Dnevne zakonodajne novosti / 10. september 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za avgust 2019
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu avgustu 2019. V zadnjem mesecu vladnih in državnozborskih počitnic je začelo veljati ali se uporabljati 65 predpisov, 12 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 24 predpisov. Tako je na zadnji dan avgusta veljalo 855 zakonov in 20.061 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Ustavni pravniki za uvedbo absolutnega prednostnega glasu
Skupina ustavnih pravnikov je na delovnem posvetu pri predsedniku republike menila, da bi bila ustavno najbolj čista sprememba volilne zakonodaje ukinitev volilnih okrajev in uvedba absolutnega prednostnega glasu. Uvedba relativnega prednostnega glasu bi bila zanje morda sprejemljiva le, če bi bil obvezen. Del strank nasprotno želi neobveznega.(več)

Fiskalni svet o spremembah pokojninske zakonodaje
Predlagane spremembe pokojninske zakonodaje dolgoročno prinašajo veliko povečanje javnih izdatkov, zato zahtevajo sprejem celovitih ukrepov za zagotovitev dolgoročne vzdržnosti javnih financ, ugotavlja fiskalni svet. Vlado tudi poziva, naj javno in pregledno predstavi povečanje izdatkov.(več)

Končni osnutek proračuna po najnovejših gospodarskih napovedih
Vladna ekipa in koalicijski poslanci so včeraj na Brdu pri Kranju ponovili zavezo, da želijo s proračunsko porabo v prihodnjih dveh letih slediti fiskalnemu pravilu. Zgornja meja izdatkov je določena, dokončno bo vlada proračunske dokumente potrdila po objavi najnovejših gospodarskih napovedi, je povedal finančni minister Andrej Bertoncelj.(več)

SDS za sejo komisije DZ na temo insolvenčne zakonodaje
Poslanska skupina SDS je zahtevala sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ na temo insolvenčne zakonodaje. Namen je ugotoviti, ali gre pri institutu poenostavljene prisilne poravnave za "luknje v zakonu" in ali je v postopkih zaznati neustrezno delo preiskovalnih organov in sodne veje oblasti, so navedli.(več)

Levica zahtevala sejo zaradi povečevanja obrambnega proračuna
Odbor DZ za obrambo bo v četrtek na zahtevo poslancev Levice opravil razpravo o načrtovanem povečanju obrambnega proračuna. V Levici so zahtevali, da vlada odstopi od načrtovanih nakupov oklepnikov in drugega orožja za potrebe oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine, so sporočili iz stranke.(več)

Šabeder: Usklajevanje glede dopolnilnega zavarovanja prestavljeno
Usklajevanje koalicije in Levice glede predloga za prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezno je z danes prestavljeno na četrtek. Kot je ob prihodu na vrh koalicije, ki je na Brdu pri Kranju razpravljal o proračunu, povedal minister za zdravje Aleš Šabeder, izračunov od ministrstva za finance namreč še ni.(več)

Kemis lahko po odpravi odločbe inšpektorata nadaljuje z delom
Ministrstvo za okolje in prostor je kot drugostopenjski organ odpravilo odločbo inšpektorata za okolje in prostor, ki je vrhniški družbi Kemis prepovedal opravljanje dejavnosti, ter mu zadevo vrnilo v ponovni postopek. Vse pravne posledice odločbe inšpektorata za Kemis so tako odpravljene, so za STA pojasnili na ministrstvu.(več)

Von der Leynova objavila seznam komisarskih kandidatov brez resorjev
Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj objavila seznam komisarskih kandidatov, na katerem je pričakovano tudi Slovenec Janez Lenarčič. Presenečenj ni, edina novost je, da je sedaj kot romunska kandidatka potrjena Rovana Plumb. Porazdelitev resorjev bo von der Leynova sporočila danes opoldne.(več)