Dnevne zakonodajne novosti / 6. april 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 34/2023 z dne 24.3.2023
TEMA DNEVA
Gasilstvo odslej sodobneje urejeno
Tema dneva

Vladna novela zakona o gasilstvu, ki je začela veljati včeraj, omogoča oblikovanje skupne gasilske enote na zaokroženih industrijskih kompleksih, denimo za več gospodarskih družb, zavodov in drugih organizacij, ki opravljajo dejavnost na tem območju. Do zdaj je morala vsaka družba organizirati svojo gasilsko enoto. Hkrati se z namenom razlikovanja med poklicnimi gasilci in drugimi osebami, zaposlenimi v gasilskih organizacijah, na novo uvaja pojem gasilski uslužbenec, nova je tudi opredelitev gasilca pripravnika in gasilca veterana.(več)

Parlamentarni odbor podprl predlog zakona o elektronskih komunikacijah
Odbor DZ za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na včerajšnji seji skupaj s koalicijskimi dopolnili podprl predlog novega zakona o elektronskih komunikacijah, katerega glavni cilj je v slovenski pravi red prenesti evropsko direktivo s tega področja. Del opozicije ob tem opozarja, da zakon posega v delovanje Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos).(več)

Odbor DZ sprejel odlok o preoblikovanju zasebne novomeške fakultete
Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino je danes nadaljeval v ponedeljek prekinjeno sejo, na kateri je ob obstrukciji opozicije sprejel predlog odloka o preoblikovanju zasebne novomeške fakultete za industrijski inženiring v javni zavod. Glasovali so tudi o dopolnilu odbora glede spremembe naslova odloka in ga tudi sprejeli.(več)

Vlada zagotovila sedem milijonov evrov za škodo zaradi lanske pozebe
Vlada je na seji odbora za gospodarstvo ministrstvu za kmetijstvo zagotovila sedem milijonov evrov za izvedbo programa odprave posledic škode zaradi lanske pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu. Sprejela pa je med drugim tudi sklep glede pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v lanskem letu.(več)

Lista Borisa Popoviča z ustavno pritožbo zaradi neenakih možnosti predstavitve neparlamentarnih strank
Lista Borisa Popoviča - Digitalizirajmo Slovenijo bo vložila ustavno pritožbo zaradi, kot menijo, neregularnih volitev oziroma zaradi neenakih možnosti predstavitve programa neparlamentarnih strank v javnosti. Primerjavo so poiskali pri lokalnih in predsedniških volitvah, kjer se med seboj praviloma soočajo vsi kandidati za posamezno funkcijo.(več)

Preiskovalna komisija za DUTB sprejela končno poročilo
Preiskovalna komisija DZ, ki je ugotavljala zlorabe in negospodarno ravnanje v DUTB, je včeraj objavila končno poročilo. V njem ugotavlja, da bi preiskavo lahko učinkovito nadaljevali policija, obveščevalno-varnostna agencija in urad za preprečevanje pranja denarja. Sestavni del poročila je dodatno končno poročilo, ki pa javnosti ni dostopno.(več)

Medved: Preiskovalna komisija bo ovadila nekdanja šefa policije Juriča in Travnerja
Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v delo policije, je včeraj sprejela sklep, da zaradi suma storitve kaznivega dejanja lažnega pričanja pred komisijo na Specializirano državno tožilstvo vloži ovadbo zoper nekdanja šefa policije Andreja Juriča in Antona Travnerja, je povedal predsednik komisije Rudi Medved.(več)

Bruselj predstavil več zakonodajnih predlogov za zmanjšanje onesnaževanja
Evropska komisija je predstavila predloga dveh novih uredb, namenjenih strožjemu nadzoru nad ozonu škodljivimi snovmi in fluoriranimi toplogrednimi plini. Predlaga tudi prenovo direktive o industrijskih izpustih. Namen predlogov je pospešiti doseganje podnebnih ciljev EU.(več)

Poljska proti predlagani rešitvi za uvedbo minimalnega davka na dobičke podjetij v EU
Poljska je edina država, ki še naprej nasprotuje predlagani rešitvi, s katero bi na ravni EU implementirali globalni minimalni davek na prihodke podjetij, poročajo tuji mediji. Francija je pripravila kompromisni predlog, a ima Varšava še naprej pomisleke.(več)

Evropska komisija bo proti Madžarski sprožila mehanizem pogojevanja sredstev z vladavino prava
Evropska komisija bo v primeru Madžarske sprožila mehanizem pogojevanja evropskih sredstev s spoštovanjem načela vladavine prava, je včeraj v Evropskem parlamentu napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen. Gre za prvič uporabljeni postopek, v katerem bi lahko EU zadržala izplačilo sredstev Madžarski.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odlok o določitvi seznama varnih izvornih držav
Pravilnik o cestnem pregledu tehnične brezhibnosti gospodarskih vozil
Sklep o ustanovitvi javnega raziskovalnega zavoda Rudolfovo – Znanstveno in tehnološko središče Novo mesto
Uredba o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči ter načinu uveljavljanja regionalne spodbude za zaposlovanje ter davčnih olajšav za zaposlovanje in investiranje
Uredba o izračunu višine povračila dela stroškov občinam zaradi povečanega nadzora državne meje
Valorizacijski količniki za preračun osnov iz prejšnjih let zavarovanja na raven povprečne plače na zaposleno osebo, izplačane za leto 2021
Zakon o kmetijskih zemljiščih (ZKZ)
Odločbe sodišč
VSRS Sodba I Ips 47892/2021 - kaznivo dejanje ropa - kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe - stek kaznivega dejanja
VSRS Sodba II Ips 83/2020 - odškodninska odgovornost države - neutemeljen odvzem prostosti (pripor) - povrnitev škode zaradi neutemeljenega odvzema prostosti - odškodnina za n...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o poroštvu Republike Slovenije za obveznosti družbe DARS, d. d., iz naslova kreditov in dolžniških vrednostnih papirjev, najetih oziroma izdanih za financiranje avtocestnih projektov v višini do 392,44 mio eurov (ZPKFAP) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 2635-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o stanovanjski jamstveni shemi za mlade (ZSJSM) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 2597-VIII
Ostali dokumenti
O čem govorimo, ko govorimo o pozitivnih obveznostih države zaščititi življenje v kontekstu covida-19?