Dnevne zakonodajne novosti / 9. marec 2021
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 2 pravna akta
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Predlog novega zakona tudi o oddajanju sob prek Airbnb
Tema dneva

Gospodarsko ministrstvo je v javno razpravo podalo osnutek predloga novega zakona o gostinstvu. Spremembe so potrebne zlasti zaradi trendov razvoja na področju nastanitvenih obratov - v zadnjih letih je denimo razmah doživelo oddajanje hiš in stanovanj prek platform, kot je Airbnb, pa tudi glamping in druge oblike bivanja v naravi. V starem zakonu naj bi bilo problematično tudi določanje obratovalnega časa gostinskih obratov. Po novem bi ga ti določali samostojno, občine pa bi ga lahko omejile, vendar ne na manj kot od 6. do 22. ure.(več)

S spremembami odlokov univerzama prepuščeno odločanje o študijskih področjih
DZ je včeraj potrdil spremembe odlokov, ki novomeški fakulteti za informacijske študije dodaja nova študijska področja, univerzama v Mariboru in Ljubljani pa prepušča odločanje o študijskih področjih. Odloki bodo začeli veljati petnajsti dan po objavi v uradnem listu.(več)

Predlog novele stanovanjskega zakona v nadaljnjo obravnavo
S 63 glasovi za in nobenim proti je DZ sklenil, da je predlog novele stanovanjskega zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Med drugim je predvideno zvišanje neprofitne najemnine in hkrati subvencij, višje zadolževanje stanovanjskih skladov, ustanovitev javne najemniške službe in spremembe pri upravljanju večstanovanjskih stavb.(več)

Poslanci soglašali z imenovanjem Tatjane Mlakar na čelo ZZZS
DZ je z 58 glasovi za in osmimi proti soglašal z imenovanjem Tatjane Mlakar, ki je s tem za prihodnji štiriletni mandat na čelu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) nasledila dozdajšnjega generalnega direktorja Marjana Sušlja.(več)

DZ o interpelaciji ministrice za izobraževanje čez teden dni
Državni zbor bo o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec odločal na izredni seji, ki bo 15. marca, je včeraj sklenil kolegij predsednika DZ. Seja bo deloma potekala na daljavo.(več)

Ministrstvo v novelo zakona o vodah dodalo varovalko o gradnji nevarnih objektov
Ministrstvo za okolje in prostor je pred današnjo obravnavo predlagane novele zakona o vodah pojasnilo, da so v javni razpravi in medresorskem usklajevanju dodali varovalko o gradnji nevarnih objektov. Nevladne organizacije so sicer včeraj opozorile, da predlog zakona po njihovi oceni pomeni veliko dodatno grožnjo čisti pitni vodi.(več)

Ministrstvo: Ni pravne podlage za povrnitev izpadlega dohodka študentov
Ministrstvo za delo je v zvezi s sklepom odbora DZ za delo, da se študentom povrne izpad dohodka za obdobje od 28. januarja do 19. februarja, ko minimalna urna postavka za študentsko delo še ni bila usklajena z minimalno plačo, za STA pojasnilo, da ni pravne podlage za povrnitev izpadlega dohodka.(več)

SNS za 13. maj kot državni praznik prvega spopada z agresorjem
Poslanska skupina SNS je v DZ vložila predlog novele, po kateri bi 13. maja praznovali državni praznik prvega spopada z agresorjem na slovenskih tleh. S praznikom, ki bi kot dela prost dan nadomestil 2. maj, bi obeležili 13. maj 1941, ko so se trije vodilni Tigrovci na Mali gori pri Ribnici spopadli z italijansko vojsko.(več)

Z nadgradnjo sistema do večje transparentnosti in lažje oddaje javnih naročil
Ministrstvo za javno upravo je pretekli konec tedna nadgradilo informacijski sistem za elektronsko javno naročanje, tako da je z včerajšnjim dnem uporabnikom na voljo nekoliko prenovljen portal, ki dodatno olajšuje oddajo javnih naročil in povečuje transparentnost. Do konca leta načrtujejo tudi razvoj nekaterih novih funkcionalnosti.(več)

ZSSS poziva k ratifikaciji konvencije o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela
ZSSS se je pridružila kampanji Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), ki ob mednarodnem dnevu žensk 8. marcu poziva države k ratifikaciji konvencije Mednarodne organizacije dela (ILO) št. 190 o odpravi nasilja in nadlegovanja v svetu dela. Konvencija predvideva ukrepe za odpravo nasilja in nadlegovanja ter za zaščito žrtev.(več)