Dnevne zakonodajne novosti / 27. februar 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 107/2022 z dne 9.8.2022
TEMA DNEVA
Davčna reforma za razbremenitev dela
Tema dneva

Ministrstvo za finance je pripravilo predlog davčnih sprememb, s katerimi želi razbremeniti delo in posledično z višjo potrošnjo podpreti gospodarsko rast. Na drugi strani bi izpad delno pokrilo z višjo obdavčitvijo kapitala in boljšim pobiranjem davkov. Spremembe pri regresu želi uveljaviti še letos, glavnino sprememb pa v letu 2020. "Delo se mora izplačati," je dejal minister za finance Andrej Bertoncelj in kot glavni cilj navedel, da bi imeli zaposleni višje neto dohodke in da bi bil slovenski trg dela mednarodno bolj konkurenčen.

Za zdaj skromni odzivi
Predlogi davčnih sprememb gredo načeloma v pravo smer, pravijo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer pa bodo na podrobnejšo opredelitev počakali na uradni predlog. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije medtem pravi, da je razbremenitev stroškov dela že vrsto let med najpomembnejšimi zahtevami obrtnikov in podjetnikov, zato v zbornici pozdravljajo predlog za razbremenitev stroškov plač zaposlenih. "Po drugi strani pa menimo, da zviševanje davka od dohodka pravnih oseb ni potrebno," so sporočili. V Gospodarski zbornici Slovenije so ocenili, da bodo z rastjo plač vsi na boljšem, a opozarjajo na prehiter in previsok dvig davka od dohodka pravnih oseb in kapitala.

Davek na nepremičnine ostaja aktualen
Ministrstvo za finance ni odstopilo od priprave davka na nepremičnine, zatrjuje minister Andrej Bertoncelj in dodaja, da bo davek uveden, ko bodo evidence popolne. Neurejeni so predvsem podatki o dejanski rabi zemljišč, prek katerih potekajo javne ceste in železnica. Težava bi bila, če bi bila glede na velik delež te infrastrukture, ki še vedno leži na zasebnih zemljiščih, za ta zemljišča predvidena oprostitev davka. Kdaj bodo evidence ustrezno pripravljene, ni znano. Podatki o zemljiščih z državnimi cestami in železnico bi lahko bili urejeni do 1. junija letos, o zemljiščih z občinskimi cestami pa v dveh tretjinah do konca leta.

Leben ponudil odstop
Minister za okolje Jure Leben je premierju Marjanu Šarcu včeraj ponudil svoj odstop, potem ko se je znašel pod plazom očitkov glede naročila makete za drugi tir iz časa, ko je vodil ta projekt. Šarec bo odločitev glede ponujenega odstopa sporočil danes popoldne. Leben in nekdanji infrastrukturni minister Peter Gašperšič, zoper katera je skupina, ki se zavzema za alternativno rešitev za drugi tir, vložila kazensko ovadbo, medtem vračata udarec. Zoper omenjeno skupino, v kateri je tudi Jože Duhovnik, bosta podala prijavo krive ovadbe, saj sta prepričana, da gre za zlorabo pravnega instituta.

Šarec bo predlagal novega ministra za kulturo
Predsednik vlade Marjan Šarec je včeraj opravil kratek pogovor z Zoranom Pozničem, ki ga SD predlaga za novega ministra za kulturo. Kot so sporočili iz premierjevega kabineta, Šarec zaupa presoji SD in bo predlog kandidature v kratkem poslal državnemu zboru. Glede na Šarčevo napoved bi se lahko Poznič, sicer direktor zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, kmalu predstavil pred odborom DZ za kulturo in bi DZ o njegovem imenovanju lahko odločal že na redni seji, ki se bo začela v ponedeljek. Poznič se je za kandidaturo med drugim odločil, ker je začutil, da gresta začrtano delo na ministrstvu in energija v pravo smer, je povedal na predstavitvi.

Strategija nacionalne varnosti
V državnem svetu so včeraj predstavili predlog nove resolucije o strategiji nacionalne varnosti. Udeleženci so opozorili na nekatere dileme, med drugim so predlagali konkretnejšo opredelitev groženj in tveganj, pri čemer je državni sekretar z ministrstva za obrambo Klemen Grošelj napovedal terminološko uskladitev besedila. V novem predlogu strategije so med drugim dopolnili geopolitični in geostrateški položaj Slovenije in dodali nove odzive na različne grožnje. "Soočamo se s povečanjem napetosti ter naglim in temeljitim spreminjanjem mednarodnega okolja, pojavom novih oblik groženj, višja je stopnja negotovosti in nepredvidljivosti," je poudaril Grošelj.(TFL)