Dnevne zakonodajne novosti / 3. junij 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 16 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 90/2022 z dne 5.7.2022
TEMA DNEVA
Zakonske določbe glede koncesij na primarni ravni zdravstva niso neustavne
Tema dneva

Ustavno sodišče je v postopku, začetem na zahtevo Mestne občine Ljubljana (Mol), presojalo določbe zakona o zdravstveni dejavnosti, ki urejajo koncesijo za opravljanje javne službe v zdravstveni dejavnosti na primarni ravni. Presodilo je, da te niso v neskladju z ustavo. Po presoji sodišča namreč iz ustave ne izhaja zahteva, da mora zakonodajalec v primeru, ko določeno nalogo opredeli kot izvirno pristojnost občine, omogočiti, da občina popolnoma samostojno in brez zakonskih okvirov oz. omejitev izvaja to pristojnost.(več)

Na ministrstvih včeraj večina primopredaj poslov
Na ministrstvih za finance, gospodarstvo, infrastrukturo, notranje zadeve, javno upravo, zdravje, zunanje zadeve, obrambo, delo, okolje in prostor, kmetijstvo, šolstvo ter kulturo so včeraj potekale primopredaje poslov med novimi in starimi ministri. Večina starih je ocenila, da resorje predajajo v dobrem stanju, novi pa, da jih čaka veliko dela.(več)

Vlada razrešila več direktorjev direktoratov ministrstev
Vlada Roberta Goloba je na svoji drugi seji razrešila več direktorjev direktoratov na ministrstvih in na njihova mesta imenovala vršilce dolžnosti. Do sprememb je prišlo na ministrstvih za notranje zadeve, obrambo, šolstvo, okolje in prostor ter zunanje zadeve, so po seji vlade sporočili z Urada vlade za komuniciranje (Ukoma).(več)

Vlada imenovala 13 državnih tožilcev
Nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je pohitela s kadrovskimi spremembami v pravosodju in odpravila blokado Janševe vlade pri imenovanju državnih tožilcev, ki jo je napovedala v svoji nedavni predstavitvi pred odborom v DZ. Vlada je včeraj na njen predlog imenovala 13 državnih tožilcev, so sporočili z ministrstva za pravosodje.(več)

V SDS predlagajo uvedbo brezplačnih kosil za učence in dijake ter univerzalnega otroškega dodatka
Poslanska skupina SDS je v sredo v DZ vložila predloga spremenjenih zakonov o šolski prehrani ter o starševskem varstvu in družinskih prejemkih. Prvi predvideva uvedbo brezplačnih kosil in subvencioniranih malic za osnovnošolce in dijake, drugi pa uvedbo univerzalnega otroškega dodatka, ki ne bi bil več vezan na dohodke in premoženje družine.(več)

Furs razširja možnost plačevanja obveznosti z e-računom
Finančna uprava RS (Furs) razširja možnost plačevanja obveznosti z e-računom. Od ponedeljka bodo v poenostavitev plačevanja obveznih dajatev vključene obveznosti, obračunane z obračunom davka od dohodka pravnih oseb ter obračunom akontacij dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti.(več)

Vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za selitev sojenja Silvu Drevenšku
Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevo obrambe Silva Drevenška, da mu za trojni umor na predlanski božični večer v Gerečji vasi v ponovljenem sojenju ne bi sodili na ptujskem sodišču. Kot poroča časnik Večer, je senat vrhovnega sodišča, ki mu je predsedoval Branko Masleša, presodil, da zahteva ni utemeljena. Sojenje na Ptuju se bo začelo v ponedeljek.(več)

Zavod Kolektiv 99 zoper 11 bank vložil tožbe zaradi negativnega euriborja
Zavod Kolektiv 99 je v imenu potrošnikov vložil 11 kolektivnih odškodninskih tožb zoper banke, ki pri obračunavanju obresti kreditov s spremenljivo obrestno mero ravnajo, kot da je euribor enak nič, čeprav je od leta 2015 negativen. Skupni tožbeni zahtevek skupaj z zamudnimi obresti znaša 159 milijonov evrov.(več)

Bruselj odobril osem milijonov evrov pomoči za slovenski železniški tovorni promet
Slovenija bo v okviru mehanizma za okrevanje in odpornost železniškemu tovornemu prometu lahko namenila osem milijonov evrov državne pomoči, je odločila Evropska komisija. Finančna injekcija naj bi spodbudila premik tovora s cest na železnice in pomagala odstraniti tehnične ovire pri interoperabilnosti.(več)

V EU dosežen dokončni dogovor o sankcijah proti Rusiji
Potem ko so voditelji EU v začetku tedna dosegli politični dogovor o šestem svežnju sankcij proti Rusiji, vključno z delnim embargom na uvoz ruske nafte, so članice dosegle še dogovor na tehnični ravni, je francosko predsedstvo Svetu EU zapisalo na Twitterju. Dogovor so dosegle, potem ko so s seznama sankcioniranih oseb umaknili patriarha Kirila.(več)