Dnevne zakonodajne novosti / 22. oktober 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 109/2022 z dne 16.8.2022
TEMA DNEVA
V veljavi popravki zakonodaje za večjo zaščito vlagateljev
Tema dneva

Veljati so začele nekatere manjše spremembe dveh zakonov s področja investicijskih skladov. Cilj obeh, to je novele zakona o upravljavcih alternativnih investicijskih skladov in novele zakona o investicijskih skladih in družbah za upravljanje, je večja konkurenčnost in boljša zaščita vlagateljev. Spremembe ZISDU-3 so del ukrepov Evropske komisije s ciljem omogočiti enake konkurenčne pogoje med kapitalskimi trgi EU ter odpraviti ovire za prosto gibanje enot vzajemnih skladov.(več)

Poslanci z različnimi pogledi na predlagane rešitve za ureditev dolgotrajne oskrbe
Poslanska razprava ob prvi obravnavi predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je v parlamentarni postopek vložilo ministrstvo za zdravje, je pokazala različne poglede na predlagane rešitve. Medtem ko so koalicijski poslanci izpostavljali nujnost sistemske ureditve področja, pa v opoziciji opozarjajo predvsem na manko vira financiranja.(več)

Spremembe volilne zakonodaje bi lahko šle v smeri kombiniranega sistema
Včerajšnji posvet v DS je nakazal smer, v katero bi lahko šle spremembe volilnega sistema, da bi volivcem zagotovili odločilni vpliv na izbiro poslancev. V društvu Sinteza so predstavili predlog sprememb zakona o volitvah v DZ, s katerim bi uveljavili dvokrožni kombinirani volilni sistem, razmišljajo pa tudi o uvedbi instituta odpoklica poslanca.(več)

Sviz za ustrezno ovrednotenje dela v predšolski vzgoji
Šolski sindikat Sviz zahteva, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport nemudoma začne aktivno reševati problematiko prenizke osnovne plače za vzgojitelja predšolskih otrok - pomočnika vzgojitelja. Njihova osnovna plača je ob pridobljeni srednješolski izobrazbi in ustrezni kvalifikaciji namreč nižja od minimalne, so zapisali.(več)

Vlada razmišlja o energetskih vavčerjih za najbolj ranljive
Vlada bo, če bo to potrebno, uvedla energetske vavčerje, s katerimi bo pomagala najbolj ranljivim pri soočanju z energetsko revščino, je včeraj ob robu odprtja naložbe v Sij Metalu Ravne dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Končne odločitve še ni, se pa bodo z vavčerji odzvali na morebitno dejansko rast cen.(več)

V DZ predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji
Skupina poslancev s prvopodpisanim poslancem madžarske narodne skupnosti Ferencem Horvathom je v parlamentarni postopek vložila predlog zakona o Pomurski akademsko-znanstveni uniji. Cilj zakona je pospeševanje in kakovostna rast znanstvenih ved ter učinkovitejše vključevanje v znanstveni, kulturni in gospodarski razvoj pomurske regije.(več)

Levica predlaga referendum o resoluciji razvoja in opremljanja Slovenske vojske
Levica je v DZ vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035. Državni zbor zato o predlagani resoluciji še ni glasoval, saj mora najprej odločiti o predlogu za razpis referenduma.(več)

Vlada opredelila objekte in okoliše objektov posebnega pomena za obrambo
Vlada je v sredo sprejela uredbo, s katero je določila objekte in okoliše objektov posebnega pomena za obrambo. Mednje spadajo vojaška letališča, vzletišča in heliporti, dodatno pa tudi vojaške ladje, čolni in njihovi privezi.(več)

Visokošolski sindikat opozarja, da se v tajnosti pripravlja zakon o kakovosti v visokem šolstvu
Visokošolski sindikat Slovenije opozarja visokošolsko in širšo javnost, da ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) in vodstva univerz v tajnosti pripravljajo zakon o kakovosti v visokem šolstvu, so sporočili iz sindikata.(več)

Notarji bodo v ponedeljek na voljo za brezplačne nasvete na daljavo
Slovenski notarji se bodo tudi letos vključili v aktivnosti ob Evropskem dnevu pravosodja, ki ga obeležujejo 25. oktobra, in bodo v ponedeljek brezplačno informirali uporabnike notarskih storitev na oddaljeni način po video povezavi. Tema svetovanja med 9. in 12. uro bo urejanje premoženjskopravnih razmerij zakonskih in drugih parov.(več)