Dnevne zakonodajne novosti / 4. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
Začetek boja za teran na evropskem sodišču
Tema dneva

Slovenija ter Evropska komisija in Hrvaška so včeraj na Splošnem sodišču EU v Luksemburgu soočile stališča v primeru slovenske tožbe proti komisiji zaradi dodelitve izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Po obravnavi na nobeni strani niso dajali uradnih izjav, neuradno pa je bilo mogoče slišati, da je izid zelo nehvaležno napovedovati. Naslednji korak je sodba, ki se pričakuje do konca prihodnjega leta. V primeru, da Slovenija to tožbo dobi, lahko gre po neuradnih informacijah v novo tožbo za denarne kazni zaradi kršitve prava EU.(več)

Preiskovalna komisija bo kazensko ovadila ustavna sodnika
Preiskovalna komisija DZ v zadevi Franc Kangler in drugi je včeraj sklenila, da bo kazensko ovadila ustavna sodnika Mateja Accetta in Rajka Kneza, je v izjavi pojasnil predsednik komisije Žan Mahnič (SDS). Ovadba po njegovih navedbah temelji na 288. členu kazenskega zakonika, ki govori o protizakonitem, pristranskem in krivičnem sojenju.(več)

Predlog omejitev pri pirotehniki brez podpore na matičnem odboru
Odbor DZ za notranjo politiko ni podprl predloga spremembe zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ki so ga v zakonodajni postopek vložili poslanci SDS. Prav tako ni sprejel nobenega od dopolnil, ki so jih poleg SDS vložili še v Levici, SNS in poslanka SD Meira Hot.(več)

Lovci za argumentirano poseganje v populacije volka in medveda
Odlok, ki omogoča poseganje v populacijo medveda in volka, tudi letos ne bo sprejet pravočasno. "Pričakujemo, da v prihodnje poseganja v populacije ne bomo več reševali z interventnimi zakoni in političnimi pritiski, temveč argumentirano, na strokovnih temeljih, kot je bila večletna uspešna praksa," so sporočili iz lovske zveze.(več)

Proračunski načrti izpostavljeni precejšnjim negativnim tveganjem
Proračunski načrti vlade oziroma projekcije javnofinančnih gibanj so po mnenju Banke Slovenije izpostavljeni precejšnjim negativnim tveganjem. Ti med drugim izhajajo iz morebitnega hitrejšega ohlajanja gospodarske rasti, so opozorili v Banki Slovenije.(več)

Šabeder s predstavniki občin o problematiki družinske medicine
Minister za zdravje Aleš Šabeder se je sestal s predstavniki občin, predvsem župani in direktorji zdravstvenih domov, s katerimi se je pogovarjal o problematiki pomanjkanja družinskih zdravnikov. Predstavil jim je ukrepe, ki jih pripravljajo na ministrstvu, med drugim je v pripravi tudi splošni dogovor za prihodnje leto.(več)

Vloženih še okoli 120 tožb zoper velika avtobusna podjetja
Nedavna sodba vrhovnega sodišča, da mora Ljubljanski potniški promet (LPP) voznikom izplačati prispevke za poklicno zavarovanje od leta 2013 naprej, je opogumila tudi druge sindikate. Med njimi je Sindikat voznikov avtobusov Slovenije, ki je 29. novembra na pristojna delovna sodišča vložil prek 120 tovrstnih tožbenih zahtevkov.(več)

Minister Medved o etičnih vidikih za uspeh podatkovne ekonomije
Minister za javno upravo Rudi Medved se je včeraj udeležil zasedanja Sveta EU za promet, telekomunikacije in energijo v Bruslju. Tam je razpravljal o etičnih vidikih, ki so ključni za uspeh podatkovne ekonomije. Osrednja tema srečanja je bila namreč razprava o dostopnosti podatkov in njihovi etični uporabi v EU, so sporočili z ministrstva.(več)

Finančni ministri EU o tretjem stebru bančne unije
Finančni ministri EU in evrskega območja, med njimi tudi slovenski Andrej Bertoncelj, bodo danes in v četrtek razpravljali o poglabljanju ekonomske in monetarne unije. Skušali se bodo dogovoriti o časovnici za vzpostavitev enotne sheme jamstva za bančne vloge v območju evra, ki je zamišljena kot tretji steber bančne unije.(več)