Dnevne zakonodajne novosti / 11. februar 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi neskladna z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je presodilo, da sta zakon in poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo. Obenem je razveljavilo akt o odreditvi parlamentarne preiskave v zadevi Franc Kangler, kolikor se nanaša na presojo pravilnosti konkretnih sodnih odločitev in ugotavljanje odgovornosti sodnikov za odločitve v postopkih. Zahtevo za oceno ustavnosti je zaradi pravne praznine, ki ne preprečuje možnosti protiustavnega poseganja v neodvisnost sodstva in pritiskov na delo sodnikov, vložil Sodni svet.(več)

Predlagano zbiranje podatkov o narodnosti in veroizpovedi hud poseg v zasebnost
Parlamentarni odbor za notranje zadeve je minuli teden v predlog novele zakona o prijavi prebivališča vključil določbo, po kateri bi se ob prijavi prebivališča zbirali tudi podatki o narodnosti in veroizpovedi. To po mnenju informacijske pooblaščenke predstavlja hud poseg v zasebnost in nevarnost tveganja diskriminacije. Zakon se sicer obravnava po skrajšanem postopku.(več)

LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS vnovič vložile konstruktivno nezaupnico
Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so v parlamentarni postopek ponovno vložile konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva. Erjavec je med bistvenimi očitki vladi izpostavil rušenje temeljnih ustavnih načel.(več)

Vlada o sproščanju koronskih omejitev dokončno danes
Vlada sinoči še ni dokončno odločila o morebitnem sproščanju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Glede na epidemiološke podatke je Slovenija že v oranžni fazi, zato je sproščanje pričakovano. Je pa vlada odločila, da bodo zaposleni v storitveni in trgovinski dejavnosti, za katere vladni odloki zapovedujejo obvezno testiranje, vključeni "v posebni presejalni program, na podlagi katerega bodo imeli prednostno obravnavo na testiranjih".(več)

Odbor DZ ob obstrukciji opozicije prek predloga zakona o demografskem skladu
Odbor DZ za finance je v drugi obravnavi sprejel vrsto dopolnil k predlogu zakona o Nacionalnem demografskem skladu, predvsem na podlagi opozoril zakonodajno-pravne službe DZ. Opozicija je po neuspešnem predlogu, da se o zakonu opravi javna predstavitev mnenj, sejo obstruirala.(več)

STA z dopolnilom odbora za finance predvidoma del demografskega sklada
Z včeraj sprejetim dopolnilom odbora za finance k predlogu zakona o demografskem skladu naj bi Nacionalni demografski sklad postal tudi ustanovitelj in edini družbenik Slovenske tiskovne agencije (STA). Zdaj vlogo ustanovitelja in edinega družbenika opravlja Republika Slovenija oziroma vlada v njenem imenu.(več)

Odbor za pravosodje soglasno za večjo zaščito najranljivejših v postopkih izvršbe
Člani parlamentarnega odbora za pravosodje so soglasno podprli predlog novele zakona o izvršbi in zavarovanju. Ta v postopku izvršbe prinaša večjo zaščito najranljivejših, med drugim pri zasegu doma in odvzemu otrok. Iz postopka izvršbe pa izloča hišne živali.(več)

Odbor zavrnil predlog novele zakona o prevozih v cestnem prometu
Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je odrekel podporo predlogu novele zakona o prevozih v cestnem prometu, s katerim želijo v Levici bolje zaščititi izvajalce prevozov v cestnem prometu. Poslanci so se strinjali, da so kršitve delavskih pravic nedopustne, a je bila večina mnenja, da takšen predlog ni prava pot za ureditev razmer.(več)

Računovodje pozivajo k podaljšanju rokov glede obveznosti poročanja
Skupina računovodskih servisov in računovodij poziva vlado, da se zaradi obsežnosti ukrepov in njihovega vpliva na sestavo letnih poročil ter obračuna davka podaljšajo roki glede obveznosti letnega poročanja za leto 2020 vseh organizacij. Kot so opozorili, morajo preučiti vse protikoronske zakone ter njihova določila ustrezno upoštevati.(več)

Evropski poslanci potrdili 672-milijardni instrument za okrevanje
Evropski poslanci so v glasovanju na plenarnem zasedanju pričakovano podprli 672,5 milijarde evrov vreden instrument za okrevanje in odpornost (RFF), ki bo državam članicam pomagal v boju s posledicami pandemije covida-19.(več)