Dnevne zakonodajne novosti / 23. september 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Poslanci včeraj ves dan o predlogu rebalansa, glasovanje danes
Tema dneva

DZ je včeraj po celodnevni razpravi končal obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna, seznanil pa se je tudi s predlogom novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se zvišuje predvidena zadolžitev države v tem letu. Z rebalansom se odhodki zvišujejo nad 13 milijard evrov in ustvarja rekorden primanjkljaj, ki pa je po pojasnilih vlade neizbežen. V opoziciji medtem vladi očitajo, da je v popravke proračuna skrila rast porabe tudi na postavkah, ki niso povezane z blaženjem posledic epidemije.(več)

V sindikatih presenečeni nad napovedjo pogajanj o spremembah plačnega sistema
V sindikatih javnega sektorja niso seznanjeni z morebitnim začetkom pogajanj za izločitev storitvenih delov javnega sektorja iz administrativnega dela plačnega sistema, ki ga je v ponedeljek v odgovorih na poslanska vprašanja napovedal premier Janez Janša. Napoved so z dvignjenimi obrvmi pospremili tudi v opozicijskih vrstah.(več)

ZZZS od izvajalcev zahteva zagotovitev optimalnega dostopa do zdravnika
Upravni odbor ZZZS je izvajalce zdravstvene dejavnosti pozval, naj se ustrezno organizirajo in odpravijo zaostanke, ki so nastali v času epidemije covida-19. Zahteva tudi, da zagotovijo optimalen oziroma nemoten dostop do izbranega osebnega zdravnika. Ob tem je napovedal ukrepanje skladno z veljavnimi predpisi, tudi z izrekanjem pogodbenih kazni.(več)

Ministrstvo za petino povečalo sredstva za pomoč s prehranskimi izdelki
Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je avgusta začelo dobavljati prehranske izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi. V luči blaženja posledic epidemije covida-19 je ministrstvo letos za več kot 20 odstotkov povečalo prvotna sredstva, ki so bila za letos namenjena nakupu prehranskim izdelkov.(več)

V opoziciji za odstop ministrice zaradi neuporabe maske, ta o odstopu ne razmišlja
Šolska ministrica Simona Kustec se je znašla pod plazom kritik, ker na prireditvi v ponedeljek ni nosila maske. V SAB, Levici in LMŠ menijo, da bi morala odstopiti. K odstopu jo poziva tudi sindikat Sviz. Ministrica se je za svoje ravnanje že opravičila, o odstopu pa ne razmišlja.(več)

Sviz z osmimi konkretnimi zahtevami in pozivom ministrici k njihovemu reševanju
Šolski sindikat Sviz je ministrico za izobraževanje Simono Kustec včeraj tudi z dopisom pozval, naj s sindikatom začne pogovore o reševanju problemov v vzgoji in izobraževanju ter pogojih dela zaposlenih v zaostrenih okoliščinah epidemije. Vnaprej so jo opozorili na njihove ključne zahteve, ministričin odgovor pa pričakujejo najpozneje v tednu dni.(več)

Shema Sure bo lahko zaživela
Evropska shema Sure za pomoč pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic epidemije novega koronavirusa na gospodarstvo, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov posojil z jamstvi članic EU, bo lahko zaživela. Države unije so zaključile nacionalne postopke in s komisijo podpisale sporazume o jamstvih v višini 25 milijard evrov.(več)

Bruselj odobril koncentracijo Mercatorja in Fortenove
Evropska komisija je odobrila koncentracijo skupine Fortenova in Mercatorja. S tem je izpolnjen še en pogoj za prenos Mercatorja z Agrokorja na Fortenovo, soglasje za ta korak pa mora Fortenova dobiti še od bank upnic Mercatorja in srbskega varuha konkurence. Do prenosa naj bi prišlo do konca leta.(več)

Sodišče EU podpira francosko rešitev za kratkoročno oddajanje stanovanj
Sodišče EU je pritrdilo francoskemu zakonu, po katerem morajo ponudniki stanovanj za kratkoročni najem, kot je denimo Airbnb, za tovrstno dejavnost pridobiti dovoljenje občine. Odločitev bo podlaga za nadaljnje korake zavezništva 22 evropskih mest, ki so EU nedavno pozvali k vzpostavitvi strožjih pravil na tem področju.(več)

Avstrija pri spodbijanju državne pomoči jedrski energiji dokončno poražena
Avstriji na Sodišču EU ni uspelo s pritožbo na odločitev Splošnega sodišča, ki je julija 2018 zavrnilo njeno pritožbo na zeleno luč Evropske komisije iz 2014 za državno pomoč investitorju v novo britansko jedrsko elektrarno HinkleyPoint. Severni sosedi je v sodnem izpodbijanju upravičenosti državne pomoči jedrski energiji tako dokončno spodletelo.(več)