Dnevne zakonodajne novosti / 8. avgust 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 9/2020 z dne 14.2.2020
TEMA DNEVA
Kemisovi obnovljeni objekti so črna gradnja
Tema dneva

Vsi po požaru obnovljeni objekti reciklažnega centra vrhniškega Kemisa so po ugotovitvah gradbene inšpekcije črna gradnja. Podjetje je obnovo izvedlo brez gradbenega dovoljenja, so ugotovili inšpektorji in Kemisu naložili prenehanje opravljanja dejavnosti na tem območju in odstranitev objektov najpozneje do sredine prihodnjega leta. Družba Kemis se bo o tem, ali bo vložila pritožbo na odločbo gradbene inšpekcije, odločila v 15 dneh. Ne glede na to pa bo danes prenehala dovažati odpadke svojih partnerjev na Vrhniko.(več)

Vlada za vpoklic pomožnih policistov
Vlada je na včerajšnji dopisni seji sklenila angažirati pomožne policiste do konca leta. Potrebujejo jih pri zavarovanju državne meje, in sicer zaradi nemotenega opravljanja nalog policije ob odsotnosti večjega števila aktivnih policistov, so po seji sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

Novela za ureditev pomožne policije že pripravljena
Ministrstvo za notranje zadeve, ki se zaveda nekaterih pomanjkljivosti v ureditvi statusa pomožnih policistov, je medtem že pripravilo predlog novele zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki bo v zakonodajni postopek vložen jeseni. Z njim bodo pomožno policijo uredili na novo in celovito, so zapisali na spletnih straneh državne uprave.(več)

Vlada tudi o gospodarskih temah
Vlada je na seji med drugim tudi uvrstila 13 novih projektov v načrt razvojnih programov. Sprejela je mnenje o zahtevi za oceno ustavnosti delov zakona o javnih financah ter mnenje o pobudi za oceno ustavnosti zakona o interventnem odvzemu medveda in volka. Ustavnemu sodišču predlaga, da pobudo zavrne.(več)

V razpisu za projekt Glinščica sum ponarejanja reference
Družba 2TDK je razpis za projekt Glinščica razveljavila. Po besedah prvega moža Dušana Zorka se je uprava za to odločila, ker obstaja sum, da je prvotno izbrani ponudnik ponaredil reference, ponudbi drugih dveh pa sta bili neustrezni. Nov razpis bo 2TDK objavil v najkrajšem možnem času.(več)

Bratušek napoveduje konec starim praksam gradbenega lobija
Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je izrazila razočaranje nad razveljavitvijo razpisa za projekt Glinščica, a dodala, da odločitev vodstva 2TDK odločno podpira. "Trdno stojim za njihovimi odločitvami, da ne podlegajo gradbenemu lobiju," je dejala in poudarila, da "starih praks molzenja denarja" ne bo dovolila.(več)

Doslej odpeljanih 5600 ton odpadne embalaže
V skladu z decembra lani sprejetim interventnim zakonom o odvozu nakopičene odpadne komunalne embalaže in odpadnih nagrobnih sveč je bilo do 1. avgusta odpeljane 5627,24 tone odpadne embalaže, kažejo podatki okoljskega ministrstva. Še slabih 8000 ton embalaže čaka na odvoz; skupno naj bi država za ta namen odštela 1,8 milijona evrov.(več)

IP uvedel inšpekcijski postopek zoper Lekarno Ljubljana
Informacijski pooblaščenec je zoper Lekarno Ljubljana zaradi napada izsiljevalskega virusa po uradni dolžnosti uvedel postopek inšpekcijskega nadzora nad izvajanjem določb zakona o varstvu osebnih podatkov in splošne uredbe o varstvu podatkov. Preverjal bo ustreznost tehničnih in organizacijskih postopkov ter ukrepov za zagotavljanje varovanja osebnih podatkov.(več)