija do 25. septembra. Podeljenih bo do 1000 štipendij po 102,40 evra mesečno.(več)

Banka Slovenije: Vpliv brexita na slovensko gospodarstvo posreden
Vpliv izstopa Združenega kraljestva iz EU na slovensko gospodarstvo bo po ocenah Banke Slovenije predvsem posredne narave, in sicer prek ključnih trgovinskih partneric, katerih delež izvoza v Združeno kraljestvo je bistveno večji od slovenskega. Za končno oceno posledic bo treba počakati na iztek prehodnega obdobja, so navedli.(več)

Pri širitveni reformi poudarek na reverzibilnosti procesa
Evropska komisija danes v Bruslju predstavlja predloge za spremembe širitvenega procesa, s katerimi želi odpraviti francosko blokado začetka pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo. Bistvena novost naj bi bil poudarek na reverzibilnosti procesa - da kandidatka v primeru neizpolnjevanja pogojev nazaduje na poti v EU.(več)