Dnevne zakonodajne novosti / 3. april 2024
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 11 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 33/2024 z dne 16.4.2024
TEMA DNEVA
DZ sprejel novelo zakona o javni rabi slovenščine
Tema dneva

Državni zbor je včeraj z 72 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o javni rabi slovenščine, s katero vlada zakon po 20 letih približuje digitalni dobi. Novela predvideva, da bo raba slovenščine omogočena tudi v najsodobnejših elektronskih napravah in storitvah, podjetjem pa daje na voljo prehodno obdobje, v katerem bi svoje produkte prilagodila jeziku. Novela sledi strategiji Digitalna Slovenija 2030, ki med drugim predvideva, da se spodbuja razvoj digitalnih jezikovnih tehnologij in uporabo strojnega prevajanja.(več)

DZ sprejel zakon o soodločanju delavcev pri čezmejnih združitvah družb
DZ je s 47 glasovi za in šestimi proti sprejel zakon o soodločanju delavcev pri čezmejnih združitvah, čezmejnih delitvah in čezmejnih preoblikovanjih kapitalskih družb. Skladno z evropsko direktivo je namen delavcem v vseh primerih čezmejnih operacij v največji možni meri zagotoviti že pridobljene pravice do soodločanja.(več)

Poslanci podprli predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva
Poslanci so s 53 glasovi za in nobenim proti podprli vladni predlog novele zakona o centralnem registru prebivalstva. S tem so v osebni identifikacijski številki EMŠO omogočili uporabo šifer registra od 50 do 59, ne le 50, kot velja trenutno. Vlada je spremembo zakona predlagala, saj v šifri registra 50 ni več mogoče zagotoviti novih EMŠO številk.(več)

Ustavno sodišče zavrnilo državni svet glede zaposlovanja tujcev
Določbe zakona o zaposlovanju, samozaposlovanju in delu tujcev, po katerih delodajalci, ki jim je bila pravnomočno izrečena globa, ne smejo zaposlovati tujcev, po oceni ustavnega sodišča niso v neskladju z ustavo. Zahtevo za oceno ustavnosti je vložil državni svet, ker naj bi šlo za poseg v svobodo dela in pravico do svobodne gospodarske pobude.(več)

Razprava in odločanje o noveli zakona o zdravniški službi na eni od prihodnjih sej DZ
Poslanci DZ so s 45 glasovi za in nobenim proti prestavili razpravo in odločanje o predlogu novele zakona o zdravniški službi na eno od prihodnjih sej. Za prestavitev so glasovali poslanci koalicijskih strank Svoboda, SD in Levica, ki so jo tudi predlagali. Poslanci opozicijskih SDS in NSi pa so se pri glasovanju vzdržali oziroma bili odsotni.(več)

DZ zaradi referendumske pobude še ne bo glasoval o predlogu zakona o kulturnih pravicah narodov nekdanje SFRJ
DZ je v tretji obravnavi razpravljal o koalicijskem predlogu zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Jugoslavije, vendar o predlogu še ne bo glasoval. Pred končnim glasovanjem o zakonskem predlogu mora namreč odločiti še o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma, ki so ga marca vložili v NSi.(več)

Predlog SDS za uvedbo dvojnega statusa upokojencev ni primeren za nadaljnjo obravnavo
DZ je odločil, da predlog pokojninske novele, ki so ga vložili v SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Da je primeren, meni 25 poslancev, nasprotno pa 46. Po predlogu bi upokojenci lahko delali za polno plačo, pri čemer bi prejemali polno pokojnino. A po navedbah koalicije se pripravlja pokojninska reforma in delni ukrepi niso na mestu.(več)

Vlada za sončne elektrarne za gospodinjstva 14 milijonov evrov
Vlada je na seji vladnega odbora za gospodarstvo v veljavni načrt razvojnih programov 2024-2027 uvrstila projekt samooskrbe z električno energijo za gospodinjstva. Predvideno je sofinanciranje sončnih elektrarn za individualno in skupnostno samooskrbo. Na voljo bo 14 milijonov evrov nepovratnih sredstev.(več)

Ustavno sodišče zavrača navedbe o pritisku komisarke Jourove na delo sodišča
Ustavno sodišče je zavrnilo navedbe SDS, da naj bi lanskoletni obisk podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove v Sloveniji in srečanje s predsednikom ustavnega sodišča Matejem Accettom pomenil politični pritisk na sodišče. Dodalo je, da se Accetto in Jourova na srečanju nista pogovarjala o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija.(več)

Furs izdal prvi sveženj izračunov dohodnine za lani
Finančna uprava RS (Furs) je izdala prvi sveženj informativnih izračunov dohodnine za lani. Zavezanci jih bodo na dom prejeli po navadni pošti v prvih dneh aprila. Rok za vložitev ugovora se izteče 29. aprila, rok za doplačilo premalo plačane dohodnine pa je 29. maj. Do takrat bodo zavezancem tudi nakazali preveč plačano dohodnino.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Sklep o imenovanju generalne državne tožilke
Uredba o določitvi najvišje cene premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja
Uredba o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini
Uredba o podrobnejših pravilih urejanja prostora za umeščanje fotonapetostnih naprav in sprejemnikov sončne energije
Uredba za izvajanje začasnega ukrepa poroštev za kredite gospodarskih subjektov po Zakonu o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev
Odločbe sodišč
VSRS Sklep I Up 33/2023 - stvarna pristojnost Upravnega sodišča RS - stvarna pristojnost delovnega sodišča - slovenska vojska - delovno razmerje - javni uslužbenec - rezervi...
VSRS Sodba II Ips 86/2023 - skupno premoženje - izvenzakonska skupnost (zunajzakonska skupnost) - posebno premoženje - realna subrogacija - načelo povezanosti zemljišča in obj...
VSRS Sodba III Ips 21/2023 - predmet revizijskega preizkusa - zavarovanje avtomobilske odgovornosti - škoda, povzročena s prometno nesrečo - posredni oškodovanec - delodajalec ...
Gradiva v obravnavi DZ
Poročilo k Predlogu zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi (ZZdrS-J) - Dopolnjen predlog zakona, nujni postopek, EPA 1412-IX
Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize (ZPGOPEK-B), nujni postopek, EPA 1427-IX
Predlog zakona o spremembi Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS-AB), skrajšani postopek, EPA 1428-IX