Dnevne zakonodajne novosti / 24. december 2019
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 6 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 110/2022 z dne 19.8.2022
TEMA DNEVA
S 1. januarjem nižji davek na knjigo, časopise in publikacije
Tema dneva

Z novim letom bo začela veljati novela zakona o davku na dodano vrednost, ki ob dosedanjih dveh stopnjah DDV uzakonja tudi nižjo, petodstotno stopnjo DDV za knjige, časopise in periodične publikacije tako v fizični kot elektronski obliki. Sprememba prihaja več kot desetletje po pobudi, da slovenska knjiga sploh ne bi bila obdavčena. Na Javni agenciji za knjigo RS znižanje DDV razumejo kot pomemben korak, "učinek nižjega DDV pa se bo v praksi šele pokazal, zagotovo bodo različni izdajatelji različno uporabili sredstva znižanega DDV", so zapisali.(več)

Državni svet o predlogu veta na zakon o davku na tonažo
Državni svetniki se bodo dan pred božičem sešli na izredni seji, na kateri bodo na pobudo prvopodpisanega svetnika Marka Zidanška obravnavali predlog odložilnega veta na novelo zakona o davku na tonažo. Podpisniki opozarjajo, da novela nima vgrajenih ustreznih varovalk in da bo davčnim neplačnikom omogočila sporen prenos dejavnosti na nove družbe.(več)

Spremembe pri odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode
Vlada je na dopisni seji sprejela spremenjeno uredbo o odvajanju in čiščenju komunalne odpadne vode. Poglavitni cilj predlaganih sprememb je novelirati aglomeracije, da bodo te bolje odražale dejansko zgoščeno poselitev in nastajanje komunalne odpadne vode zaradi gospodarske dejavnosti ter da bodo bolje usklajene s prostorskimi enotami.(več)

Pahor v letnem poročilu opozoril na slabšanje politične kulture
Predsednik republike Borut Pahor je v uvodnih besedah k letnemu poročilu opozoril na pomanjkanje dialoga, željo po sodelovanju in slabšanje splošne politične kulture. To po njegovih besedah sicer niso okoliščine, ki bi takoj ali neposredno vplivale na družbene in državne zadeve, "vendar prej ali slej bodo, če jih ne bomo opazili in spremenili".(več)

Priprave na slovensko predsedovanje Svetu EU v polnem teku
Do začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU je še leto in pol. Slovenija bo to nalogo opravljala drugič, odkar je članica EU, vlada pa se na ta organizacijsko, kadrovsko in finančno zahteven projekt pospešeno pripravlja. Največji izziv bodo kadri, pomemben vidik priprav bo tudi "zeleno" predsedovanje.(več)

ATVP v Petrolu ni ugotovila kršenja pravil glede obveščanja
Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) v nadzornem postopku nad družbo Petrol ni ugotovila zakonskih kršitev pri razkrivanju nadzorovanih informacij. Postopek je uvedla zaradi suma kršitev pri razkritju nadzorovanih informacij ob menjavi uprave družbe oktobra letos.(več)

Društvo Srebrna nit predlaga oblikovanje ministrstva za starejše
Starejši so v naši družbi postali nekaj nepotrebnega, niso prioriteta pri politiki in odločevalcih in to se mora spremeniti, so trdno prepričani v Društvu Srebrna nit. Na novinarski konferenci so pozvali državo, da sprejme rebalans proračuna v korist starejših in zakon o dolgotrajni oskrbi ter oblikuje ministrstvo za starejše.(več)

Rotnik pogojno obsojen za tatvino iz davčnega spisa
Celjsko okrožno sodišče je nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika zaradi tatvine dokumenta o prijavi premoženja s finančne uprave novembra 2013 pogojno obsodilo na 10 mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Tožilec Matej Oštir je za Rotnika sicer zahteval 18 mesecev zaporne kazni in se bo na sodbo pritožil.(več)

Tožilstvo zahteva skoraj 40 let zapora za nekdanje vodstvo Hypa
Specializirano državno tožilstvo za štiri nekdanje člane vodstva bančne skupine Hypo zahteva 38 let zaporne kazni, stransko denarno kazen in odvzem premoženjske koristi, poroča Dnevnik. Obtoženi so se v več let trajajočem sojenju zagovarjali kot nedolžni, obramba pa je večkrat neuspešno izločala predsednika sodnega senata.(več)