Dnevne zakonodajne novosti / 7. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Po umiku soglasja državno odvetništvo umaknilo tožbe glede shodov
Tema dneva

Državno odvetništvo je po umiku soglasja ministrstva za notranje zadeve glede tožb za neprijavljene shode te umaknilo, so pojasnili za STA. Državno odvetništvo je ob tem potrdilo, da tudi sami soglašajo z umikom tožb v konkretnih primerih. Umik tožbe je procesno dejanje, ki ga določa zakon o državnem odvetništvu, zanj pa je potrebno soglasje zastopanega subjekta in državnega odvetnika. Mogoč je sicer vse do konca glavne obravnave, so dodali, vendar sodišče glavnih obravnav v teh postopkih sploh še ni začelo.(več)

Schallenberg: Zaenkrat ne vidimo alternative nadzoru na meji
Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, ki je včeraj kot prvi vodja diplomacije katere od sosed obiskal Slovenijo v času nove vlade, je glede nadzora na slovensko-avstrijski meji dejal, da Dunaj zaenkrat ne vidi alternative temu. Z zunanjo ministrico Tanjo Fajon sta sicer govorila o vrsti tem ter potrdila dobre odnose med državama.(več)

Oblikovana bo delovna skupina za ukrepe zaradi draginje
Danes bo oblikovana delovna skupina za pripravo ukrepov za premagovanje trenutne energetske in prehranske draginje, so sporočili iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba. Sestavljali jo bodo Golob in ministri za gospodarstvo, infrastrukturo in kmetijstvo s strokovnimi ekipami. Ukrepi naj bi bili dokončno oblikovani do konca meseca.(več)

Klakočar Zupančič: Želimo si, da bi integriteta postala standard in ne nadstandard
Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po srečanju s predsednikom Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robertom Šumijem dejala, da si obe instituciji želita, da bi integriteta v Sloveniji postala standard in ne nadstandard, "kot imamo danes velikokrat občutek". Šumi je dodal, da si to naša družba zasluži. Želita si tvornega sodelovanja.(več)

Pobuda za sorazmerno plačilo ponovnega opravljanja izpita iz slovenščine za tujce
Civilna iniciativa Infokolpa je pripravila pobudo za sorazmerno plačilo izpita iz slovenščine pri tujcih, ki so registrirani na zavodu za zaposlovanje in izpita prvič niso uspešno opravili. Stroške za ponovno opravljanje morajo zdaj plačati sami, izgubijo pa tudi socialno pomoč, kar jih lahko pahne na rob preživetja, so sporočili iz Infokolpa.(več)

Na tednu Kemijskega inštituta o pomenu novega znanstvenoraziskovalnega zakona
Razprava na okrogli mizi v organizaciji Kemijskega inštituta je poudarila velik pomen novega zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki naj bi zagotovil razvojni preboj Slovenije in s tem tudi višjo kakovost življenja ter dvig konkurenčnosti gospodarstva. Izpostavili so potrebo po čim prejšnjem sprejetju podzakonskih aktov.(več)

Tatjana Bobnar za spoštljiv in konstruktiven dialog s policijskimi sindikati
Vodstvo ministrstva za notranje zadeve na čelu z ministrico Tatjano Bobnar se je včeraj prvič srečalo s predsednikoma obeh policijskih sindikatov. Ministrica je ob tem zagotovila, da bodo s sindikatoma ponovno vzpostavili spoštljiv, profesionalen in konstruktiven socialni dialog, so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.(več)

Drevenšek se v ponovljenem sojenju za trojni umor sklicuje na alkoholizem
Na ptujskem sodišču se je pred novim senatom pod vodstvom sodnice Katje Kolarič vnovič začelo razveljavljeno sojenje Silvu Drevenšku zaradi obtožb za trojni umor na predlanski božič v Gerečji vasi. Po prebrani nespremenjeni obtožnici je z dolgim zagovorom presenetil obtoženi, ki se je tokrat skušal izgovoriti na težave z alkoholom.(več)

Novinar Vladimir Vodušek v ponovljenem sojenju oproščen obtožb o poskusu izsiljevanja
Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu je v ponovljenem sojenju novinarju Vladimirju Vodušku izreklo oprostilno sodbo, saj ni ugotovilo, da bi mu bilo v postopku pred sodiščem dokazano, da je sredi leta 2012 izvedel kaznivo dejanje poskusa izsiljevanja takratnega direktorja Uniorja Gorazda Korošca. Tožilstvo je že napovedalo pritožbo.(več)