Dnevne zakonodajne novosti / 17. januar 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Izplačila minimalne plače pod lupo inšpektorjev
Tema dneva

Ministrstvo za delo ob zvišanju minimalne plače delodajalce poziva k doslednemu spoštovanju zakonskih določil. Spoštovanje zakonodaje bodo po izplačilu januarskih plač poostreno nadzirali tudi inšpektorji za delo, ki bodo še posebej pozorni na to, ali so iz minimalne plače izvzeti vsi dodatki, so sporočili z ministrstva. Včeraj pa je tudi predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZZZS) Lidija Jerkič napovedala, da bodo sindikalisti proti morebitnim kršiteljem uporabili vsa možna orodja in tudi kazenske prijave.(več)

Vlada podpira predlog za odstotkovno izredno uskladitev pokojnin
Vlada je izrekla podporo predlogu novele interventnega zakona, s katerim državni svet predlaga, da bi se pokojnine decembra 2020 izredno uskladile odstotkovno in ne nominalno. Odstotkovna uskladitev namreč omogoča ustrezno uskladitev višine pokojnin, ne da bi s tem posegla v razmerja med njimi, meni vlada.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Na včerajšnji seji je vlada med drugim tudi izdala uredbo, ki določa način priprave kadrovskih načrtov posrednih proračunskih uporabnikov in občin. Sprejela je dva odgovora na opomina Evropske komisije, in sicer v zvezi z oceno tveganja gensko spremenjenih organizmov ter glede zmanjšanja emisij in nizkoogljičnih naložb.(več)

Interventni zakon po navedbah NSi ne pomeni privatizacije zdravstva
V NSi zagotavljajo, da predlog interventnega zakona za stabilizacijo delovanja javnega zdravstvenega sistema, ki so ga v DZ vložili na predlog zdravniške zbornice, ne pomeni privatizacije javnega zdravstva. NIJZ pa v odzivu na izjave ministra Šabedra navaja, da bi odgovornost za upravljanje zdravstvenega sistema moralo prevzeti ministrstvo in tega ne prelagati na druge inštitucije.(več)

Spremembe študentske ustave v veljavo s 1. marcem
Uradni list je prejšnji teden objavil spremembe in dopolnitve študentske ustave v skladu z določbami novele zakona o skupnosti študentov, ki je stopila v veljavo oktobra lani. Spremembe temeljnega akta krovne študentske organizacije bodo začele veljati 1. marca.(več)

Po posvetih pri Pahorju imata največ možnosti Podobnik in Vidmar
Pri predsedniku republike Borutu Pahorju so se včeraj zaključila dvodnevna posvetovanja s predstavniki poslanskih skupin glede kandidatov za dve sodniški mesti na Splošnem sodišču EU. Glede na izjave predstavnikov strank imata največ možnosti Klemen Podobnik in Jure Vidmar, ki ju je podprl tudi sodni svet.(več)

Tožilstva še prejemajo zahteve za razveljavitev povojnih sodb
V Društvu koroških slovenskih pravnikov zakonodajalca po razveljavitvi obsodbe Leona Rupnika pozivajo, naj z zakonskimi spremembami poskrbi, da ne bo prišlo do novih razveljavitev obsodb oseb, ki so prostovoljno, aktivno in zavestno podpirale nacistično okupacijo Slovenije. Tožilstva sicer podobne zahteve še vedno prejemajo.(več)

Ob selitvi na ljubljanski upravni enoti tudi reorganizacija
Upravna enota Ljubljana se pripravlja na selitev za Bežigrad. Tja bodo selili sedanje izpostave Center, Moste-Polje, Šiška in Vič-Rudnik. Bodo pa na večini teh lokacij ohranili pisarne, kjer bodo občani lahko urejali nekatere zadeve, ki jih sedaj na Tobačni. S tem želijo razbremeniti tamkajšnje zaposlene.(več)

EP kritično o stanju vladavine prave na Madžarskem in Poljskem
Evropski poslanci so sprejeli resolucijo, v kateri so poudarili, da se je stanje na področju vladavine prava na Poljskem in Madžarskem po sprožitvi 7. člena pogodbe Evropske unije poslabšalo. Zavzeli so se tudi za formalno vlogo parlamenta pri zaslišanjih držav.(več)