Dnevne zakonodajne novosti / 3. marec 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Plačilo prispevkov z enim računom zdaj tudi za podjetja
Tema dneva

Poenostavljeno plačilo prispevkov za socialno varnost, ki ga je finančna uprava lani omogočila osebam z dejavnostjo, je odslej na voljo tudi za podjetnike in podjetja, ki imajo zaposlene. Namesto s petimi položnicami za pet različnih dajatev, obračunanih z REK obrazcem, lahko zdaj tudi ti zavezanci mesečne obveznosti plačajo le z enim e-računom. Za to morajo pri svoji spletni banki oddati prijavo za prejemanje e-računa. Furs jim bo potem na podlagi oddanega obračuna davčnega odtegljaja pripravil t. i. zbirni plačilni nalog.(več)

Transferji posameznikom in gospodinjstvom letos ne bodo višji
Transferji iz zakona o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom se letos ne bodo uskladili, saj je bila rast cen življenjskih potrebščin v drugi polovici leta 2019 negativna, so za STA navedli na ministrstvu za delo. Če bi bili pogoji izpolnjeni, pa bi se morali uskladiti s 1. marcem.(več)

Država bo vendarle plačala za odvoze nakopičene odpadne embalaže
Na ministrstvu za okolje in prostor bodo še ta teden pripravili spremembo uredbe o odpadni embalaži, s katero bo država na svoja pleča vendarle prevzela stroške odvoza nakopičene odpadne komunalne embalaže, je v DZ včeraj povedal minister, ki opravlja tekoče posle, Simon Zajc. Tako situacija ne bo obremenila občanov, je pojasnil.(več)

Šarec zavrnil očitke o nepravočasnem ukrepanju glede koronavirusa
Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada ni ukrepala pravočasno ob grožnjah, da se lahko v Sloveniji pojavi okužba z novim koronavirusom. Ob tem je naštel več ukrepov, ki jih je sprejela vlada, in potrdil, da v Sloveniji še vedno nismo zabeležili nobene okužbe.(več)

Na odboru za zdravstvo znova o pripravljenosti na novi virus
Odbor DZ za zdravstvo pa je včeraj nadaljeval sejo na temo pripravljenosti Slovenije na morebitni izbruh okužb z novim koronavirusom. Poslanci so tudi tokrat izpostavili vprašanja ustreznosti sprejetih preventivnih ukrepov na terenu ter obravnave oseb s sumom na okužbo, ali tistih, ki so se vrnili z območij, kjer virus že imajo.(več)

Za delodajalce najboljša rešitev čimprejšnja nova vlada
Za našo državo je po besedah predsednika Združenja delodajalcev Slovenije Marjana Trobiša najboljša rešitev, da čim prej dobi novo vlado, saj trenutne razmere ne dovoljujejo životarjenja z nekakšno prehodno vlado, ki ne bi mogla sprejeti nobene prave odločitve. Koalicijska pogodba štirih strank po njegovem vsebuje nekaj zelo pomembnih elementov.(več)

Sindikati v koalicijskem sporazumu pogrešajo reforme in socialni dialog
Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič medtem v novem koalicijskem sporazumu pogreša reforme. Kot je navedla za STA, je odsotnost predlogov reform sicer razumljiva, saj iz sporazuma "veje dejstvo, da je pisan le za dve leti". Opozorila je tudi, da v sporazumu ni omembe socialnega dialoga.(več)

Cerar in Kresalova zanikala vpletenost v pregon Kanglerja
Pred preiskovalno komisijo DZ, ki se ukvarja z ugotavljanjem morebitnih zlorab v kazenskem pregonu državnega svetnika Franca Kanglerja, sta kot priči stopila nekdanji premier Miro Cerar in nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal. Oba sta zanikala, da bi bila povezana s pregonom Kanglerja, prav tako nista seznanjena s postopki proti njemu.(več)

Bruselj potrdil priporočilo za začetek pogajanj s Skopjem in Tirano
Evropska komisija je objavila poročili o napredku Severne Makedonije in Albanije, v katerih pričakovano potrjuje priporočilo, naj EU začne pristopna pogajanja z obema državama. Zdaj so na potezi članice unije, ki odločitve o tem oktobra lani niso sprejele zaradi nasprotovanja Francije, Nizozemske in Danske.(več)