Dnevne zakonodajne novosti / 13. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za maj 2022
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v maju 2022. V preteklem mesecu so začeli veljati ali se uporabljati 203 akti, 23 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 60 predpisov. Tako je na zadnji dan maja veljalo 730 zakonov in 20.951 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Od srede dalje mladim na voljo digitalni boni
Od srede dalje bodo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študentje lahko koristili digitalne bone '22 za nakup računalniške opreme. Glede na veliko zanimanje na vladni službi za digitalno preobrazbo pričakujejo unovčenje velikega števila bonov. Ti bodo po opravljenem brezplačnem izobraževanju pozneje na voljo tudi starejšim od 55 let.(več)

Poslanci ta teden predvidoma o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma o zakonu o vladi
Ta teden bodo poslanci predvidoma obravnavali predlog SDS za razpis posvetovalnega referenduma o noveli zakona o vladi. Komisija za nadzor javnih financ ima na mizi opozorila fiskalnega sveta glede koalicijske pogodbe in revizijsko poročilo Računskega sodišča o drugem tiru. Predsednica DZ pa nadaljuje s sprejemi predstavnikov državnih institucij.(več)

Rektorji uskladili stališča glede stabilnega financiranja
Rektorska konferenca je uskladila stališče glede stabilnega financiranja v okviru zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, ki je začel veljati v začetku leta. Glede izvajanja zakona za urejanje položaja študentov je ponovno pozvala ministrstvo za izobraževanje k čimprejšnjemu sprejetju pravilnika ob upoštevanju njihovih predlogov.(več)

H koncu gre sojenje zaradi nakupa oz. prodaje delnic Probanke
Na mariborskem sodišču bi lahko ta teden zaključili sojenje poslovnežu Tomažu Ročniku in nekdanji članici uprave Probanke Milani Lah zaradi nakupa oz. prodaje delnic omenjene banke. Na ptujskem sodišču pa bodo v sredo z zaslišanjem sodnih izvedencev nadaljevali ponovljeno sojenje Silvu Drevenšku, obtoženemu trojnega umora v Gerečji vasi.(več)

Odbor SE: Slovenija nekoliko izboljšala ukrepe na področju problematike pranja denarja
Slovenija je nekoliko izboljšala ukrepe za boj proti pranju denarja in financiranju terorizma. Vendar pa so na področju kriminalizacije financiranja terorizma še vedno velike zakonodajne pomanjkljivosti, v poročilu ugotavlja strokovni odbor Sveta Evrope, ki se ukvarja s to problematiko.(več)

Članice EU z dogovorom o zaostritvi pravil za uvedbo nadzora na notranjih mejah
Notranji ministri EU so v petek v Luxembourgu dosegli dogovor o pogajalskem izhodišču o reformi zakonika o schengenskih mejah, ki med drugim zaostruje pravila glede ponovne uvedbe nadzora na notranjih mejah. Slovenska notranja ministrica Tatjana Bobnar je ob tem poudarila, da mora biti ta nadzor začasen.(več)

Avstrijsko sodišče: Avstrijski nadzor na mejah nezakonit
Nadzor na mejah, ki ga je Avstrija v luči migrantske krize izvajala od leta 2017, je bil nezakonit, je ugotovilo deželno upravno sodišče na avstrijskem Štajerskem. Pri tem se avstrijsko sodišče sklicuje na odločitev sodišča EU z dne 26. aprila, je v petek poročal avstrijski časnik Presse, ki navaja še neobjavljeno sodbo z dne 1. junija.(več)

Rusija ne bo več upoštevala sodb Evropskega sodišča za človekove pravice
Rusija ne bo več upoštevala sodb Evropskega sodišča za človekove pravice, saj je ruski predsednik Vladimir Putin v ta namen podpisal poseben zakon, je po navedbah nemške tiskovne agencije dpa poročala ruska tiskovna agencija Tass. V skladu z zakonom se sodbe, izdane po 15. marcu, ne bodo več izvrševale.(več)

Slovenija s 176 glasovi Generalne skupščine ZN izvoljena v Ekonomski in socialni svet ZN
Generalna skupščina ZN je v petek s 176 glasovi izvolila Slovenijo v Ekonomski in socialni svet ZN (Ecosoc), ki je eden od šestih glavnih organov svetovne organizacije in odgovoren za usklajevanje ekonomske in socialne politike ZN. Poleg Slovenije je bila v prvem krogu izvoljena tudi Slovaška, ki je dobila 173 glasov, Rusiji pa ni uspelo.(več)