Dnevne zakonodajne novosti / 22. oktober 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 5 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Elektronske vinjete predvidoma decembra prihodnje leto
Tema dneva

Državni zbor je s 74 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o cestninjenju, ki prinaša pravno podlago za uvedbo elektronskih vinjet za osebna vozila, načrtovano z decembrom 2021. Pred sprejemom je bilo največ pomislekov na račun bojazni, da bi v prihodnje morali cestnino plačevati po prevoženih kilometrih, in glede zlorab. Novi sistem bo namreč deloval tako, da bodo kamere snemale registrske tablice. Nakup e-vinjete bo mogoč preko aplikacije, spleta ali na bencinskih servisih, veljala pa bo eno leto od nakupa.(več)

DZ soglasno sprejel spremembo zakona o starševskem varstvu
DZ je sprejel spremembo zakona o starševskem varstvu, s katero je DS predlagal, da se staršu s krajšim delovnim časom zaradi skrbi za otroka plača prispevek za socialno varnost do polne delovne obveznosti od sorazmernega dela njegove povprečne mesečne bruto plače, ne več le od sorazmernega dela minimalne plače.(več)

Poslanci potrdili novelo zakona o varstvu okolja
DZ je sprejel tudi novelo zakona o varstvu okolja, ki med drugim daje podlago za ureditev ravnanja z odpadno embalažo od prihodnjega leta naprej. Za je glasovalo 51 poslancev, proti nihče. Z novelo želi vlada doseči, da vso odpadno embalažo iz skladišč dejansko odpeljejo družbe za ravnanje z embalažo po predhodno plačani embalažnini za vse odpadke.(več)

DZ podprl novi zakon o učinkoviti rabi energije
S 77 glasovi za in nobenim proti je DZ sprejel nov zakon o učinkoviti rabi energije. Ta pokriva področje energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije, ki je bilo prej del energetskega zakona, prilagaja pa se tudi novim določilom evropske zakonodaje.(več)

Po večletnih pripravah DZ potrdil novelo zakona o preprečevanju korupcije
DZ je po več letih političnih in strokovnih razprav o nujnosti sprememb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je podlaga za delovanje Komisije za prepečevanje korupcije (KPK), včeraj sprejel novelo omenjenega zakona. Sprejem novele so pozdravili tako v KPK kot tudi v Transparency International (TI) Slovenia.(več)

Kandidata za ustavnega sodnika in viceguvernerko nepričakovano brez podpore
Kandidat za ustavnega sodnika Anže Erbežnik in kandidatka za viceguvernerko Banke Slovenije Arjana Brezigar Masten na glasovanju v DZ nepričakovano nista prejela zadostne podpore. Za imenovanje bi moralo glasovati 46 poslancev, oba sta prejela po 44 glasov. Predsednik republike Borut Pahor bo moral poiskati nova kandidata.(več)

Ministrica podrobneje predstavila omejitve športnih dejavnosti
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob predstavitvi začasnih vladnih omejitev športnih dejavnosti po drugi razglasitvi epidemije novega koronavirusa izpostavila, da so dovoljeni treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Ukrepi bodo veljali 14 dni, nato jih bodo znova preučili.(več)

Potrdila za delavca, ki bi moral v karanteno, predvidoma prek medicine dela
Pristojna ministrstva in službe usklajujejo protokol za primere, ko delavec zaradi stika z okuženo osebo ne more opravljati svojega dela, odločbe o karanteni pa zaradi preobremenjenosti NIJZ ne dobi več. Delodajalci bodo lahko predvidoma povračilo nadomestila plače za takšne delavce uveljavljali s potrdilom, ki ga bo izdala medicina dela.(več)

Notarji virtualno odpirajo vrata svojih pisarn, predvsem na temo oporok
Ob obeleževanju evropskega dneva pravosodja Notarska zbornica Slovenije jutri organizira dan odprtih vrat, ki je letos posvečen oporokam. Ljudje bodo do brezplačnega pogovora z notarjem ob vnaprejšnji prijavi lahko prišli preko digitalne platforme MiTeam, je na novinarski konferenci povedala predsednica zbornice Sonja Kralj.(več)

Evropski poslanci s stališči o reformi kmetijske politike razočarali okoljevarstvenike
Evropski poslanci so se v torkovi razpravi o predlagani reformi skupne kmetijske politike med drugim zavzeli za ureditev, po kateri bi financiranju okoljskih in podnebnih ukrepov namenili malo več kot tretjino sredstev, namenjenih razvoju podeželja. Okoljevarstveniki opozarjajo, da je to bistveno premalo, in poslancem očitajo izdajo.(več)