Dnevne zakonodajne novosti / 22. september 2023
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 121/2023 z dne 1.12.2023
TEMA DNEVA
DZ skozi prvo branje predloga za preoblikovanje Vzajemne
Tema dneva

Državni zbor je včeraj opravil prvo obravnavo vladnega predloga preoblikovanja zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, potem ko bo z letom 2024 ukinjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Predlogu, ki mu nasprotujejo v Vzajemni, se v današnjem glasovanju o tem, ali je primeren za nadaljnjo obravnavo, obeta podpora. Zakon med drugim določa, da se zavarovancem Vzajemne izplačajo njihovi deleži oz. da dobijo delnice preoblikovane družbe. Upravičenci bodo tako ZZZS in zavarovanci na dan 31. december 2023.(več)

Predloga za omejitev števila županskih mandatov v poslanskih skupinah z izjemo Levice ne podpirajo
DZ se je v prvi obravnavi opredelil do predloga dopolnitev zakona o lokalnih volitvah, ki ga je Piratska stranka vložila s podpisi več kot 5000 volivk in volivcev. Predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva, a zakonskemu predlogu z izjemo Levice, ki je pomagala tudi pri zbiranju podpisov, v poslanskih skupinah niso naklonjeni.(več)

Občinam za sanacijo po avgustovski ujmi 222 milijonov evrov predplačil
Vlada je sprejela tri programe odprave posledic neposredne škode na stvareh zaradi letošnjih poletnih ujm. Za sanacijo škode po povodnji v začetku avgusta bo namenila 222 milijonov evrov. Predplačila bodo prejela občine, kjer je škoda ocenjena na najmanj 20.000 evrov, zgornja meja nakazila pa je dvakratnik primerne porabe posamezne občine.(več)

Vlada na seji o gospodarskih temah
Vlada je včeraj na redni seji med drugim tudi odločila, da se družba SODO, sistemski operater distribucijskega elektroenergetskega omrežja, pripoji Elesu, sistemskemu operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja. Sprejela je metodologijo za zeleno proračunsko načrtovanje ter nov sklep o določitvi deležev odpadne embalaže. Izdala je uredbo o izvajanju uredb o dajanju fitofarmacevtskih sredstev v promet.(več)

Slovenija izvršila sodbo Sodišča EU glede odlaganja odpadkov
Slovenija je z zaprtjem odlagališča Suhadole izvršila sodbo Sodišča EU iz leta 2018 glede odlaganja odpadkov, so sporočili z ministrstva za okolje. Evropska komisija je Slovenijo tožila, ker do julija 2009 ni zagotovila ustreznih ukrepov za zaprtje 21 odlagališč, so zapisali in izrazili pričakovanje, da bo Evropska komisija postopek kršitve zaprla.(več)

Vlada za mesto v evropskem odboru za socialne zadeve predlaga Grego Strbana
Vlada je izrazila podporo kandidaturi Grege Strbana za članstvo v Evropskem odboru za socialne pravice pri Svetu Evrope (EOSP), so sporočili po seji. Ob tem je vlada ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pooblastila, da kandidaturo preko ministrstva za zunanje in evropske zavede (MZEZ) posreduje Svetu Evrope.(več)

Lani je bilo oddanih za več kot osem milijard evrov javnih naročil
Vlada se je na seji seznanila s statističnim poročilom o javnih naročilih, oddanih v letu 2022. Oddanih je bilo več kot milijon naročil v skupni vrednosti več kot osem milijard evrov. Najpogosteje je bila merilo za izbiro najugodnejšega ponudnika cena. Čedalje pomembnejše pa postaja zeleno javno naročanje.(več)

Zakona o prestrukturiranju regije Saša in zapiranju premogovnika predvidoma v 2024
Zakona o prestrukturiranju Savinjsko-šaleške (Saša) regije in o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje bosta sprejeta prihodnje leto, je včeraj v Velenju napovedala državna sekretarka na kohezijskem ministrstvu Andreja Katič. Župan Peter Dermol je poudaril, da bo treba ustvariti privlačno okolje za investitorje.(več)

GZS Boštjančiču predstavila svoj predlog mini davčne reforme
Upravni odbor GZS je ministru Klemnu Boštjančiču predlagal mini davčno reformo, ki bi podjetjem po besedah predsednika zbornice Tiborja Šimonke omogočila, da vsaj nekoliko zadihajo. Člani upravnega odbora so sicer ministra med drugim opozorili na preveliko obremenitev plač z davki in prispevki.(več)

Na sojenju v zadevi Teš 6 zaslišali pravnika Miho Juharta
Na celjskem okrožnem sodišču so v zadevi Teš 6 zaslišali profesorja s Pravne fakultete v Ljubljani Miho Juharta. Kot je dejal, ga je vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) povabilo k sodelovanju pri pripravi pogodb o gradnji šestega bloka. Kot pravni svetovalec je tako sodeloval pri pripravi rezervacijske in glavne pogodbe.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Pravilnik o določitvi seznama tipiziranih gasilskih vozil, posebne zaščitne in reševalne opreme ter orodij za opravljanje nalog gasilstva, za katere se davek na dodano vrednost obračunava in plačuje po posebni nižji stopnji 5 % od davčne osnove
Pravilnik o načinu izdaje dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca, načinu zajemanja prstnih odtisov, načinu označitve prenehanja ter ceni izkaznice dovoljenja za prebivanje in potrdila o pravicah obmejnega delavca
Sklep o nujnih kadrovskih ukrepih za nemoteno delovanje vzgojno-izobraževalnih zavodov
Sklep o objavi javnega poziva sodnikom k vložitvi kandidatur na vodstveno mesto
Odločbe sodišč
VSM Sklep I Cp 413/2023 - poseben sklep o višini stroškov - potni stroški stranke - stroški odvetnika s sedežem zunaj območja sodišča - skrbnost ravnanja stranke - odločanje...
VDSS Sodba Pdp 112/2023 - delovna nezgoda (nesreča pri delu) - odškodninska odgovornost delodajalca - delo z viličarjem - nevarna dejavnost - tehnična brezhibnost vozila - o...
Gradiva v obravnavi DZ
Zakon o spremembi Zakona o verski svobodi (ZVS-B) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0882-IX
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP-H) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0764-IX
Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-F) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0746-IX
Zakon o ureditvi nekaterih vprašanj v zvezi z določenimi prekrški, storjenimi v času veljavnosti ukrepov zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19 (ZUVPNB) - Besedilo zakona poslano Državnemu svetu, EPA 0786-IX
Ostali dokumenti
Vračila DDV davčnim zavezancem s sedežem v Sloveniji v drugih državah in davčnim zavezancem s sedežem izven Slovenije v Sloveniji (Podrobnejši opis)