Dnevne zakonodajne novosti / 6. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
V okviru male socialne reforme večje spremembe pri otroškem dodatku
Tema dneva

Ministrstvo za delo je na vlado posredovalo osnutek male socialne reforme, ki družinsko politiko ločuje od socialne politike. Med drugim predvideva bolj univerzalen otroški dodatek in lažji dostop do državnih štipendij, namesto dodatka za delovno aktivnost uvaja novo spodbudo, pravico do varstvenega dodatka pa podaljšuje po uradni dolžnosti. Paket naj bi izboljšal preglednost zapletenega in birokratskega sistema socialnih in družinskih transferjev, hkrati pa bi razbremenil centre za socialno delo.(več)

V osnutku novele o urejanju trga dela ukrep zoper fiktivno iskanje zaposlitve
Ministrstvo za delo je na vlado poslalo osnutek novele zakona o urejanju trga dela, katere cilj je spodbuditi posameznike, da se namesto za socialno pomoč odločijo za zaposlitev. Osnutek predvideva, da se iskalcem zaposlitve ponudi tudi delovno mesto z do dve stopnji nižjo izobrazbo, uvaja pa še ukrepe proti tistim, ki zaposlitev iščejo fiktivno.(več)

Odbor DZ brez glasu proti podprl predlog novele zakona o osebni asistenci
Odbor DZ za delo je za obravnavo na seji DZ z desetimi glasovi za in nobenim proti pripravil dopolnjeni predlog novele zakona o osebni asistenci. V skladu z njim osebne asistence ne bodo več mogli izvajati samostojni podjetniki posamezniki. Bistvo izvajanja osebne asistence namreč ni pridobivanje dobička, je poudarila vlada kot predlagateljica.(več)

Odbor podprl predlog resolucije o razvoju in opremljanju vojske, Levica za referendum
Odbor DZ za obrambo je na včerajšnji seji potrdil predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. Resoluciji najbolj ostro nasprotujejo v Levici, ki bo predlagala razpis posvetovalnega referenduma.(več)

V Bruslju po odločitvi sodišča glede delegiranih tožilcev pričakujejo takojšen odziv vlade
V Evropski komisiji po odločitvi upravnega sodišča glede evropskih delegiranih tožilcev v Sloveniji pričakujejo odziv slovenske vlade brez kakršnega koli nadaljnjega odlašanja, je sporočil govorec komisije Christian Wigand. Ministrstvo je medtem sporočilo, da se bo o nadaljnjih korakih posvetovalo na ravni vlade.(več)

Po ugotovitvah Greca Slovenija ni zadovoljivo izpolnila nobenega od 15 priporočil
Slovenija ni zadovoljivo izpolnila ali obravnavala nobenega od 15 priporočil Greca iz ocenjevalnega poročila iz leta 2018, ki je obravnavalo preprečevanje korupcije in spodbujanje integritete v državni upravi in organih odkrivanja in pregona. Slovenija je delno izpolnila le eno priporočilo, je Greco navedel v poročilu.(več)

V četrtek v DZ predstavitev proračunov za prihodnji dve leti
DZ se bo s predlogom državnih proračunov za prihodnji dve leti in preostalimi proračunskimi dokumenti seznanil jutri na izredni seji, ki se bo začela ob 14. uri. Predsednik vlade Janez Janša in minister za finance Andrej Šircelj bosta imela za predstavitev dokumentov na voljo do 60 minut. Tako je včeraj sklenil kolegij predsednika DZ.(več)

V Inštitutu 8. marec opozarjajo na diskriminacijo samozaposlenih
Inštitut 8. marec je opozoril na diskriminacijo samozaposlenih, saj jim ne pripada nadomestilo za karanteno ali varstvo otrok v karanteni. V inštitutu so zato pripravili dopis vsem poslanskim skupinam s predlagano spremembo zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva.(več)

Akos nima pristojnosti odločanja v postopkih presoje koncentracije medijskega lastništva
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) nima pristojnosti odločanja v postopkih presoje koncentracije medijskega lastništva, so pojasnili na Akosu. Stranki SDS in SMC namreč zahtevata sejo odbora DZ za kulturo o koncentraciji medijskega prostora, na kateri želijo razpravljati o delovanju pristojnih organov, tudi Akosa.(več)

EU v senci kritik posodobila črni seznam davčnih oaz
Finančni ministri EU so včeraj v Luksemburgu posodobili evropski črni seznam davčnih oaz - z njega so umaknili Angvilo, Dominiko in Sejšele. Medtem kritiki po objavi Pandorinih dokumentov, ki razkrivajo sporne finančne posle voditeljev in politikov, uniji očitajo, da je njen seznam neučinkovit in tako nesmiseln.(več)