Dnevne zakonodajne novosti / 13. avgust 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Posodobljeni modeli izobraževanja bodo ravnateljem predstavljeni še ta mesec
Tema dneva

Zavod za šolstvo skupaj s pristojnim ministrstvom, predstavniki vrtcev in šol, NIJZ in ministrstvom za zdravje tudi za prihodnje šolsko leto pripravlja posodobljene modele in priporočila za vzgojo in izobraževanje v času covida. Ti bodo ravnateljem predstavljeni ta mesec in bodo na voljo v elektronski in tiskani obliki, so sporočili z Ukoma. Pred začetkom šolskega leta so sicer po več mestih mlade povabili k cepljenju proti covidu-19. Trenutno se lahko cepijo starejši od 12 let, za mlajše cepivo še ni registrirano.(več)

Stroški hitrega testiranja za zaposlene po 23. avgustu v breme delodajalca
Država od 23. avgusta več ne bo krila presejalnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi na okužbo z novim koronavirusom. Tistim, ki se bodo morali testirati za potrebe opravljanja svojega dela, bo glede na zakon o varnosti in zdravju pri delu stroške testa kril delodajalec. Cena hitrega antigenskega testa bo predvidoma znašala 12 evrov.(več)

Vlada sprejela načrt varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za leto 2021
Vlada je na včerajšnji seji sprejela načrt varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za letošnje leto. Prav tako je sprejela sklep o izvedbi vaje državnega pomena Fraport 2021, ki bo potekala na brniškem letališču 25. septembra in potrdila dogovore z več državami o uvedbi skupnih patrulj na meji s Hrvaško za obvladovanje nezakonitih migracij.(več)

Vlada ne podpira predloga Levice za odpravo novih zahtev za tuje študente
Vlada predloga Levice, s katerim bi odpravili določbe novele zakona o tujcih, ki je spremenila način izkazovanja zadostnih finančnih sredstev tujih študentov za prebivanje v Sloveniji, ne podpira. Kot so izpostavili, bi predlagana ureditev omogočala morebitne zlorabe pisnih izjav študentovih staršev, da ga bodo v času študija preživljali.(več)

Vlada ne podpira predlogov Levice za spremembe pri dokazovanju neprejemanja preživnine
Vlada ne podpira predloga sprememb zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev in prav tako ne predloga sprememb zakona o socialno varstvenih prejemkih, ki ju je v postopek DZ vložila Levica. Predloga se nanašata na dokazovanje neprejemanja preživnine, ki pa je po mnenju vlade že ustrezno urejeno z veljavno zakonodajo, so zapisali.(več)

Izpolnjevanje obrazca za sledenje letalskih in ladijskih potnikov ne bo obvezno
Slovenija bo s ponedeljkom uvedla evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov v letalskem in ladijskem prometu (dPLF), z včerajšnjim dnem pa je že dostopen na spletnem portalu. Izpolnjevanje tega obrazca sicer ne bo obvezno, bo pa v veliko pomoč epidemiologom, je za STA sporočilo ministrstvo za zdravje.(več)

Furs v krepitev sodelovanja z davčnimi upravami na območju BiH
V. d. generalnega direktorja Finančne uprave RS (Furs) Ivan Simič je včeraj z direktorjem Davčne uprave Republike Srbske Goranom Maričićem v Banjaluki podpisal sporazum o sodelovanju. O tesnejšem sodelovanju je Simič govoril tudi z Mirom Džakulo iz Uprave za posredno obdavčenje Bosne in Hercegovine.(več)

Banke v polletju z 226 milijoni evrov dobička
Banke v Sloveniji so v prvem letošnjem polletju ustvarile 251 milijonov evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je skoraj enkrat več kot v enakem obdobju lani. Dobiček po davkih se je v primerjalnem obdobju povečal za 84 odstotkov na 226 milijonov evrov.(več)

Bruselj odobril 3,7 milijona evrov koronske državne pomoči za slovenske žičničarje
Evropska komisija je odobrila 3,7 milijona evrov slovenske državne pomoči za upravljavce žičniških naprav za prevoz oseb na smučarskih pobočjih, ki jih je v minuli zimski sezoni prizadela pandemija covida-19.(več)

Amnesty International: Mirni protesti v Rusiji skoraj niso mogoči
Ruske oblasti so pravico do mirnega zbiranja in združevanja spodkopale do te mere, da je postalo skoraj nemogoče, da bi prebivalci Rusije na kakršen koli smiseln način protestirali, je opozorila organizacija Amnesty International v včeraj objavljenem poročilu z naslovom Rusija: ni prostora za proteste.(več)