Dnevne zakonodajne novosti / 11. junij 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 106/2022 z dne 5.8.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za maj 2020
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v mesecu maju 2020. V mesecu, ko se je epidemija covid-19 uradno končala, je začelo veljati ali se uporabljati kar 130 predpisov, 35 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se jih je 89. Tako je na zadnji dan maja veljalo 868 zakonov in 20.358 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Gantar javno razpravo o dolgotrajni oskrbi napovedal za poletje
Minister Tomaž Gantar je na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju napovedal, da bodo do konca tega ali začetka naslednjega meseca pripravili osnutek zakona o dolgotrajni oskrbi za obravnavo v koaliciji in ga dali v javno razpravo. Udeleženci posveta so v en glas poudarjali pomen tega zakona, kot ključen izziv so izpostavili financiranje.(več)

Kerševan imenovan za člana izvršnega odbora Evropske mreže sodnih svetov
Predsednik Sodnega sveta Erik Kerševan je bil na generalni skupščini Evropske mreže sodnih svetov izvoljen za člana izvršnega odbora omenjene evropske mreže za mandatno obdobje 2020-2022. Gre za veliko priznanje tako Kerševanu kot Sodnemu svetu, so sporočili iz Sodnega sveta.(več)

DS izvolil Alojza Kovšco za predsednika DS tudi za preostanek mandata
Državni svetniki so s 25 glasovi podpore med 36 prisotnimi Alojza Kovšco kot edinega kandidata izvolili za predsednika DS še za preostanek mandata. Stari novi predsednik DS je dosedanje delo ocenil kot uspešno, tudi v prihodnje pa se bo trudil za korektnost. Delo bo nadaljeval tudi podpredsednik Matjaž Švagan, prejel je 33 glasov.(več)

Vsi maloobmejni prehodi na meji s Hrvaško predvidoma odprti 29. junija
Ministrstvo za notranje zadeve je včeraj za STA potrdilo, da bi lahko 29. junija prišlo do sprostitve vseh maloobmejnih prehodov na meji s Hrvaško. Ti so zaradi pandemije covida-19 trenutno zaprti že skoraj tri mesece.(več)

V Evropski komisiji Janšo pozivajo k pojasnilom glede menjave na čelu SURS-a
Evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni je premierja Janeza Janšo v pismu pozval k pojasnilom glede menjave generalnega direktorja Statističnega urada RS, so za STA včeraj potrdili v tiskovni službi Evropske komisije. Janša se je odzval s tvitom, da ni prejel Gentilonijevega pisma, medtem ko so mediji ga.(več)

Poroštvena shema za likvidnostna posojila bi lahko zaživela v kratkem
Shema bančnih posojil z državnim poroštvom za zagotavljanje likvidnosti podjetjem bi lahko zaživela v kratkem, saj prihaja do velikih pozitivnih premikov v pogovorih z vlado in Banko Slovenije, je dejal prvi mož NLB Blaž Brodnjak. Ni nemogoče, da bi prva posojila banke odobrile že v tem mesecu, več povpraševanja pa pričakuje jeseni.(več)

Eurobarometer: Za veliko večino Evropejcev korupcija nesprejemljiva
Za veliko večino Evropejcev - 69 odstotkov - je korupcija nesprejemljiva, je pokazala posebna raziskava Eurobarometer. Kar 87 odstotkov Slovencev je prepričanih, da je korupcija v Sloveniji razširjena, a le dobra tretjina je bila zaradi tega tudi osebno prizadeta. Večina anketiranih je še ocenila, da je korupcija v Sloveniji posledica pretesne povezanosti gospodarstva in politike.(več)

V EU dogovor o bančnem svežnju za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij
Svet EU, v katerem so združeni predstavniki članic unije, in Evropski parlament sta v torek dosegla dogovor o svežnju bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen zakonodaje je z nekaterimi hitrimi ukrepi zagotoviti, da bodo lahko banke pomagale ublažiti posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo.(več)

Bruselj za postopno odpiranje zunanje meje EU s 1. julijem
Evropska komisija bo priporočila postopno in delno odpravljanje omejitev na zunanji meji EU s 1. julijem, je včeraj napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Odpiranje zunanjih mej naj namreč po mnenju komisije sledi odpravi pandemičnih omejitev na notranjih mejah, ki je predvidena do konca tega meseca.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o licenci osebja službe letalske meteorologije
Pravilnik o Vojaškem letalskem organu in pogojih, ki jih morajo izpolnjevati vojaški letalski nadzorniki za opravljanje nalog v tem organu
Sklep o zavarovalno-tehničnih rezervacijah pokojninske družbe
Statut Univerze v Ljubljani
Uredba o ukrepih za sanacijo in obnovo gozda po naravni nesreči žledu med 30. januarjem in 10. februarjem 2014 iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020
Odločbe sodišč
VSRS Sklep III Ips 9/2020 - predlog za nasprotno izvršbo - zakonske zamudne obresti - zavrnitev predloga - vložitev tožbe - prepoved ponovnega sojenja o isti stvari (ne bis in...
VSRS Sklep III Ips 4/2020 - likvidacijski upravitelj - pooblastila - sklenitev pravnega posla - poslovodenje - odškodninska odgovornost likvidacijskega upravitelja - odgovorno...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo o izvajanju nalog, ki jih ima družba D.S.U., d. o. o., na podlagi Zakona o zaključku lastninjenja in privatizaciji pravnih oseb v lasti Slovenske razvojne družbe (ZZLPPO) po stanju na dan 31. 3. 2020, EPA 1201-VIII
Poročilo k Predlogu zakona o spremembi Kazenskega zakonika (KZ-1G) - Dopolnjen predlog zakona, druga obravnava, EPA 0834-VIII
Ostali dokumenti
Davčna obravnava dohodkov iz kuponskih obveznic in delnic (Podrobnejši opis)