Dnevne zakonodajne novosti / 30. december 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 22 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
DZ potrdil PKP7 z možnostjo "prisilnega" upokojevanja
Tema dneva

DZ je sinoči s 50 glasovi za in 7 proti sprejel sedmi protikoronski zakon, vreden 550 milijonov evrov. Tudi ta prinaša ukrepe za pomoč gospodarstvu in zaščito delovnih mest, ob tem pa tako kot prvi protikoronski zakon dodatke za najbolj ranljive skupine prebivalstva, med njimi upokojence, študente in družine. V njem je zopet zapisana tudi možnost t. i. prisilnega upokojevanja. Ni pa SDS in NSi uspelo z določbo, da se kršiteljem vladnih odlokov odreče pomoč za blažitev posledic epidemije covida-19.(več)

Dopolnilu glede financiranja STA večinska podpora poslancev
Poslanci so pred potrditvijo PKP7 s 44 glasovi za in 40 proti podprli dopolnilo SMC, ki določa, da se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona STA izplača zaostale obveznosti za opravljanje javne službe in da se financira opravljanje javne službe STA na podlagi sprejetega poslovnega načrta.(več)

Vlada omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala v prvi teden novega leta
Vlada je z odlokom trenutno veljavne omejitve v trgovini in ponujanju storitev podaljšala tudi v prvi teden novega leta. Še naprej bodo dovoljene izjeme, ki so nujno potrebne za zagotavljanje osnovnih potreb družbe oz. so pomembne za zagotavljanje varnosti in zdravja, med temi trgovine z živili, lekarne, bencinski servisi in nekatere druge. Odprti bodo lahko tudi frizerski saloni.(več)

Ministrstvo v spremembe zakona o javnem naročanju
Ministrstvo za javno upravo je pripravilo osnutek predloga novele zakona o javnem naročanju, ki bi med drugim razširil opredelitev naročil malih vrednosti in uvedel objave naročil nad 10.000 evrov zgolj na portalu javnih naročil. Omilili bi tudi pravila glede izločanja ponudnikov z neporavnanimi obveznostmi, da bi bila mogoča odprava nepravilnosti.(več)

Predlog SAB za pocenitev vinjet končal parlamentarno pot
Predlog novele zakona o cestninjenju, s katerim so v SAB želeli doseči 25-odstotno pocenitev vinjet za leto 2021, je včeraj končal parlamentarno pot. Naklonjeni so mu bili še v LMŠ, SD in Levici, koalicijske stranke in SNS pa so predlagateljem očitali populizem in nepremišljeno ravnanje.(več)

Zaradi omejitev v JPP širitev upravičenosti do sanitetnih prevozov bolnikov
Vlada je dopolnila odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi preprečitve širjenja covida-19, s katerim bo zavarovanec upravičen do sanitetnega prevoza za dostop do bolnišnice ali zdravstvenega doma, tudi če ne gre za nujen primer oz. nepokretnost osebe. Tak ukrep je veljal že v spomladanskem epidemičnem valu.(več)

Ravnatelji z MIZŠ pripravili načrt: do 20. januarja v klopeh vsi osnovnošolci
Po načrtu, ki ga je pripravilo 12 ravnateljev v sodelovanju z ministrstvom za izobraževanje, bi se prihodnjo sredo, 6. januarja, v šole vrnili učenci prve triade, 13. januarja otroci do 5. razreda, še teden dni kasneje pa vsi ostali osnovnošolci, je poročal POP TV. A končno besedo o tem bo imela vlada.(več)

Brexit: V odnosih med EU in Veliko Britanijo po novem letu številne spremembe
Združeno kraljestvo je EU zapustilo 31. januarja, tik pred koncem leta pa sta strani dosegli dogovor o prihodnjih odnosih. Tako sta se izognili kaosu po 1. januarju, ko se izteče prehodno obdobje, v katerem ljudje in podjetja brexita še niso čutili. Z novim letom pa bodo vseeno nastopile številne spremembe.(več)

Novosti pri sodelovanju med EU in Otokom na področju pravosodja
Združeno kraljestvo se je z odločitvijo za izstop iz EU odreklo tudi evropskemu območju svobode, varnosti in pravice, kar s 1. januarjem prinaša novosti pri sodelovanju v pravosodju. Področje civilnega pravosodja in mednarodnega zasebnega prava ureja izstopni sporazum, sodelovanje v kazenskih zadevah pa sporazum o trgovini in sodelovanju.(več)

Po brexitu številne spremembe v trgovini med stranema
Sporazum o trgovini in sodelovanju med Združenim kraljestvom in EU, ki bo začel veljati 1. januarja, prinaša veliko sprememb na področju trgovine z blagom. Ta bo potekala brez carin in kvot, a bodo v veljavi druge carinske formalnosti. Spremembe bodo z novim letom tudi na področju storitev, kjer pa sporazum ni tako natančen kot pri blagu.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Odredba o določitvi seznama tehničnih specifikacij o postopkih s področja motornih in priklopnih vozil
Pravilnik o obrazcih za napovedi za odmero akontacije dohodnine ter obrazcih za napovedi za odmero dohodnine od dohodka iz kapitala in dohodka iz oddajanja premoženja v najem
Pravilnik o valorizaciji zneskov za odmero davkov po zakonu o davkih občanov za leto 2021
Sklep o podaljšanju ukrepov iz 67. in 68. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije COVID-19
Uredba o izvajanju izvedbene uredbe (EU) o določitvi pravil za prilagoditev brezplačne dodelitve pravic do emisije zaradi sprememb ravni dejavnosti
Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije
Odločbe sodišč
VSRS Sodba in sklep VIII Ips 91/2019 - odpoved pogodbe o zaposlitvi - poslovodna oseba - pogodba o zaposlitvi za določen čas - razrešitev - delovno razmerje za nedoločen čas - mirovanje ...
VSRS Sodba in sklep VIII Ips 1/2020 - nezakonito prenehanje pogodbe o zaposlitvi - pogodba o zaposlitvi za določen čas - vršilec dolžnosti direktorja - razlogi za prenehanje pogodbe o z...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o cestninjenju (ZCestn-C), skrajšani postopek, EPA 1514-VIII
Ostali dokumenti
Obdavčitev z nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča (1. izdaja) - podrobnejši opis