Dnevne zakonodajne novosti / 25. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 3 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Predlagana novela zakona o igrah na srečo deli DZ
Tema dneva

Državni zbor je razdeljen glede predlagane novele zakona o igrah na srečo, ki bi med drugim omogočila več prirediteljev klasičnih iger na srečo. V koaliciji in SNS predlog podpirajo in napovedujejo morebitne dopolnitve v drugi obravnavi, v DeSUS se glede podpore še niso odločili, ostala opozicija je proti. Poglavitni cilj novele je pravni okvir prirejanja iger na srečo poenotiti s pravom EU in ga nadgraditi, da bo zagotavljal, da se bodo igre na srečo prirejale v urejenem okolju, je povedal finančni minister.(več)

V veljavi zakon o zagotavljanju sredstev za vlaganja v zdravstvo v prihodnjih 10 letih
Veljati je začel zakon o zagotavljanju sredstev za investicije v slovenskem zdravstvu v letih od 2021 do 2031. Zakon za investicije v zdravstvu v prihodnjih desetih letih predvideva okoli dve milijardi evrov, med drugim za naložbe v univerzitetnih kliničnih centrih in izobraževalne ustanove na področju zdravstva.(več)

Večina na odboru proti priporočilu vladi, naj odstopi in omogoči predčasne volitve
Odbor DZ za notranje zadeve je na petkovi nujni seji več kot devet ur razpravljal o razmerah v državi. Večina na odboru je na koncu zavrnila priporočila, ki so jih pripravili v delu opozicije in s katerimi bi med drugim DZ vladi priporočil, naj odstopi in s tem omogoči predčasne volitve. Vlada meni, da so priporočila neutemeljena.(več)

Kandidat za namestnika predsednika KPK za objavljanje podatkov o premoženjskem stanju
Kandidat za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) David Lapornik, ki se je v petek v predsedniški palači predstavil javnosti, se je zavzel za javno objavljanje podatkov, za katere zakon o integriteti in preprečevanju korupcije komisiji dovoljuje javno objavo. Napovedal je tudi nadgradnjo preventivne vloge KPK.(več)

Pripravljen predlog uredbe o ukrepu dobrobit živali za leto 2022
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pripravilo predlog uredbe o ukrepu dobrobit živali iz programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020 za leto 2022. Ukrep se bo tudi v 2022 izvajal v treh operacijah, in sicer za prašiče, govedo in drobnico. Ministrstvo bo pripombe, mnenja in predloge na spremembe sprejemalo do 5. novembra.(več)

Vlada bo za dvig precepljenosti nagrajevala ambulante družinske medicine, v zdravstvu nasprotovanje
Odzivi na odločitev vlade, da bo zagotovila dodatek zdravstvenim delavcem v timu družinske medicine, ki bodo z dodatnim delom zagotovili večjo precepljenost proti covidu-19 pri njih opredeljenih oseb, so različni. Zdravniki in medicinske sestre opozarjajo na svojo siceršnjo preobremenjenost, pomisleke imajo tudi o etičnosti takšnega nagrajevanja.(več)

V državnem svetu o politizaciji slovenskih vrtcev in šol
V državnem svetu je v petek potekal posvet z naslovom Politizacija slovenskih vrtcev in šol?. Razprava se je osredotočila na predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki spreminja sestavo svetov zavodov. Do predloga so kritični v šolskem sindikatu in tudi v stroki, medtem ko ga v skupnosti občin podpirajo.(več)

Občina Bohinj in država sklenili poravnavo glede sredstev TNP
Občina Bohinj je sklenila poravnavo z državo glede odškodninske tožbe, s katero je zaradi neizpolnjevanja zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP) glede sofinanciranja razvojnih projektov od države terjala skoraj 6,5 milijona evrov. Občina bo glede na sklenjeno poravnavo prejela tri milijone evrov.(več)

Na sodiščih začetek obravnave tožbe Mesca zoper Turka in sojenja v primeru umora matere
Na sodiščih je za teden jesenskih počitnic razpisanih nekoliko manj obravnav kot sicer, vseeno pa zanimivejših sojenj ne bo manjkalo. Na ljubljanskem sodišču bo stekla obravnava tožbe Luke Mesca zoper kolumnista Boštjana M. Turka. V Celju se bo o krivdi izrekel Gregor Ducman, ki ga obtožnica bremeni umora matere in poskusa umora očeta.(več)

Vrh EU za dialog s Poljsko glede vladavine prava in zaščito najranljivejših pred dražitvijo energije
Voditelji članic EU so se pretekli konec tedna v Bruslju zavzeli za dialog s Poljsko pri iskanju rešitve za vprašanje primarnosti evropskega prava ter za zaščito najranljivejših ljudi in podjetij pred strmo rastjo cen energije. Poslovili so se od nemške kanclerke Angele Merkel, za katero je bil to po šestnajstih letih na položaju verjetno zadnji vrh.(več)