Dnevne zakonodajne novosti / 12. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Ustavno sodišče razveljavilo obdavčitev neprijavljenega premoženja
Tema dneva

Ustavno sodišče je razveljavilo konec leta 2013 sprejeto določbo 68.a člena zakona o davčnem postopku v delu, ki predpisuje 70-odstotno obdavčitev ugotovljenega neprijavljenega premoženja fizičnih oseb. Ta ne sme biti višja od tiste, ki jo dokaže davčni zavezanec. Sodišče je odločilo tudi, da se postopke lahko vodi le za primere od leta 2009 naprej. Novela je namreč začela veljati leta 2014, pred tem pa je veljalo, da se postopek lahko uvede za pet let nazaj. Zahtevo za ustavno presojo je vložilo upravno sodišče.(več)

V veljavi spremenjen seznam držav; pričakovati dodatne ukrepe
Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Veljati pa je začela v soboto sprejeta sprememba odloka, po kateri na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.(več)

Trgovine bodo lahko odprte le še eno nedeljo
V petkovem uradnem listu je bila objavljena novela zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati. Novela bo uveljavljena 15 dni po objavi, trgovine bodo lahko tako na nedeljo odprte le še ta teden. DZ je sicer odobril nekaj izjem, med drugim so to prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah.(več)

DZ ta teden o petem protikoronskem zakonu in novem ministru
Državni zbor bo v četrtek na izredni seji obravnaval predlog petega protikoronskega zakona in potrjeval novega kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Na sejah zainteresiranih delovnih teles se bo nadaljevala obravnava predloga proračunov za prihodnji dve leti. V četrtek bo tudi konstitutivna seja preiskovalne komisije o zaščitni opremi.(več)

Protikorupcijska novela predsedniku daje več svobode pri kadrovanju v KPK
DZ bo na oktobrski redni seji obravnaval predlog novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Ta krepi nadzorno funkcijo KPK, jasneje določa postopke pred komisijo, ureja delovanje aplikacije Erar, predsedniku republike pa daje več svobode pri izboru predsednika KPK in njegovih namestnikov. Predlogu se v DZ obeta potrditev.(več)

Prevoznikom se obeta oprostitev trošarine za zemeljski plin
Lastnikom vozil, ki jih poganja zemeljski plin, se obeta nekaj nižja cena polnjenja rezervoarjev. Na finančnem ministrstvu namreč predlagajo, da se zemeljski plin za pogon vozil začasno za tri leta oprosti plačila trošarine. S tem Slovenija zasleduje cilje na področju zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov v prometu.(več)

Urad za demografijo bo vodil direktor in ne minister
Vlada je na sobotni dopisni seji sprejela nov odlok o ustanovitvi in nalogah urada za demografijo. V njem je zapisano, da bo urad vodil direktor, ki je za delo urada odgovoren vladi. To je novost, saj je doslej veljalo, da bo urad vodil minister brez resorja iz vrst DeSUS. Določeno je tudi, da se začne odlok uporabljati 15. januarja 2021.(več)

SNAV za ponovni predlog aktivacije 37.a člena zakona o obrambi
Svet za nacionalno varnost podpira aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki Slovenski vojski podeljuje dodatna pooblastila pri širšem varovanju meje, je po petkovi seji sporočil premier Janez Janša. Opozicijske stranke poziva, da predlog podprejo, saj so policijski resursi omejeni, razmere pa tudi zaradi epidemiološke situacije zahtevne.(več)

Vzpostavljen okvir EU za pregled neposrednih tujih naložb
V EU je odslej vzpostavljen okvir za pregled neposrednih tujih naložb. Sistem bo izboljšal pregled neposrednih tujih naložb, spodbujal združevanje informacij in povečal preglednost. Je ključnega pomena za zaščito strateških interesov EU in njenih članic ter hkrati ohranja odprto naložbeno ureditev, so izpostavili v Bruslju.(več)