17. julij 2014
Spremljajte nas na:
Facebook   Twitter
Lex-Novice

Razveljavitev volitev ni možna

Razveljavitev volitev slovenska zakonodaja ne predvideva, možen pa je splošen konsenz parlamentarnih strank, da se razpusti parlament in razpiše nove volitve, je o zahtevi SDS ob morebitni odpravi sodbe v zadevi Patria za STA pojasnil ustavni pravnik Tone Jerovšek. Sam sicer dvomi, da je tak konsenz možen. Izvršilni odbor SDS je namreč v torek sklenil, da so pripravljeni zamrzniti ukrepe glede svojega dela v DZ, če bodo stranke, ki tvorijo parlamentarno večino, in predsednik republike Borut Pahor dali javno zavezo, da bodo ob morebitni razveljavitvi sodbe v zadevi Patria omogočili razpis novih volitev.

Veliki senat Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu je v zadevi Ališić soglasno razsodil, da sta Slovenija in Srbija tožnikom, varčevalcem LB oziroma Investbanke iz BiH, kršili pravico do varstva premoženja in učinkovitega pravnega sredstva. V letu dni morata najti sistemsko rešitev za izplačilo prihrankov. Sodba je dokončna. To v primeru Slovenije - ki je po teritorialnem načelu na podlagi ustavnega zakona v začetku 90. let prejšnjega stoletja poplačala vse devizne varčevalce na svojem ozemlju - pomeni, da bi morala takoj izplačati varčevalce z vlogami do okoli 500 evrov, ostale pa v petih letih v desetih polletnih obrokih preko slovenskih bank. Na podlagi sodbe morata Slovenija in Srbija vsakemu izmed pritožnikov v treh mesecih plačati nepremoženjsko škodo v višini 4000 evrov skupaj z obrestmi.

Slovenija bo na Bavarsko poslala predstavnika, ki bo opravil pripravništvo v tamkajšnjem deželnem gozdarskem podjetju, kakršno se je po ledeni ujmi obetalo tudi pri nas, je kot enega od dosežkov obiska Bavarske navedel odhajajoči minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Še vedno namreč upa, da bo tako podjetje zaživelo tudi v Sloveniji.

Slovenska policija je t. i. prometne podatke, kamor spadajo natančni podatki o klicih in lokacijah mobilnih uporabnikov, lani zahtevala 1026-krat, so pojasnili v policiji. V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo na pobudo policije izdanih 265 odredb operaterjem, od leta 2008 do aprila letos pa skupaj okoli 7500. Število odredb se je z leti sicer zmanjševalo - leta 2008 so preiskovalni sodniki na pobudo policije izdali 1475 odredb, leta kasneje 1271 odredb, še leto za tem pa 1357. Leta 2011 je bilo izdanih 1110 odredb, predlani 953, lani pa 1026, kažejo podatki, ki so jih posredovali s policije.

Policija ob lažnih elektronskih sporočilih s pozivi k denarni pomoči svetujejo prejemnikom takšnega sporočila, naj poslanih navodil ne upoštevajo. V primeru zlorabe računa elektronske pošte naj se uporabnik obrne na skrbnika elektronske pošte in obvesti prejemnike lažnih sporočil, svetuje policija. Policisti so namreč v zadnjem času prejeli več prijav o vdorih v elektronske predale, iz katerih prihajajo nenavadna elektronska sporočila s prošnjo za nujno nakazilo denarja, ker se je določena oseba v tujini znašla v težavah zaradi tatvine prtljage in dokumentov.(TFL)

 

Seznam pravnih aktov*, ki začnejo/prenehajo veljati/se uporabljati oz. začnejo učinkovati njihove spremembe:

Datum Predpis Status
17.7.2014 Zakon o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) (RS 24-900/2003) Sprememba

* V seznamu so navedeni akti, ki so objavljeni v uredbenem delu Uradnega lista (zakoni, podzakonski akti, odločbe in sklepi Ustavnega sodišča, kolektivne pogodbe, itd.) ter mednarodne pogodbe, katerih ključni datumi glede veljavnosti oz. uporabe akta so uredništvu znani do trenutka pošiljanja Lex-novic. V primeru, da Uradni list izide v popoldanskih urah in so med objavami akti, ki začnejo veljati oz. učinkovati z dnem objave, jih v tem seznamu seveda ne boste našli. Za vedno ažurne informacije glede veljavnosti/uporabe pravnih aktov spremljajte koledar veljavnosti na portalu Tax-Fin-Lex !

 

Zakonodajne novosti, objavljene praviloma prejšnji dan iz 6 pravnih virov in za 11 pravnih področij

  Lex-kliping, od 17.7.2014 - 17.7.2014 PRAVNI VIRI
  PODROČJA URADNI LIST RS URADNI LIST EU DRŽAVNI ZBOR MINISTRSTVA VLADA STA Novice
P
R
A
V
N
A


P
O
D
R
O
Č
J
A
1. DRŽAVNA UREDITEV RS in EU   1 novost   1 novost 6 novosti  
2. UPRAVNO PRAVO            
3. CIVILNO PRAVO IN KAZENSKO PRAVO            
4. GOSPODARSKOPRAVNA UREDITEV            
5. JAVNE FINANCE   6 novosti   1 novost    
6. GOSPODARSKE DEJAVNOSTI   9 novosti        
7. NEGOSPODARSKE DEJAVNOSTI       1 novost 1 novost  
8. DELOVNOPRAVNA UREDITEV, SOCIALA            
9. ZDRAVSTVENI SISTEM   1 novost     1 novost  
10. MEDNARODNI ODNOSI            
11. OBČINE