Dnevne zakonodajne novosti / 13. avgust 2020
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 108/2022 z dne 12.8.2022
TEMA DNEVA
Na Obali zadovoljni s turističnim obiskom
Tema dneva

Slovenske obalne destinacije so zadovoljne s turističnim obiskom v prvem delu poletne sezone. V Izoli so lanske julijske rezultate izenačili, v Portorožu in Piranu pa malenkost presegli. Pri tem so odločilno vlogo odigrali slovenski turisti, ki so jih k dopustovanju doma spodbudili tudi turistični boni. Iz PP Piran medtem poročajo o porastu števila prekrškov in kaznivih dejanj med turistično sezono. Obravnavali so za 26 odstotkov več kršitev javnega reda, za 13-odstotkov se je povečalo število kaznivih dejanj.(več)

Vizjak si je ogledal sanirano vodno akumulacijo športnega centra na Pokljuki
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak si je včeraj ogledal zaključek del ob sanaciji vodne akumulacije na Rudnem polju. Sanirani objekt je zdaj ustrezno umeščen v prostor, odpravljeni so negativni vplivi na okolje in živalske vrste ter odpravljene kršitve treh evropskih direktiv, so sporočili z ministrstva.(več)

Opec poslabšal napoved letošnjega povpraševanja po nafti
Svetovno povpraševanje po nafti se bo letos glede na lani zmanjšalo za 9,1 milijona 159-litrskih sodov dnevno in bo znašalo 90,6 milijona sodov dnevno, v poročilu napoveduje Organizacija držav izvoznic nafte (Opec), ki je tako napoved iz julija poslabšala za 100.000 sodov dnevno. Pričakovanja za leto 2021 so ostala nespremenjena.(več)

Zunanji ministri EU v petek o Belorusiji, Turčiji in Libanonu
Zunanji ministri EU se bodo v petek sešli na izredni videokonferenci, na kateri bodo razpravljali o razmerah v Belorusiji po predsedniških volitvah, turškem iskanju nafte in plina v Sredozemskem morju in razmerah v Libanonu po eksploziji v Bejrutu, je včeraj preko Twitterja sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.(več)

V okviru novega evropskega projekta tudi raziskava o varstvu prostoživečih živali v Sloveniji
Univerza na Primorskem je pridobila mednarodni projekt, v katerem bodo z raziskavami na različnih področjih znanosti, od energije in zdravja ljudi ter okolja, sodelovali partnerji iz sedmih evropskih držav ter Ugande. V okviru projekta bo potekala tudi raziskava o ohranjanju prostoživečih živali v Sloveniji.(več)

Mladi v času epidemije najbolj pogrešali socialne stike
Večina mladih šolanje od doma med epidemijo covida-19 ocenjuje kot manj učinkovito kot običajno, med drugim kažejo rezultati ankete, ki so jo opravili v Mladinskem svetu Slovenije. Največjo težavo pa jim je predstavljala odsotnost stikov z ljudmi. Je pa velika večina zaznala tudi nekatere pozitivne spremembe.(več)

Društvo za preučevanje rib naznanilo domnevno onemogočanje s ponarejanjem listin
Društvo za preučevanje rib Slovenije je policiji naznanilo domnevni poskus onemogočanja društva v postopkih, povezanih z izgradnjo hidroelektrarne Mokrice na spodnji Savi. Šlo naj bi za kaznivo dejanje ponarejanja listin, s katerimi se naj bi to odpovedalo statusu stranskega udeleženca, so zapisali v včerajšnji izjavi za medije.(več)

Industrijska proizvodnja območja evra in EU junija navzgor
Industrijska proizvodnja v območju z evrom in EU se je junija v primerjavi z majem povečala za 9,1 odstotka. V letni primerjavi je padla za 12,3 oz. 11,6 odstotka, je včeraj objavil Eurostat.(več)

WHO svari pred širjenjem koronavirusa v uničenem Bejrutu
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila pred širjenjem novega koronavirusa v Libanonu, saj je bila polovica zdravstvenih ustanov v Bejrutu poškodovanih v nedavni eksploziji. Po najnovejših ocenah je eksplozija v prestolnici povzročila za 15 milijard dolarjev škode.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Odločba o imenovanju okrajne državne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Celju
Odločba o imenovanju okrajnega državnega tožilca na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru
Odločba o imenovanju okrožne državne tožilke na Okrožnem državnem tožilstvu v Kopru
Sklep o prenehanju veljavnosti Sklepa o imenovanju častnega konzula Republike Slovenije v St. Peter Portu na Guernseyu (Bailiwick of Guernsey), v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske
Sklep o prenehanju veljavnosti Sklepa o odprtju Konzulata Republike Slovenije v St. Peter Portu na Guernseyu (Bailiwick of Guernsey), v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske
Sklep o stopnjah, načinih in rokih zbiranja zborničnega prispevka Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije za leto 2020
Uredba o določitvi zneska trošarine za energente
Odločbe sodišč
VSRS Sodba II Ips 102/2019 - dedovanje - starostna pokojnina - izplačevanje pokojnin - izplačilo zapadlih zneskov - zastaranje terjatve - zadržanje zastaranja - pogrešana oseba...
VSRS Sodba III Ips 95/2018-3 - javno financiranje visokošolskih zavodov - proračunska sredstva - nenamenska poraba sredstev - sredstva za investicije in investicijsko vzdrževanje...
Ostali dokumenti
Okoljska dajatev za onesnaževanje okolja zaradi odlaganja odpadkov na odlagališčih (Podrobnejši opis )
Okoljska dajatev za onesnaževanje zraka z emisijo ogljikovega dioksida (Podrobnejši opis ter Vprašanja in odgovori)