Dnevne zakonodajne novosti / 22. november 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Izbrani so najuglednejši strokovnjaki našega portala
Tema dneva

Mag. Ivan Simič, dr. Marjan Odar in ddr. Klemen Jaklič so tudi letos prejeli največ glasov obiskovalcev portala Tax-Fin-Lex ter s tem postali najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak. Med najuglednejše finaliste sta se na davčnem področju uvrstila še Andreja Škofič Klanjšček in mag. Damijan Špes. Na drugem in tretjem mestu med finančnimi strokovnjaki sta dr. Jožko Peterlin in Marija Tomc Muc. Ugledna pravnika dr. Andraž Teršek in dr. Erik Kerševan pa sta pristala na drugem in tretjem mestu med pravnimi strokovnjaki.

Manjšinska vlada uspešno do proračunov za leti 2020 in 2021
Čeprav koalicija sama nima dovolj glasov, sta proračuna za prihodnji dve leti uspešno prestala glasovanje. Pri tem je DZ potrdil tudi nekaj dopolnil poslancev SDS, NSi in SNS ter s tem znotraj najvišje porabe doslej prerazporedil nekaj milijonov evrov po okusu opozicije. DZ je potem sprejel tudi zakon o izvrševanju obeh proračunov, pri čemer je uveljavil vladni predlog povprečnine za občine.(več)

Dodatek za delovno aktivnost ne bo ukinjen
Dodatek za delovno aktivnost, ki se izplačuje delovno aktivnim prejemnikom denarne socialne pomoči, ostaja. Po vetu državnega sveta namreč sinoči v DZ ni bilo zadostne večine za njegovo ukinitev. Za ukinitev bi moralo glasovati 46 poslancev, a jih je bilo za le 39, proti pa 20.(več)

Nižji DDV za knjige, višja urna postavka za študente
DZ je potrdil novelo zakona o davku na dodano vrednosti, po kateri bo se bo z novim letom obdavčitev knjig in drugih publikacij znižala z 9,5 na pet odstotkov. Po vetu državnega sveta pa so poslanci v drugo potrdil tudi novelo Zujfa, po kateri bo morala bruto urna postavka za študentsko delo znašati najmanj 5,4 evra.(več)

DZ vnovič potrdil zakon o sodnem varstvu po izbrisih v bankah
Po vetu državnega sveta je DZ s 47 glasovi vnovič potrdil vladni zakon za zagotovitev sodnega varstva po izbrisih v bankah. A do njegove uveljavitve bo preteklo še nekaj časa, saj je Banka Slovenije napovedala vložitev presoje njegove ustavnosti.(več)

Prihodnje leto izredna uskladitev pokojnin v enakih zneskih
DZ je sprejel interventni zakon, ki omejuje stroške za plače v javnem sektorju, prinaša pa tudi izredno uskladitev pokojnin. Glede slednje je prevladala odločitev, naj se opravi v enakih zneskih za vse upokojence. Če bo gospodarska rast letos več kot 2,5-odstotna, se bodo pokojnine decembra 2020 zvišale za 6,50 evra.(več)

Pod streho prvi korak nadgradnje področja javnega naročanja
DZ je sprejel tudi novelo zakona o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja. Ta po mnenju vlade prinaša učinkovitejše pravno varstvo zoper kršitve, predvsem pri večjih infrastrukturnih projektih, kjer so pritožbe pogoste.(več)

Zakonski predlog živali opredeljuje kot živa, a ne tudi čuteča bitja
Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog novele stvarnopravnega zakonika, ki izboljšuje urejanje etažne lastnine in opredeljuje živali kot živa bitja. Na ministrstvu za pravosodje so sicer želeli živali opredeliti kot "čuteča živa bitja", a v vladi za to ni bilo posluha. Ministrica Andreja Katič upa, da bodo predlog ustrezno popravili poslanci.(več)

Vlada si bo za pripravo rešitev za pregon "vard" vzela še nekaj časa
Vlada je včeraj med drugim obravnavala tudi prvi del zakonskih rešitev, ki bi omogočile pregon paravojaških formacij oziroma samooklicanih skupin, kot je Štajerska varda, a si bo za njihovo potrditev vzela še nekaj časa.(več)

Sodišče EU bo o dopustnosti in vsebini slovenske tožbe odločalo ločeno
Sodišče EU bo o dopustnosti in vsebini slovenske tožbe proti Hrvaški glede arbitraže odločalo ločeno, in ne v eni sodbi. Ti dve stvari sta bili povsem ločeni, so za STA povedali na sodišču. Prva sodba, ki bo sledila mnenju pravobranilca, se bo nanašala samo na dopustnost, pričakuje se v prvem četrtletju prihodnjega leta, so še pojasnili.(več)