Dnevne zakonodajne novosti / 23. maj 2018
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Še premajhna okoljska osveščenost
Tema dneva

Osveščenost o okoljski odgovornosti je ponekod še premajhna, je bilo slišati na včerajšnji mednarodni okoljski konferenci v Ljubljani. Po besedah direktorice Tax-Fin-Lex Zlate Tavčar dve tretjini malih in srednjih podjetij ne poznata zakonodaje s tega področja, ministrica za okolje Irena Majcen pa je opozorila, da sama zakonodaja še ne zagotavlja čistega okolja. Poudarila je, da je mednarodna skupnost z namenom ohranjanja narave sprejela vrsto ukrepov. Zakonodaja EU na tem področju je obsežna, prav tako zakonodaje držav članic, tudi Slovenije. Ključno pa je njeno ponotranjenje, spoštovanje in izvajanje. Podrobno reportažo s konference, ki je potekala v okviru projekta EcoLex Life, bomo objavili popoldne v TFL Glasniku.

Še vedno vse manj sodnikov
Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je v ponedeljek ministru za pravosodje Goranu Klemenčiču predal letno poročilo o delu sodišč v letu 2017. Ob tem je dejal, da je sodna veja oblasti naredila veliko za dobro delo sodstva, hkrati pa izrazil pričakovanje, da bosta odločilnejši prispevek dodali tudi izvršilna in zakonodajna veja oblasti. Glede na vedno nove pristojnosti, ki jih ima sodstvo, je poleg prostorske stiske kot vprašljivo izpostavil tudi nadaljnje zmanjševanje števila sodnikov. Pri tem je ocenil, da bi se tudi preko zakonodajnih rešitev kazalo zavzemati za nekatere spremembe, denimo za prenos nekaterih področij delovanja izven pristojnosti sodstva.

Politične točke na račun bolnih otrok
Poslanci so včeraj na izredni seji razpravljali o razmerah v otroški srčni kirurgiji. Sklicatelji seje, SDS in NSi, ministrici v odhajanju Milojki Kolar Celarc in vladi očitajo neukrepanje oz. nezadostno ukrepanje na tem področju. Nasprotno pa letijo očitki, da sklicatelji seje na račun bolnih otrok pridobivajo politične točke. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je zatrdila, da program otroške srčne kirurgije poteka varno in kontinuirano, UKC je sklenil pogodbe o sodelovanju s strokovnjaki iz tujine in tako se vsebinsko v obravnavi otrok s prirojenimi srčnimi napakami ni nič spremenilo.

Konkretni cilji za recikliranje odpadkov
Države EU so odobrile niz ukrepov, s katerimi želi unija postati vodilna sila na področju ravnanja z odpadki in recikliranja. Pravila vsebujejo konkretne cilje za recikliranje komunalnih odpadkov, ločeno zbiranje odpadkov in postopno odpravo odlaganja odpadkov. Komisar Karmenu Vella meni, da gre za pomemben mejnik za evropsko krožno gospodarstvo. Kot so sporočili iz Bruslja, bo nova zakonodaja o odpadkih pripomogla k preprečevanju nastajanja odpadkov, kjer to ni mogoče, pa bo znatno okrepila recikliranje komunalnih odpadkov in odpadne embalaže. Več bo uporabe ekonomskih instrumentov, kot je razširjena odgovornost proizvajalca.

Opomin zaradi radioaktivnih odpadkov
Evropska komisija je Sloveniji poslala opomin glede spoštovanja direktive, ki ureja ravnanje z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom. V slovenskem programu ravnanja s temi odpadki je namreč ugotovila nekatere pomanjkljivosti. Komisija ugotavlja, da so slovenski organi vzpostavili nacionalni program, ki načeloma (z nekaterimi izjemami) dobro zajema dejavnosti in objekte za ravnanje z odpadki, vendar hkrati meni, da bi bilo treba vzpostaviti program raziskovalnih, razvojnih in predstavitvenih dejavnosti za podporo izvedbe geološkega odlagališča ali pa vsaj določiti časovni okvir zanj.

Umirjanje svetovne gospodarske rasti
Svetovna gospodarska rast kaže znake umirjanja in tudi v Sloveniji se je v prvem četrtletju nekoliko upočasnila, a ostala bistveno močnejša kot v evrskem območju, ocenjuje Banka Slovenije, ki pričakuje nadaljevanje investicijskega cikla. Potrebe na trgu dela pokriva predvsem uvoz tuje delovne sile, rast plač pa zaostaja za rastjo produktivnosti. Na upočasnitev rasti gradbeništva je vplivalo predvsem slabo vreme, povpraševanje po gradbenih delih pa je ostalo močno. Uvozni podatki sicer nakazujejo nadaljevanje investicijskega cikla, saj se je uvoz proizvodov za investicije v letošnjem prvem četrtletju močno povečal.(TFL)