Dnevne zakonodajne novosti / 12. julij 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 4 pravni akti
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Volivci odločno zavrnili novelo zakona o vodah
Tema dneva

Volivci so na nedeljskem referendumu odločno zavrnili novelo zakona o vodah, kažejo delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah. Proti noveli je glasovalo 86,6 odstotka volivcev, za pa 13,4 odstotka. Da je zakon na referendumu zavrnjen, mora proti glasovati večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev. Referendumska udeležba je bila druga najvišja doslej; višjo je imel le referendum, ki je leta 2007 potekal hkrati z volitvami.(več)

DZ sprejel vladno novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah
Državni zbor je na petkovi seji s 46 glasovi za in 28 proti sprejel novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. Njen glavni cilj je uskladitev tega področja s pravnim redom EU. Novela po navedbah vlade tudi odpravlja pomanjkljivosti, ki so se pokazale ob izvajanju zdajšnjega zakona, ter zagotavlja jasnejše zakonske določbe.(več)

DZ potrdil novelo zakona o čezmejnem izvajanju storitev
Državni zbor je potrdil tudi novelo zakona o čezmejnem izvajanju storitev. Z njo se med drugim v slovensko zakonodajo prenaša načelo uporabe enakih pravil glede plačila za opravljeno delo napotenih delavcev, kot to velja za lokalne delavce.(več)

Poslanci podprli dodatek k pokojninam vrhunskim športnikom invalidom
Poslanci so v petek skoraj soglasno, s 84 glasovi za in enim proti, podprli novelo zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, ki odpravlja diskriminacijo pri obravnavi vrhunskih športnikov invalidov. Z dopolnilom se širi krog upravičencev še na dobitnike medalj s svetovnih prvenstev gluhih.(več)

Državni zbor potrdil le koalicijska dopolnila k noveli zakona o orožju
Državni zbor je na petkovi seji odločal tudi o vloženih dopolnilih k vladni noveli zakona o orožju, ki v nacionalno zakonodajo prenaša evropsko direktivo o orožju. Podprl je koalicijska dopolnila, ne pa tudi dopolnil, ki sta jih vložili opozicijski LMŠ in Levica. Tretjo obravnavo zakonskega predloga bodo poslanci opravili na naslednji seji.(več)

Tretjo obravnavo novele o pravilih cestnega prometa prestavili na naslednjo sejo
Državni zbor je odločil, da bo tretjo obravnavo vladne novele zakona o pravilih cestnega prometa opravil na naslednji seji. Novela med drugim znižuje kazni za prehitro vožnjo in zvišuje kazni za telefoniranje med vožnjo in parkiranje na mestih za invalide. Prav tako uvaja možnost dovoljenja za zavijanje desno pri rdeči luči na semaforju.(več)

Odbor za finance skozi paket finančnih zakonov
Odbor DZ za finance je na sobotni seji podprl predloge treh finančnih zakonov, ki v slovenski pravni red prenašajo evropske direktive. DZ bo tako lahko o predlogih novele zakona o trgu finančnih instrumentov, zakona o bonitetnem nadzoru investicijskih podjetij ter zakona o hipotekarni in komunalni obveznici odločal že ta teden.(več)

DZ tudi o demografskem skladu in kandidatu za ustavnega sodnika
DZ bo ta teden nadaljeval redno zasedanje, na katerem bodo poslanci med drugim odločali o zakonu o demografskem skladu. Na mizi bodo imeli tudi nekaj kadrovskih odločitev, med njimi glasovanje o kandidatu za novega ustavnega sodnika. DS pa bo zaradi pospešitve uveljavitve zakonov za blaženje posledic epidemije že danes odločal o morebitnem vetu na tri zakone.(več)

Slovenija bo ukinila seznam območij za vstop v državo in za vse uveljavila pogoj PCT
Vlada je v petek na dopisni seji sprejela sklep o ukinitvi seznama držav glede na epidemiološko sliko in izenačitvi pogojev za vstop v Slovenijo, saj bo za vse veljal pogoj preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Novi odlok bo v praksi zaživel v četrtek. Do takrat ostajajo v uporabi dosedanji ukrepi in pogoji vstopa v državo.(več)

Ministrstvo za pravosodje objavilo nov poziv za izbor delegiranih tožilcev
Ministrstvo za pravosodje je v petkovem uradnem listu objavilo nov poziv za izbor kandidatov za evropska delegirana tožilca. Poziv so objavili na podlagi 71.č in 71.d člena zakona o državnem tožilstvu. Vlada po novem pričakuje šest kandidatov. Državnotožilski svet je ob tem opozoril, da je novi poziv nezakonit.(več)

Pred sodnimi počitnicami kar nekaj zanimivih obravnav
Na slovenskih sodiščih bo ta teden kar nekaj zanimivih sodnih obravnav. Med drugim naj bi začeli soditi skupini 14 obtoženih, ki naj bi se ukvarjali z drogo, izrekli bodo tudi kazen nekdanjemu predsedniku uprave Maksime Holdinga Nastji Sušinskemu in njegovi ženi. V petek pa se bodo začele sodne počitnice, ki bodo trajale en mesec.(več)