Dnevne zakonodajne novosti / 20. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2024 z dne 19.4.2024
TEMA DNEVA
Ureditev podaljšanja ukrepa prepovedi približevanja v neskladju z ustavo
Tema dneva

Ustavno sodišče je sklenilo, da je del zakona o nalogah in pooblastilih policije v neskladju z ustavo. Gre za 61. člen, ki govori o podaljšanju ukrepa prepovedi približevanja. Ustavni sodniki so ugotovil, da v postopku sodne kontrole ni zagotovljena predhodna kontradiktornost. Državni zbor mora ugotovljeno neskladnost odpraviti v enem letu, do takrat pa bo veljal način izvajanja, kot ga je določilo ustavno sodišče, in sicer da preiskovalni sodnik kršitelju v vsakem primeru vroči predlog oškodovanca.(več)

Nepovezani poslanci vložili predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevih
Poslanska skupina nepovezanih poslancev (NeP) je v DZ vložila predlog novele zakona o praznikih in dela prostih dnevnih. V noveli predlagajo, da se en dela prost dan prenese na naslednji delovni dan, če dva koledarsko zaporedna praznika, ki sta hkrati tudi dela prosta dneva, prideta na soboto in nedeljo.(več)

Pred poslanci odločitev o globah za nedostojno vedenje
Državni zbor se bo ta teden sestal na redni seji, na kateri bodo med drugim odločili o usodi zakonske novele, ki uvaja globe za nedostojno vedenje. Opravili bodo tudi razpravo o predlogu zakona o debirokratizaciji ter predlogu prenove gradbeno-prostorske zakonodaje, po vetu DS pa bodo poslanci znova odločali o noveli zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.(več)

Za potrditev zakona o debirokratizaciji bo potrebna dvotretjinska večina
DZ bo na seji opravil tudi prvo branje vladnega predloga zakona o debirokratizaciji. Ker je med zakoni, v katere posega predlog, tudi takšen, ki je bil sprejet z dvotretjinsko večino, bo tudi za potrditev zakona o debirokratizaciji potrebna takšna večina poslanskih glasov.(več)

Od sobote več izjem od pogoja PCT za koriščenje zdravstvenih storitev
Novi odlok od sobote širi seznam izjem, kjer pogoj PCT ni zahtevan. Med njimi so tudi nujne zdravstvene storitve, med drugim z nosečnostjo povezani pregledi, patronažni obiski in vsi reševalni prevozi. Ministrstvo je objavilo tudi seznam ustreznih dokazil za dokazovanje pogoja PCT. Sporočilo SMS ni verodostojno za dokazovanje pogoja testiranja, opozarjajo.(več)

Sindikati napovedujejo zahtevo za ustavno presojo pogoja PC v državni upravi
V Sindikatu vojske, obrambe in zaščite nasprotujejo odloku vlade, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC) proti covidu-19. Da bodo podali takšno pobudo na ustavno sodišče, so med drugim že napovedali tudi Sindikat ministrstva za obrambo, Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat državnih organov Slovenije.(več)

V javni obravnavi resolucija o nacionalnem programu za kulturo 2021-2028
Ministrstvo za kulturo je v javno obravnavo dalo osnutek resolucije o nacionalnem programu za kulturo 2021-2028. Osnutek obravnava in povezuje več različnih področij s ciljem oblikovati celovito strategijo na področju kulture za naslednjih osem let, obenem upošteva tudi nove epidemiološke razmere. Predloge in pripombe zbirajo do 17. oktobra.(več)

Na ponovni poziv za prosto mesto ustavnega sodnika prispeli štirje predlogi
Na ponovni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za prosto mesto ustavnega sodnika so prispeli štirje predlogi. Na poziv so se prijavili Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek. Pahor se bo o prijavah posvetoval z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti ter izbral kandidata, nato pa sledi glasovanje v DZ.(več)

Za namestnika predsednika KPK tri kandidature
Na poziv za namestnika predsednika KPK so se prijavili direktor policijske akademije Ivo Holc, pomočnica glavnega tajnika za splošne zadeve pri Alma Mater Europaea Vanja Jus in nadzorni svetnik KPK David Lapornik. Predsednik republike bo namestnika predsednika KPK imenoval, ko bo kandidacijska komisija pregledala prispele kandidature.(več)

V Novem mestu novo sojenje za umor partnerke, na Ptuju nadaljevanje sojenja za trojni umor
Na slovenskih sodiščih je za ta teden razpisana vrsta obravnav. V Novem mestu bodo začeli novo sojenje Borutu Turku, ki mu tožilstvo očita umor partnerke v Potoku pri Straži. Na ptujskem sodišču bodo nadaljevali sojenje Silvu Drevenšku, ki mu obtožnica očita umor partnerke in njenih staršev. Znova bo morda pred sodnika stopil Walter Wolf.(več)