20. september 2013
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Izredna seja DZ o reševanju bank

DZ se bo danes sestal na izredni seji, da bi se seznanil s položajem v bančnem sistemu, potem ko je Banka Slovenije poslala dve manjši banki v nadzorovano likvidacijo. Sklic seje so zahtevali poslanci SDS, ki se jim ne zdi prav, da se denar davkoplačevalcev porablja za sanacijo zasebnih bank, ki sta vpleteni v financiranje tajkunskih poslov.

Vlada se ne boji vpeljave davčnih blagajn, tudi ne v taki obliki, kot jih ima Hrvaška, je na včerajšnji okrogli mizi o boju proti sivi ekonomiji izpostavil minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Ob tem je napovedal, da bo odločitev o uvedbi davčnih blagajn s 1. januarjem prihodnje leto padla novembra. V pogovoru za naš portal pa je mag. Ivan Simič, ki trenutno vodi srbsko davčno upravo, povedal, da je sam uvedbo davčnih blagajn v Sloveniji predlagal že pred šestimi leti.

Leta 2011 je bilo v državah EU zaradi neupoštevanja zakonodaje ali nepobiranja davkov izgubljenih približno 193 milijard prihodkov iz davka na dodano vrednost, kar predstavlja 1,5 odstotka BDP, je razvidno iz nove študije Evropske komisije. Slovenija je leta 2011 izgubila za 326 milijonov evrov prihodkov iz DDV.

Vodstvo DeSUS je na včerajšnjem sestanku podprlo predlog ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini, ki ga je vlada predvidela na sredinem proračunskem posvetu. Kot je po sestanku pojasnil predsednik DeSUS Karl Erjavec, enotno podpirajo vse v sredo sprejete odločitve vlade, ukinitev seniorske olajšave pa po oceni vodstva ne bi povzročila revščine.

Notranji minister Gregor Virant se je po sestanku s predstavniki gibanja Vseslovenska ljudska vstaja ter Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij Slovenije odločil, da ne bodo spreminjali zakona o javnih zbiranjih. Ne želi namreč, da bi nastal vtis, da hoče država omejevati pravico do mirnega zbiranja in zborovanja.

Evropsko računsko sodišče je včeraj v Luksemburgu objavilo poročilo z naslovom Podpora Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja za povečanje gospodarske vrednosti gozdov, v katerem ugotavlja pomanjkljivosti pri porabi evropskih sredstev za razvoj gozdov v Sloveniji in še štirih članicah Evropske unije.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
22.9.2013 Uredba o državnem prostorskem načrtu za območje hidroelektrarne Brežice (RS 50-2112/2012) Sprememba
22.9.2013 Uredba o državnem prostorskem načrtu za območje hidroelektrarne Mokrice (RS 69-2686/2013) Začne veljati
21.9.2013 Pravilnik o načinu izvajanja 153. člena Zakona o elektronskih komunikacijah (RS 73-2742/2013) Začne veljati
21.9.2013 Pravilnik o nekaterih ukrepih za preprečevanje, nadzor in izkoreninjenje transmisivnih spongiformnih encefalopatij (RS 74-2751/2013) Začne veljati
21.9.2013 Pravilnik o nekaterih ukrepih za preprečevanje, nadzor in izkoreninjenje transmisivnih spongiformnih encefalopatij (RS 37-1773/2010) Preneha veljati

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 20.9.2013 - 20.9.2013 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti   6 novosti 1 novost
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost 2 novosti
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO     1 novost      
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV   1 novost 3 novosti   5 novosti  
5. JAVNE FINANCE   3 novosti     3 novosti 1 novost
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   10 novosti     10 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI     1 novost   7 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         3 novosti  
9. ZDRAVSTVENI SISTEM         1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI   3 novosti     3 novosti  
11. OBČINE