Dnevne zakonodajne novosti / 6. september 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 14 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2023 z dne 20.3.2023
TEMA DNEVA
Od danes v veljavi razširjen pogoj PCT za več dejavnosti
Tema dneva

Vlada je v soboto na dopisni seji sprejela nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ki združuje vsebino večine preteklih protikoronskih odlokov. Z današnjim dnem se pogoj PCT razširja na številne dejavnosti, odlok pa določa tudi uporabo zaščitnih mask in razkužil. Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik. Kot testiranje za opravljanje dela se pri tem šteje tudi samotestiranje s hitrimi testi enkrat tedensko.(več)

Odslej prepoved dajanja plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg
Začela je veljati uredba o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. Prepovedani so pribor, krožniki, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke. Nadzor bo opravljal tržni inšpektorat.(več)

Koalicija želi s predlogom pokojninske novele odpraviti nekatere anomalije in krivice
Koalicijski poslanci so sredi julija v parlamentarno proceduro vložili predlog pokojninske novele. Vodji poslanskih skupin NSi in SMC, Jožef Horvat in Gregor Perič, sta pojasnila, da želijo z novelo odpraviti nekatere anomalije, nelogičnosti in krivice. Ob tem pa sta spomnila, kaj so za upokojence naredili v letu in pol.(več)

V pripravi aktivnosti in ukrepi za izenačevanje možnosti med spoloma
Vlada je v preteklem tednu potrdila predlog resolucije o nacionalnem programu za enake možnosti žensk in moških do leta 2030, ki določa cilje in ukrepe ter odgovorne za uresničevanje enakih možnosti žensk in moških v državi do leta 2030. Dokument pomeni osnovo za črpanje evropskih kohezijskih sredstev v novi finančni perspektivi, so sporočili z vlade.(več)

SD s predlogom zakona za gradnjo javnih najemnih stanovanj
Poslanci SD bodo predvidoma ta teden v postopek DZ vložili predlog zakona o spodbujanju gradnje javnih najemnih stanovanj. Ta predvideva, da bi država v šestih letih za to namenila 1,3 milijarde evrov posojil, poroštev in nepovratnih sredstev. Cilj je zagotoviti 10.000 javnih najemnih stanovanj.(več)

V DZ med drugim o denarni kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti
Delovna telesa DZ bodo ta teden med drugim razpravljala o predlagani denarni kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih, predlogu za odpravo zaostrenih finančnih pogojev za tuje študente ter novih rešitvah, s katerimi bi uredili področje odgovornega lastništva in zapuščenih živali.(več)

Furs pripravlja poenostavitve za računovodje
Finančna uprava RS (Furs) obljublja poenostavitve za davčne zavezance in njihove računovodje. Začela je namreč s prenovo REK obrazcev, na katerih ji podjetja poročajo o izplačilu plač in drugih prejemkov svojim zaposlenim. Novi obrazec se bo imenoval iREK, uvedli naj bi ga aprila 2022.(več)

Vračilo covidnih pomoči za okoli štiri odstotke prejemnikov
Država je v epidemiji covida-19 priskočila na pomoč podjetjem z različnimi oblikami pomoči. Nekaterih nato zaostreni pogoji poslovanja niso tako zelo prizadeli in bodo morali pomoč vrniti. Po prvi oceni Fursa gre za nekaj več kot štiri odstotke izplačane pomoči oz. skupaj nekaj manj kot 90 milijonov evrov.(več)

Pred sodnico še zadnji od soobtoženih umora 77-letnika iz okolice Grosuplja
Ta teden bo potekal še zadnji predobravnavni narok v primeru smrti 77-letnika iz okolice Grosuplja, ki ga je četverica pretepla. Nadaljevalo se bo eno od sojenj Sergeju Racmanu, napovedan je tudi začetek ponovljenega sojenja v zadevi z odrezano roko.(več)

EU in AstraZeneca končali spor glede dobave cepiva proti covidu-19
EU in britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca sta se dogovorili o dobavi preostalih odmerkov cepiva proti covidu-19 v okviru lanske pogodbe in tako končali pravni spor na belgijskem sodišču, so v petek sporočili v Evropski komisiji in podjetju. AstraZeneca bo do konca marca prihodnje leto EU dobavila še 200 milijonov odmerkov cepiva.(več)