20. januar 2012
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Vzorna učenka pred novimi mednarodnimi izzivi

V Centru Evropa je včeraj potekala okrogla miza STA, tokrat namenjena 20. letnici mednarodnega priznanja Slovenije. Govorci okrogle mize so bili enotnega mnenja, da je Slovenija pred 20 leti izkoristila takratne ugodne zgodovinske priložnosti za svojo samostojnost, za prihodnost pa bo potreben temeljit razmislek o prioritetah zunanje politike.

Na okrogli mizi z naslovom Vzorna učenka pred novimi mednarodnimi izzivi, ki jo je STA pripravila v sodelovanju z MZZ, so kot gostje sodelovali državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Dragoljuba Benčina, nekdanji zunanji minister Boris Frlec, veleposlanik na zunanjem ministrstvu Božo Cerar in dekan Fakultete za družbene vede Bojko Bučar. Pogovor je vodila urednica zunanjepolitičnega uredništva STA Nadja Podobnik.

Informacijski pooblaščenec je že začel preverjati, ali ima nadgrajeni informacijski sistem, na katerega so centri za socialno delo prešli zaradi nove socialne zakonodaje, ustrezne varovalke. Ne gre za preverjanje morebitnih sumov kršitev, pač pa za inšpekcijo preventivne narave, so za STA povedali v uradu informacijskega pooblaščenca.
"Kar smo videli zaenkrat, je solidno," je za STA dejala namestnica informacijske pooblaščenke Rosana Lemut Strle. Končne ugotovitve pa bodo po njenih besedah znane do konca meseca.

Minister za razvoj in evropske zadeve, ki opravlja tekoče posle, Mitja Gaspari je uradni slovenski kandidat za člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB), so za STA potrdili na finančnem ministrstvu. Gaspari se bo tako potegoval za mesto, ki ga bo z junijem izpraznil Španec Jose Manuel Gonzalez-Paramo. Gaspari naj bi bil tako protikandidat Španca Antonia Sainza de Vicune. Pri tem je treba reči, da je po ustaljeni praksi štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v operativnem organu banke.

Ministrstvo za šolstvo in šport je na spletni strani objavilo razpis za vpis v srednješolske programe in dijaške domove za šolsko leto 2012/13. Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 17.662 učencev in učenk (lani 18.014), ki bodo lahko kandidirali na skupno 22.039 (lani 24.984) vpisnih mest na srednjih šolah.
Od tega je v programih nižjega poklicnega izobraževanja razpisano 640 (lani 688) mest, v programih srednjega poklicnega izobraževanja 5275 (lani 6971) mest, v programih srednjega strokovnega oziroma tehniškega izobraževanja 8490 (lani 9358) mest, v programih splošnih gimnazij 6061(lani 6185) mest, od tega v zasebnih šolah 455 (lani 483) in v programih strokovnih gimnazij je razpisano 1573 (lani 1782) mest.

V organizaciji Javne agencije za raziskovalno dejavnost ter ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo se je na Bledu začela dvodnevna delavnica o uresničevanju Evropskega raziskovalnega prostora. Kot je poudaril slovenski gostitelj Igor Lukšič, je prav v obdobju krize treba največ investirati v raziskave in razvoj.
Na Bledu se je zbralo 30 predsednikov evropskih nacionalnih agencij, odgovornih za financiranje raziskovalne dejavnosti ter predstavniki Direktorata za raziskave in inovacije Evropske komisije. Dogodka pa se poleg slovenskega ministra Igorja Lukšiča, ki opravlja tekoče posle, udeležujejo tudi ministri pristojni za raziskave iz Bolgarije, Madžarske in Estonije. (TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 20.1.2012 - 20.1.2012 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU     2 novosti   5 novosti 4 novosti
2. UPRAVNO PRAVO         1 novost  
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV         3 novosti 1 novost
5. JAVNE FINANCE   6 novosti     1 novost  
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   2 novosti     13 novosti  
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       2 novosti 11 novosti  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA         4 novosti 3 novosti
9. ZDRAVSTVENI SISTEM            
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE