Dnevne zakonodajne novosti / 14. november 2022
LEX-KOLEDAR
Pravni akti, ki danes začnejo ali prenehajo veljati oz. se uporabljati: 0 pravnih aktov
Zadnji uradni list v obdelavi: št. 153/2022 z dne 6.12.2022
TEMA DNEVA
Zakonodajni Supervizor: Mesečni pregled za oktober 2022
Tema dneva

V tokratni številki Zakonodajnega Supervizorja boste našli celoten pregled vseh sprememb zakonodaje v oktobru 2022. V preteklem mesecu je začelo veljati ali se uporabljati 150 aktov, 49 predpisov je prenehalo veljati ali se uporabljati, spremenilo pa se je 85 predpisov. Tako je na zadnji dan oktobra veljalo 742 zakonov in 21.059 podzakonskih predpisov. Vsi podatki o spremembah v slovenski zakonodaji, tudi za pretekla obdobja, so sicer vedno na voljo v Zakonodajnem Supervizorju.

Slovenija dobila prvo predsednico republike
Slovenija je sinoči dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Po dveh mandatih bo Boruta Pahorja v predsedniški palači zamenjala Nataša Pirc Musar, ki jo je v drugem krogu podprlo skoraj 54 odstotkov volivcev. Napoveduje, da bo garala za temeljne človekove pravice in demokracijo. Volitve je sicer zaznamovala nekoliko višja volilna udeležba.(več)

DZ soglasno za uskladitev pokojnin za 4,5 odstotka
Državni zbor je v petek s 70 glasovi za in nobenim proti sprejel predlog interventnega zakona, po katerem se bodo pokojnine novembra in decembra uskladile za 4,5 odstotka. Za isti odstotek bo omejen tudi dvig oskrbnin v domovih za starejše.(več)

DZ sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma
DZ je s 46 glasovi za in enim proti sprejel novelo zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katero se med drugim v pravni red vnaša pravila glede nadzora izvora premoženja pri politično izpostavljenih osebah in gotovine pri čezmejnem prenosu ter odpravlja nekatere pomanjkljivosti letos sprejetega novega zakona.(več)

Vlada potrdila predlog novele zakona o trgovini
Vlada je po petkovi obravnavi na Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) na dopisni seji potrdila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi izjeme za obratovanje prodajaln ob nedeljah in praznikih, ki jih je začasno uvedel eden od protikoronskih zakonov, uveljavila kot trajne.(več)

Ta teden na zagovor v parlamentu še ministrica Bobnar
Pred poslanci se ta teden zagovarja še notranja ministrica Tatjana Bobnar, proti kateri so v SDS vložili interpelacijo. Odbor za finance bo imel na mizi proračunske dokumente, ustavna komisija in Knovs pa začenjata delo. Pred preiskovalno komisijo o domnevnem nezakonitem financiranju političnih strank bodo stopile prve priče.(več)

Koalicija Za otroke gre vložila ustavno pritožbo na prepoved razpisa referenduma o družinskem zakoniku
Sovoditelja Koalicije Za otroke gre Aleš Primc in Metka Zevnik sta na ustavno sodišče vložila pritožbo na odločitev DZ glede nedopustnosti razpisa referenduma o družinskem zakoniku. V ustavni pritožbi koalicija navaja tudi argumente za izločitev treh ustavnih sodnikov, in sicer Katje Šugman Stubbs, Roka Čeferina in Neže Kogovšek Šalomon.(več)

Vrhovno sodišče odločilo, da mora država plačati goljufove dolgove
Vrhovno sodišče je odločilo, da mora država plačati odškodnino, ki je nastala kreditodajalcu zaradi ponarejenih osebnih dokumentov kreditojemalca. Ta je ponarejene dokumente pridobil na upravnih enotah, policija pa je ugotovila, da so uradniki nedosledno izvajali identifikacijo oseb pri izdaji dokumentov, poročajo Slovenske novice.(več)

Na sodiščih začetek novega sojenja Balkanskim bojevnikom in Kameniku
Ta teden bo na slovenskih sodiščih pester. Na ljubljanskem sodišču bo steklo novo sojenje v zadevi Balkanski bojevnik. Novo sojenje bo v Celju steklo tudi za Kristjana Kamenika, ki ga obtožnica bremeni štirikratnega umora v Tekačevem. Na kranjskem sodišču bo prva obravnava odškodninske tožbe Janeza Janše zoper sodnike iz zadeve Patria.(več)

Evropski parlament sprejel nova pravila za večjo kibernetsko varnost
Evropski parlament je prejšnji teden sprejel nov zakon za krepitev odpornosti po vsej EU na področju kibernetske varnosti. Pravila zahtevajo, da države EU izpolnjujejo strožje nadzorne in izvršilne ukrepe ter uskladijo svoje sankcije.(več)

Novo na portalu Tax-Fin-lex
Današnji uredniški izbor novih čistopisov, odločb sodišč in ostalih dokumentov na portalu Tax-Fin-Lex
Čistopisi
Zakon o dodatnih ukrepih za preprečevanje širjenja, omilitev, obvladovanje, okrevanje in odpravo posledic COVID-19 (ZDUPŠOP)
Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij (ZIKS-1)
Zakon o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni COVID-19 na področju zdravstva (ZNUNBZ)
Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI)
Zakon o trošarinah (ZTro-1)
Odločbe sodišč
VSM Sodba I Cpg 120/2022 - prekoračitev pooblastila - odškodninski zahtevek - sklenitev pogodbe - odobritev pravnega posla - solidarna odškodninska odgovornost - pravna kvali...
VSL Sklep II Cp 908/2022 - varstvo pred motenjem posesti - motenje soposesti - motenje posesti poti - redna uporaba poti - način uporabe nepremičnine - obseg uporabe poti - u...
VDSS Sodba in sklep Pdp 165/2022 - izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi - zloraba bolniškega staleža - kršitev navodil zdravnika - pisna obdolžitev - vezanost na odpovedni razlog - z...
Gradiva v obravnavi DZ
Proračun Republike Slovenije za leto 2024 (DP2024) - Dopolnjeno besedilo predloga, EPA 0312-IX
Poročilo k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1I) - Dopolnjen predlog zakona, skrajšani postopek, EPA 0296-IX
Ostali dokumenti
Odvetniki bomo končno upravičeni do polne tarife in ne zgolj do polovice