Dnevne zakonodajne novosti / 21. april 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 8 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 100/2021 z dne 24.6.2021
TEMA DNEVA
Kmalu prihaja še drugi protikoronski zakon
Tema dneva

Vlada bo danes po napovedih obravnavala in sprejela predlog popravkov prvega in predlog drugega protikoronskega zakona, ki se bo osredotočil na zagotavljanje likvidnosti podjetij. Za likvidnost in poroštva naj bi vlada po zadnjih informacijah namenila 2,8 milijarde evrov. Koalicijski poslanci so s predlogoma zadovoljni, čeprav imajo še nekaj predlogov, kritike pa prihajajo iz opozicije. Predloga bi sicer lahko že v petek ali soboto obravnaval odbor DZ za finance, zakona pa bi poslanci sprejemali na izredni seji 28. in 29. aprila.(več)

Država pripravlja nove ukrepe za pomoč kmetom in živilski industriji
Za pomoč kmetijsko-živilskemu sektorju vlada pripravlja nove ukrepe, ki bodo po navedbah pristojnega ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir. Med drugim predlagajo povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov ter spremembe na posameznih podukrepih, kot sta predelava in trženje kmetijskih proizvodov.(več)

Ministrstvo pripravlja nove podlage za odvzem zveri iz narave
Ministrstvo za okolje in prostor bo po odločitvi ustavnega sodišča, ki je razveljavilo zakon o interventnem odvzemu medveda in volka iz narave, še naprej "podpiralo strokovne rešitve, ki bodo omogočale čim hitrejšo vzpostavitev ravnovesja med sobivanjem z velikimi zvermi in varnostjo človeka". Tako pripravljajo nove podlage za odstrel živali.(več)

Odprta elektronska vloga za izplačilo dodatka študentom
Na portalu eUprava je dosegljiva elektronska vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za študente, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Rok za oddajo vloge ne zastara.(več)

Opozicijske stranke predstavile pobudo za ustavno presojo
Štiri opozicijske stranke zahtevajo ustavno presojo dveh členov protikoronskega zakona in odloka o omejitvi gibanja. V LMŠ, Levici, SD in SAB opozarjajo zlasti na morebitno ustavno spornost člena, ki govori o dodatnih policijskih pooblastilih. Prepoved prehajanja med občinami pa je po njihovem mnenju nesorazmerna in sprejeta na napačni zakonski podlagi.(več)

Več kot 50 pobud za oceno ustavnosti vladnih aktov
Ustavno sodišče je sicer doslej prejelo tudi nekaj pobud za oceno ustavnosti drugih vladnih odlokov in interventnih zakonov, skupno jih je že več kot 50, so za STA pojasnili na sodišču. Pobude na ustavno sodišče prihajajo vsakodnevno.(več)

Večina opozicije za sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ
V opozicijskih SD, LMŠ, Levici in SAB zahtevajo sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ, na kateri bi razpravljali o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vladi očitajo nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozivajo k pojasnilom.(več)

Kovačič za uveljavitev potrditvenega referenduma
Skupina pobudnikov s prvopodpisanim Vilijem Kovačičem je včeraj vložila ustavno pritožbo zoper zadnjo novelo zakona o referendumu in o ljudski iniciativi. Prav tako so vložili pobudo za presojo ustavnosti ustavnega amandmaja, ki za uveljavitev izida referenduma predpisuje zavrnitveni kvorum, ter pobudo za spremembo tega dela ustave.(več)

Evropski poslanci za časovno omejene koronaobveznice
Po tem, ko so evropski poslanci sprejeli dodatne ukrepe za blaženje posledic krize ob pandemiji covida-19, se je evropski parlament v soboto z veliko večino izrekel za skupne obveznice za obnovo za obvladovanje gospodarskih posledic pandemije. Z njimi naj bi države financirale prihodnje investicije, ne pa prevzele obstoječih dolgov. V resoluciji pa so poslanci tudi kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji.(več)